Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Όχι σε ανασχηματισμό, πολλά τα “θα”
Με μια ερώτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.
Το καιρικό φαινόμενο στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές και έξω από τα δεδομένα και τα μοντέλα που κρίνουν προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά, είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στην 87η ΔΕΘ.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ευρεία ερωτήματα αναφορικά με την ταχύτητα ειδοποίησης των κατοίκων της Λάρισας, τον χρόνο ενεργοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων, το σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών και του παραγωγικού ιστού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές και έξω από προηγούμενα περιστατικά.
Αναφορικά με την εμπλοκή του Στρατού ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν ο ίδιος παρών από την Πέμπτη το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων και ήταν σαφές ότι τα ελικόπτερα μπορούσαν να πετάξουν μόλις οι καιρικές συνθήκες το καθιστούσαν ασφαλές. Όπως τόνισε δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πληρωμάτων. Όπως πρόσθεσε χρησιμοποιήθηκαν πολλά ελικόπτερα και πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις κατοίκων σε κάθε περίσταση όπου τούτο κρίθηκε απαραίτητο και στη συνέχεια δόθηκε βοήθεια σε προμήθειες όπου υπήρχε ανάγκη.
Τόνισε, τέλος, ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της. Όπως πρόσθεσε, τα προβλήματα έρχονται από το βαθύ παρελθόν και αφορούν τόσο την λειψυδρία και όσο και τις πλημμύρες που παρατηρούνται. Για τον σκοπό αυτόν ιδρύεται το Κέντρο Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, το οποίο αφού έχει τις απαραίτητες μελέτες θα διαθέτει την κεντρική εποπτεία, σε συντονισμό με την Περιφέρεια και με βοήθεια από το εξωτερικό.
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, έχει ήδη ζητηθεί βοήθεια από την Ολλανδία, η οποία έχει εκτενή τεχνογνωσία για αντιπλημμυρικά έργα, καλλιέργειες, προστασία οικισμών κλπ. Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπό το φως των φαινομένων ορισμένοι οικισμοί καθίστανται ευάλωτοι και σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα εξεταστούν εναλλακτικές δυνατότητες για αυτούς. Επιβεβλημένο να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό σε εθνικό επίπεδο, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι για αυτό θα επιδιώξει ο υπό σύσταση Οργανισμός να έχει διακομματική συναίνεση ως προς την ηγεσία του.
Μηνύματα από το 112 είχαν σταλεί σε όλη τη Θεσσαλία. Στην πλημμύρα η εντολή της Πολιτικής Προστασίας είναι να ανέβεις σε υψηλό όροφο και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλίας και για αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει.
Σώσαμε ανθρώπινες ζωές επειδή δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία είπε.
Για την επόμενη μέρα, είπε ότι το μεγάλο θέμα της Θεσσαλίας είναι η διαχείριση των υδάτων της και τόνισε ότι έχει ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό.
«Έχω την απαίτηση να κάνω αυτοκριτική. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη το φετινό καλοκαίρι, αλλά προτιμώ να μιλήσω για το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Πρώτες πρωτοβουλίες είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία».
Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό, ξεκαθάρισε.
Εξαιρετικά θετικό γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο με την Τουρκία, απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά.
Η Ελλάδα δεν άλλαξε την στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Όταν διαφωνούμε φροντίζουμε να μην φτάνουμε στα άκρα και να έχουμε εντάσεις.
Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα, είπε και ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπαίνουν στο τραπέζι ξεκαθάρισε.
Τα υπόλοιπα μετά την συνάντηση με το τον κ. Ερντογάν.
«Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο, δεν είναι μόνο ελληνικό. Ούτε αυτό είναι δικαιολογία για να μην αντιμετωπιστεί ριζικά.
Αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπους.
Ο πρώτος είναι επιδερμικός, έχει να κάνει με τα επιδόματα που δίνουμε. Δεν είναι όμως δομική λύση. Αυτή στηρίζεται σε δύο πυλώνες.
Ο πρώτος είναι η αύξηση του εισοδήματος. Έγινε μέσω μείωσης φόρων αλλά τώρα θα γίνει μέσω αύξησης μισθών. Έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις για τη μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Επιμένω γιατί η ακρίβεια θα υποχωρήσει κάποια στιγμή, αλλά οι μισθοί θα αυξηθούν.
Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση έχει να κάνει με τη λειτουργία της αγοράς. Έχουμε πλέον τη ΔΙΜΕΑ για να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια που θα την πολεμήσουμε με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα.
Στο ζήτημα αυτό θα επιμείνω. Έχουμε τη δυνατότητα να ερευνούμε αν οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες. Η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία επλήγη αλλά τα οπωροκηπευτικά ήταν λίγα. Αν κάποιος πάει να πατήσει πάνω σε αυτό, θα πρέπει να τον βρούμε και να τον τσακίσουμε, για να το πω απλά.
Δεν είναι εύκολος ο αγώνας αυτός. Απαιτεί συγκρούσεις τις οποίες είμαι διατεθειμένος να κάνω.
Έχουμε βάλει πολλά πρόστιμα σε μεγάλες εταιρίες για πλασματικές εκπτώσεις. Δεν δέχομαι την κοροϊδία του καταναλωτή. Δεν είναι εύκολο να κερδίσουμε τη μάχη, αλλά θα τη δώσουμε με όλα τα εργαλεία μας.
Ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλος είσαι, το κράτος θα είναι αμείλικτο», σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Για το ζήτημα της φοροδιαφυγής ερωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου στην 87η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κύριος Μητσοτάκης εξέφρασε την σιγουριά του πως τα μέτρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα λειτουργήσουν, κάνοντας λόγο για «ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης».
Στο ερώτημά σας για τον κατώτατο μισθό η απάντηση είναι μονολεκτική. Όχι. Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο, έχουμε έξι μήνες μέχρι τον Απρίλιο.
Προεκλογικά έθεσα δύο στόχους να είναι ο μέσος μισθός 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 ευρώ. Ο κατώτατος θα έρθει με κυβερνητική απόφαση, ο μέσος μισθός είναι ζήτημα της αγοράς.
Βλέπουμε όμως ότι οι μισθοί αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανεργία μειώνεται. Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν καταρτισμένο προσωπικό, την ίδια ώρα έχουν μείωση φορολογίας και μπορούν να υποστηρίξουν λελογισμένες αυξήσεις μισθών.
Πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα.
Όλοι παρατηρούμε τα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία, αλλά η ελληνική έχει δείξει ανθεκτικότητα.
Έχουμε ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 2%.
Είμαι αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας.
Σε όσους παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους, όπως συνηθίζω να λέω μπορούν να πληρώσουν καλύτερα για να τους βρουν.