fbpx

Μητσοτάκης: Κανονικός μεσαίωνας! Τώρα θα δουλεύουν και τα 16χρονα…

0 153

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μια μακροσκελή ανάρτησή του στα social media αρκετές μέρες μετά τη ψήφιση της νέας επικουρικής ασφάλισης (“ατομικός κουμπαράς”) για τους νεοεισερχόμενους ως επί το πλείστον στην αγορά εργασίας από 1.1.2022 κάνει λόγο για μια “μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τους νέους”. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Εργασίας συνάπτει συμφωνία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες παιδιών, μεγαλύτερων των 16 ετών, που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων!

Η συμφωνία έχει προκαλέσει σάλο, καθώς ουσιαστικά η κυβέρνηση προωθεί επίσημα την παιδική εργασία για τα ανήλικα παιδιά. Την έντονη αντίθεση της εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, που τάσσεται σε κάθε περίπτωση κατά της παιδικής εργασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά “δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά”, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση για προώθηση της “φθηνής εργασίας” παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Σε κοινή δήλωση τους η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου και η τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου, μεταξύ άλλων τονίζουν:

“Θεωρούμε ότι ξεχείλισε το ποτήρι. Μετά τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη που νομιμοποιεί τα απλήρωτα 10ωρα και το νόμο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η κυβέρνηση προωθεί επίσημα την παιδική εργασία για τα ανήλικα παιδιά, που έχει το κράτος υπό τη φροντίδα του σε κλειστές δομές ανηλίκων, ενισχύοντας με αυτήν την απαράδεκτη επιλογή και τη φθηνή εργασία στον τουριστικό κλάδο”.

“Τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο” επισημαίνουν και υπογραμμίζουν: “Είναι απαράδεκτο, το κράτος που έχει την ευθύνη των παιδιών σε ιδρύματα να στερεί το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να τα χρησιμοποιεί για να μειώσει το μισθολογικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πρόκειται για αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης”.

Όσον αφορά την νέα επικουρική ασφάλιση που καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός ο οποίος δεν μίλησε στη Βουλή επί του νομοσχεδίου, παρά τη σφοδρή κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αναφέρει στη δήλωσή του: “Είναι καιρός να λεχθεί μία μεγάλη αλήθεια: το εξολοκλήρου διανεμητικό σύστημα λειτουργεί μόνον όταν πολλοί εργαζόμενοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τις αποδοχές λίγων συνταξιούχων. Αυτό ίσχυε παλιά, όχι τώρα. Γιατί η δημογραφική απειλή δεν επιτρέπει, πια, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι να χρηματοδοτούν όλο και περισσότερους συνταξιούχους. Κι όταν οι εισφορές απλώς αναδιανέμονται χωρίς να επενδύονται, οδηγούν στη μείωση της μέσης σύνταξης. Αυτό το σύστημα αλλάζει”.

Και προσθέτει “Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Αλλά ευθυγραμμιζόμαστε με ό,τι ισχύει, εδώ και χρόνια, στην Ευρώπη. Το 55% των ασφαλισμένων στη Γερμανία, το 50% στο Βέλγιο και το 32% στη Γαλλία έχουν προαιρετική ιδιωτική κεφαλαιοποιητική ασφάλιση. Ενώ ας σημειωθεί ότι το 100% των Σουηδών και το 80% των Δανών ασφαλισμένων καλύπτονται από δημόσια υποχρεωτική κεφαλαιοποιητική ασφάλιση. Αυτός είναι ο δρόμος των χωρών με παράδοση στην κοινωνική προστασία. Κι αυτόν ακολουθούμε”.

Δίνει τέλος το παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο “Σήμερα, η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζόμενου με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και 40 χρόνια ασφάλισης, είναι 153 ευρώ. Με τη νέα μέθοδο, θα φθάσει τα 219 ευρώ. Θα αυξηθεί, δηλαδή, κατά 43%, σύμφωνα με τον μέσο όρο των συστημάτων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Μπορεί, μάλιστα, να αυξηθεί στα 257 ευρώ (+68%) εάν έχει αποδόσεις ίσες με τη μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ”.

Βέβαια πουθενά δεν αναφέρει το επενδυτικό ρίσκο που αναλαμβάνουν με τις εισφορές του πλέον οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ευελπιστώντας ότι στο τέλος του εργασιακού τους βίου θα μπορούν να λάβουν μια αξιοπρεπή επικουρική σύνταξη, ανάλογη των εισφορών που θα έχουν καταβάλει στον ατομικό τους κουμπαρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More