fbpx

Μητσοτάκης ΔΕΘ: Πολλά σε λίγους, λίγα σε πολλούς

0 114

Με ένα καλάθι να «ξεχειλίζει» από… προεκλογικές παροχές του τύπου «το αφεντικό τρελάθηκε» αλλά επί της ουσίας το μεγαλύτερο μέρος τους να πηγαίνει σε συγκεκριμένες και λίγες μεριές της κοινωνίας παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Οι μετρ της επικοινωνίας που συνωστίζονται στην αυλή του Μαξίμου δεν απέφυγαν τη γκάφα ολκής, να πείσουν, δηλαδή, τον πρωθυπουργό να θέσει σε προτεραιότητα κυβερνητικής στήριξης τους μέχρι χθες «ανεύθυνους» νέους, κάνοντας τόσο οφθαλμοφανή την εκλογική στόχευση αυτής της ομάδας, που έχει γυρίσει την πλάτη στον Μητσοτάκη, προκαλώντας τη δυσφορία ακόμα και των πιο ένθερμων «μητσοτακικών».

Στοχεύοντας εισαγωγικά «στους νέους και τις νέες» με τις εικόνες χαμογελαστών νεαρών να «παίζουν» στα μάτριξ, ο πρωθυπουργός έδειξε τον πανικό που διακατέχει το Μαξίμου από την αποστροφή των μικρότερων ηλικιακά στη Νέα Δημοκρατία. Ενθυμούμενος κανείς την περίοδο των lockdown και το πρωθυπουργικό δάχτυλο προς τους «ανεύθυνους νέους που διασπείρουν τον κορωνοϊό», ο Μητσοτάκης επιχείρησε στροφή 90 μοιρών, «λιβανίζοντας» τα νέα παιδιά «που τους στερήσαμε την ελπίδα εμείς οι μεγαλύτεροι» αναγορεύοντάς τους σε «νέους πρωταγωνιστές που τους έχει ανάγκη η πατρίδα».

Έτσι προανήγγειλε ένα πακέτο παρεμβάσεων για την είσοδο των νέων στην εργασία, με το κράτος -τον ρόλο του οποίου προεκλογικά είχε υποβαθμίσει- να αναλαμβάνει την επιδότηση της εργασίας τους τόσο σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών, όσο και σε αυτό του «καθαρού» μισθού. Συγκεκριμένα, στο εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία περιλαμβάνεται το «πρώτο ένσημο», βάσει του οποίου νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία όταν προσλαμβάνονται θα ενισχύονται από την πολιτεία για 6 μήνες με 1.200 ευρώ. τα 600 ευρώ θα πάνε στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ (επιπλέον της αμοιβής τους) θα πηγαίνουν απευθείας στους νέους. Από το 2022 οι επιδοτούμενες καινούργιες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000.

Το «καλάθι» είχε κι άλλα… μπιχλιμπίδια για τους ιθαγενείς, όπως τον μηδενισμό του ειδικού τέλους κινητής αλλά και «τζάμπα giga» για όσους έφηβους έχουν εμβολιαστεί. Άλλη μια ένδειξη παραδοχής της αποτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος, αφού μετά το freedom pass πήραν σειρά τα megabytes για… tik tok και viber!

«Έκρυψε» τα μπόνους στους μεγάλους

Θέτοντας τους νέους και τις οικογένειες στο επίκεντρο αλλά και την ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να «κρύψει» τη μεγάλη υποστήριξη στα ρετιρέ της επιχειρηματικότητας.

Για τους εκπροσώπους των ισχυρών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση επιφυλάσσει νέες μειώσεις στη φορολογία, ευεργετικές διαδικασίες για τη συγχώνευση εταιρειών -όλοι ξέρουν το σύστημα των θυγατρικών  και των συνδεδεμένων επιχειρήσεων των «μεγάλων»- μέσω της έκπτωσης 30% στο φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις/εξαγορές αλλά και τη μείωση κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου. Παράλληλα, αναζητώντας απεγνωσμένα τη μείωση της ανεργίας, διατηρεί το καθεστώς μειωμένων εισφορών σε μεγάλης κλίμακας εργαζομένων που αμείβονται με το βασικό μισθό.

Και αν σκεφτεί κάποιος «ωραία και καλά» τα μέτρα για τους νέους και το κεφάλαιο, δεν μπορεί να παραμερίσει το γεγονός ότι στο κύμα ακρίβειας που αρχίζει να σαρώνει τη χώρα, τα μέτρα ανακούφισης είναι από ελάχιστα μέχρι καθόλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More