Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Προβλέψιμο «καλό παιδί» για μία ακόμη φορά
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη διαρρεόταν από τους επιτελείς του Μαξίμου πως θα ήταν κάτι μεταξύ των λόγων του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη προς τους συστρατιώτες τους πριν τη μάχη, και τελικά αυτά που είπε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ θύμισαν πιο πολύ προς… Σταρένιο.
Όσες φορές κι αν σήκωσε τους τόνους ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά στην τουρκική προκλητικότητα, στις απειλές, στις διεκδικήσεις και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αυτό που έμενε ήταν το «μάζεμα» στο τέλος, η λείανση και το στρογγύλεμα πως ακόμα και τώρα, μετά τις απειλές, τους εκβιασμούς, τη ρητορική του μίσους και του φανατισμού από την άλλη πλευρά «μπορούμε να τα βρούμε» σαν καλοί γείτονες και φίλοι…
«Θα απαντήσει στα fake news για τους μετανάστες στον Έβρο» έλεγαν οι «κυβερνητικές πηγές» και ο Έλληνας περίμενε τον πρωθυπουργό, που θα περιέγραφε τον «πόλεμο» του 2020, που θα κατήγγειλε τον ρόλο της Τζαντάρμα, της τουρκικής στρατοχωροφυλακής η οποία δρα ως οδηγός των δουλεμπόρων για το πέρασμα στην Ευρώπη, που θα στηλίτευε την ασυνέπεια της Άγκυρας στη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη διαχείριση του προσφυγικού. Περίμενε να ακούσει τον
ηγέτη του, που θα κατακεραύνωνε το τούρκο-λιβυκό μνημόνιο αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, της επήρειας των νησιών μας και των διεθνών συνθηκών που έχουν ξεκαθαρίσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Περίμενε να ακούσει έναν Έλληνα πολιτικό με βαρύ όνομα, που επικαλέστηκε μεν τα Ιμια αλλά έμεινε εκεί, αμελώντας να γνωστοποιήσει στους παριστάμενους τον καθημερινό όγκο υπερπτήσεων και παραβιάσεων του FIR Αθηνών, και παρενοχλήσεων των Ελλήνων αλιέων από την τουρκική ακτοφυλακή.
Αντίθετα άκουσε με έκπληξη για μια ακόμα φορά τον εκπρόσωπο του έθνους, να λέει «μην έρθετε βράδυ, αλλά πρωί για να μιλήσουμε», να τείνει χείρα φιλίας σε αυτούς που μέχρι χθες σκύλευαν τη μνήμη των προγόνων μας στη Μικρά Ασία, που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, παρουσιάζοντας εμάς ως εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας από την Τριπολιτσά το 1821 μέχρι το Αιγαίο το 2022. Ποιοι, οι απόγονοι των τσετών του Νουρεντίν Πασά και του Μπεχλιβάν, που έσφαξαν δεκάδες χιλιάδες αμάχους μέσα σε 24ωρα στα μικρασιατικά παράλια…
Με μια διπλωματική πιρουέτα ενός χαμηλόβαθμου στελέχους της άλλης πλευράς και μια αόριστη σκέψη για ενδεχόμενη συνάντηση στην Πράγα, ο … τουρκοφάγος μεταμορφώθηκε σε πρόθυμο συνομιλητή, αφήνοντας σύξυλους όσοι πίστευαν πως στη Νέα Υόρκη θα υψωνόταν στεντόρεια εθνική φωνή. Και τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες θα είναι σχετικά με τους λόγους που ο Κ. Μητσοτάκης οδηγήθηκε σε αυτήν την υπαναχώρηση, με τον ρόλο των συμμάχων, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αυτήν την απόφαση, με τους εξοπλισμούς και τα σχέδια για το Αιγαίο.