Μίχαλος: Η ανάπτυξη θα έρθει από την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας
«Βρίσκομαι απόψε εδώ, με μεγάλη χαρά. Όπως ήδη ακούσατε, το Πρόγραμμα Υποστήριξης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης είναι μια δράση που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ. Είναι μέρος μιας κοινής προσπάθειας, με στόχο να συμβάλουμε στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της απασχόλησης, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Η προσπάθεια αυτή θεωρούμε ότι αποτελεί σήμερα το κλειδί για την ανάκαμψη και κυρίως το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Αποτελεί ταυτόχρονα το κλειδί για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας μας.
Είναι γνωστό ότι για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία από την κρίση, θα πρέπει ουσιαστικά να επανεφεύρει τον εαυτό της.
Το βέβαιο είναι ότι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, που χρειάζεται άμεσα η χώρα, δεν θα προέλθουν από το χρεοκοπημένο πλέον κράτος. Δεν θα έρθουν αν ιδρύσουμε μερικούς ακόμη δημόσιους φορείς και οργανισμούς. Θα έρθουν μέσα από τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας: μέσα από το ταλέντο και τις ικανότητες των Ελλήνων.
Η ανάπτυξη θα έρθει από την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, που θα δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις εργασίας, καλύτερα εισοδήματα και ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους. Θα έρθει αν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας.
Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες στον κόσμο σε ποσοστό αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διαθέτει πλήθος καταρτισμένων και φιλόδοξων νέων ανθρώπων. Ανθρώπων που, λόγω έλλειψης ευκαιριών και προοπτικής, είτε μένουν ανενεργοί, είτε επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Η απάντηση στη διπλή αυτή πρόκληση μπορεί να βρεθεί στην προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Ο στόχος αυτός βεβαίως απαιτεί σοβαρή κινητοποίηση και συνένωση δυνάμεων. Η προσπάθεια, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να είναι κοινή. Να εμπλέκει τους πάντες: την Πολιτεία, την επιχειρηματική κοινότητα και βεβαίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, όπως άλλωστε και τα Επιμελητήρια, είναι αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες. Έχουν άμεση γνώση των προβλημάτων, αλλά και των δυνατοτήτων τους.
Οφείλουν, λοιπόν, να έχουν και άποψη και ρόλο στην προσπάθεια για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και στην απομάκρυνση των εμποδίων που σήμερα αντιμετωπίζει.
Και μέσα από τη συνένωση δυνάμεων, να πετύχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, εργάζεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της νεοφυούς και νεανικής επιχειρηματικότητας. Τόσο μέσω αυτόνομων πρωτοβουλιών, όσο και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σημείο αναφοράς στην προσπάθεια αυτή είναι η Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ. Μια δομή που ξεκίνησε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συνεχίζει πλέον τη λειτουργία της ως αυτοχρηματοδοτούμενη δράση του Επιμελητηρίου μας.
Η Θερμοκοιτίδα αυτή έχει αναδειχθεί πλέον σε «φυτώριο» επιχειρηματικότητας. Ένα φυτώριο στο οποίο μπορούν να ανθίσουν νέες, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Ιδέες που βρίσκουν όχι απλώς ένα φιλόξενο χώρο, αλλά και ουσιαστική ενθάρρυνση, στήριξη και καθοδήγηση.
Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε όχι μόνο στη μείωση του απαιτούμενου αρχικού κεφαλαίου, αλλά κυρίως στην υπέρβαση μιας σειράς εμποδίων και προβλημάτων που οι νεοφυείς επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν. Και που εξαιτίας τους, έχουμε δει ως τώρα πολλές εξαιρετικές ιδέες να μην προχωρούν.
Εκτός, λοιπόν, εκτός από τη φιλοξενία και την παροχή γραμματειακής υποστήριξης, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών: διάγνωση αναγκών και παροχή δωρεάν εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης, δράσεις επιμόρφωσης, ενημέρωσης και δικτύωσης, αλλά και υποστήριξη στην αναζήτηση επενδυτών.
Εδώ και τρία περίπου χρόνια έχουμε τη χαρά να βλέπουμε αυτές τις υπηρεσίες να πιάνουν τόπο. Να βλέπουμε νέες ιδέες να παίρνουν ζωή, νέες ελπιδοφόρες επιχειρήσεις να γεννιούνται, από το ταλέντο και τις φιλοδοξίες νέων ανθρώπων που επέλεξαν να αντισταθούν στο κλίμα της μιζέριας. Να μην εγκαταλείψουν την Ελλάδα, αλλά και να μη συμβιβαστούν με λογικές της ήσσονος προσπάθειας.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί το ΕΒΕΑ ήταν το πρώτο Επιμελητήριο που ανέλαβε και υλοποίησε μια τέτοια πρωτοβουλία. Η οποία – οφείλω να επισημάνω – δεν είναι η μόνη. Έχουμε αναπτύξει ένα ευρύτερο πλέγμα υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Μεταξύ αυτών είναι το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων, που διευκολύνει τη διασύνδεση μεταξύ έμπειρων και πετυχημένων επιχειρηματιών του Ελλαδικού χώρου, με καινοτόμες υφιστάμενες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις.
Και βεβαίως, επενδύουμε συστηματικά στη συνεργασία μας με την Αυτοδιοίκηση. Το πρώτο βήμα ήταν η συνεργασία μας με το Δήμο Κηφισιάς, στην υλοποίηση σχετικού προγράμματος. Όπως θα ακούσετε και από τους ομιλητές που ακολουθούν, τα αποτελέσματα είναι μέχρι τώρα εξαιρετικά. Είναι τέτοια, που δικαιώνουν την πίστη μας στην αξία και στη χρησιμότητα αυτής της συνεργασίας. Είναι τέτοια, που μας δίνουν το κίνητρο και την ώθηση να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία και με άλλους Δήμους του Λεκανοπεδίου.
Είμαστε ευτυχείς, λοιπόν, που μας δίνεται η ευκαιρία να ενώσουμε δυνάμεις με το Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, σε ένα πρόγραμμα που είμαι βέβαιος ότι θα στεφθεί από ανάλογη επιτυχία.
Εμείς θα είμαστε εδώ, για να παρέχουμε την τεχνογνωσία, τις δομές μας και κάθε δυνατή υποστήριξη. Γιατί πιστεύουμε ότι οι τοπικοι φορείς και οι τοπικές κοινωνίες κρατούν – σε μεγάλο βαθμό – το κλειδί για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας. Κρατούν το κλειδί για την ανάδειξη και την αξιοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας.
Σαφώς δεν περνούν όλα από το χέρι μας. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να διαμορφώσει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο θα ενθαρρύνει και δεν θα αποτρέπει την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών.
Είναι ευθύνη της Πολιτείας να δημιουργήσει ένα σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο. Να αναπτύξει σύγχρονα εργαλεία και θεσμούς χρηματοδότησης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Να εντάξει την επιχειρηματικότητα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Να απαλλάξει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το κρατικό μονοπώλιο και τον κομματικό εναγκαλισμό. Να επιτρέψει τη στενότερη διασύνδεσή της με τον κόσμο της αγοράς και της παραγωγής Να προωθήσει τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της χρηματοδότησης της έρευνας.
Όλα αυτά είναι πράγματα που διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε. Στο μεταξύ όμως έχουμε ευθύνη να συμβάλουμε με τα δικά μας μέσα, στη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά του τόπου μας. Στη δημιουργία προϋποθέσεων για μια βιώσιμη, συνεκτική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε, στηρίζοντας το πρόγραμμα που ξεκινάει απόψε. Εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλους».