Μητσοτάκης: Αντέχουμε την αγορά Ραφάλ και φρεγατών – Τσίπρας: Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά
“Ναι αλλάζουμε το δόγμα της χώρας, καθώς επι ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ξεφραγο αμπέλι”, τονισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνογαλλική συμφωνία, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία του, λόγω του Casus belli της Τουρκίας, για την ενίσχυση της θωράκιση της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε ισχυρό εργαλείο την συμφωνία κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για “μικροκομματικές προσεγγίσεις” και καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν στο μέλλον “θα καταγγείλει την συγκεκριμένη συμφωνία για να το γνωρίζουν και οι Γάλλοι και Τουρκοι” όπως ειπε με νόημα.
Απαντωντας στην κριτική για το κόστος των εξοπλισμών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “αντέχουμε την αγορά και των Ραφάλ και των φρεγατών” σημειώνοντας μάλιστα ότι ενόψει της διαπραγματευσης για το νέο συμφωνο σταθεροτητας η Ελλάδα θα επιδιώξει μέρος της συζήτησης να αφορά και την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών και των δαπανών για το προσφυγικό απο τους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ.
Απαντώντας στις επικρίσεις της προεδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφης Γεννηματά για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας είπε ότι στόχος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανά και τα τρία ναυπηγεία λέγοντας πάντως ότι το χτίσιμο πλοίων στα ελληνικά ναυπηγεία ειναι μια “πονεμένη ιστορία” και αν συμφωνούσαμε κάτι τέτοιο με την Γαλλία θα ήταν υψηλότερο το κόστος αγοράς των φρεγατών.
Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ισχυρίστηκε ότι “η Ελλάδα δεν έχει την δημοσιονομική δυνατότητα γι αυτές τις αγορές” και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι “εγκλωβισμένος μεταξύ του δόγματος Γεραπετρίτη που αναφέρει ως “κόκκινη γραμμή” τα 6 ναυτικά μίλια και του δόγματος Σαμαρά που λέει όχι σε διάλογο με “πειρατές” και παράλληλα ότι πατά σε δύο βάρκες της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς για να αλιεύσει ψήφους
Καταλήγοντας ο κ. Τσιπρας, απαντώντας στην ερώτηση-“καρφί” του πρωθυπουργού αν θα καταγγείλει την συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση το άρθρο 31 της συμφωνίας θα επιδιώξει αλλαγές και τροποποιήσεις ιδίως σε ότι αφορά την συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 18 της συμφωνίας.