Μητσοτάκης: Με την τροπολογία του «κόβει» όποιο κόμμα δεν του κάνει
Αποφασισμένος να βάλει φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό, προκειμένου να καταφέρει την επανεκλογή του, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολουθώντας το αγαπημένο του «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», ο πρωθυπουργός επιδιώκει με τη νομοθετική πρωτοβουλία, που εξήγγειλε για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, να περάσει γενικότερες απαγορεύσεις για την λειτουργία της πολιτικής ζωής και την κάθοδο κομμάτων στις εκλογές.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας και με βάση την ενημέρωση των κομμάτων, η κυβερνητική τροπολογία περιέχει «γκρίζα» σημεία, που αφήνουν περιθώριο για ευρύτερες απαγορεύσεις εμπλοκής στη δημόσια ζωή και κυρίως δεν περιορίζονται μόνο στο αποκλεισμό των καταδικασμένων ως μελών εγκληματικής οργάνωσης στελεχών της Χρυσής Αυγής να κατέλθουν ως υποψήφιοι.
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει δική του σχετική νομοθετική πρόταση, υπάρχουν κενά στην τροπολογία της κυβέρνησης, που αφήνουν περιθώριο παρερμηνειών από τα δικαστήρια που θα κληθούν να αποφασίσουν για το ποια κόμματα αποτελούν εν δυνάμει «εμπόδια για την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος». Με αυτές τις ασάφειες, το «μπλόκο» δεν αφορά μόνο σε ποινικές καταδίκες, όπως συμβαίνει με τους φυλακισμένους χρυσαυγίτες, αλλά εμπεριέχει κι άλλα κριτήρια, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τους οι δικαστές πριν ανάψουν το πράσινο φως σε ένα κόμμα για να δραστηριοποιηθεί.
Σύμφωνα δε με νομικούς κύκλους, η κυβέρνηση έχει κι άλλα όπλα στην φαρέτρα της, προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της αλλά και να προσπεράσει η τροπολογία τον κάβο της αντισυνταγματικότητας (που εγείρονται με τη διατύπωση στο προσχέδιο σύμφωνα με τους γνώστες). Κι αυτά είναι διάφορα ευρωπαϊκά ψηφίσματα, με προμετωπίδα το περίφημο ψήφισμα «Ευρωπαϊκή Μνήμη για το Μέλλον της Ευρώπης» που «πέρασε» το 2019 με ψήφους του Λαϊκού Κόμματος, των Συντηρητικών, των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλιστών. Τότε οι Βρυξέλλες, με το βλέμμα στη Ρωσία του Πούτιν και υπό την πίεση των χωρών του Βίσεγκραντ και της Βαλτικής, επιχείρησαν έναν επικίνδυνο αναθεωρητισμό, εξισώνοντας ναζισμό και κομμουνισμό, μέσα από την καταδίκη των ολοκληρωτικών καθεστώτων που διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας,
Υπενθυμίζεται πως Έλληνες ευρωβουλευτές δεν πειθάρχησαν στη γραμμή των ευρωπαϊκών κομμάτων τους. Εξ αυτών η Μαρία Σπυράκη της Ν.Δ. που δήλωνε: «Διαφωνώ κατηγορηματικά με την παράγραφο 20 του ψηφίσματος, η οποία με όρους Ελλάδος εξισώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα με τη Χ.Α. και ζητά την απαγόρευση οργανώσεων ή ομάδων ή κομμάτων που έχουν σχέση με τον ναζισμό ή με άλλη μορφή ολοκληρωτισμού». Η ξεκάθαρη δήλωση της κας Σπυράκη επανέρχεται προφητικά με αφορμή την τωρινή τροπολογία, και την κυβέρνηση να καλείται πλέον να δράσει υπεύθυνα και νηφάλια και να μην δυναμιτίσει το κλίμα ενόψει εκλογών.