Μίχαλος: Προτάσεις για τη φορολογία
“Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση” χαρακτήρισε ο Πρόεδρος ΚΕΕ & ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος την ενεργοποίηση του αυτεπάγγελτου συμψηφισμού για επιστροφές φόρου εισοδήματος με βεβαιωμένες οφειλές εκτός ρύθμισης.
Σε ομιλία του στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή ο κ. Μίχαλος ανέφερε τα εξής:
“Γνωρίζετε ότι ο συμψηφισμός των οφειλών μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου τομέα είναι ένα πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου. Και πιστεύουμε ότι πρέπει να καλύψει, όχι μόνο τις επιστροφές φόρου, αλλά όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει ο δημόσιος τομέας στο σύνολό του προς τις επιχειρήσεις. Συμπεριλαμβανομένων, δηλαδή, των οφειλών από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομεία, υπηρεσίες κτλ.
Το μέτρο αυτό δεν είναι απαραίτητο μόνο για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Είναι μια καθοριστικής σημασίας κίνηση, με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας του κράτους.
Η αποκατάσταση της ισότητας στις σχέσεις κράτους και φορολογουμένου είναι πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας, ως βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, δίκαιου και ταυτόχρονα αποδοτικού φορολογικού συστήματος.
Δεν μπορεί την ώρα που οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν, να βρίσκονται χιλιάδες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ στα συρτάρια των εφοριών, περιμένοντας εκκαθάριση. Η καθυστέρηση των ελέγχων και της επιστροφής του φόρου μπορεί να φθάνει και τα τέσσερα χρόνια, όταν με βάση το νόμο, η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών.
Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ΓΓΔΕ, σε όλη τη χώρα 30 εφορίες κρατούν στα αρχεία τους αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ για πάνω από ένα έτος. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων για τις οποίες τα αιτήματα των δικαιούχων δεν έχουν ακόμα επεξεργαστεί ή ελεγχθεί από τις φορολογικές αρχές ανέρχονται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε 1,75 δις ευρώ στα τέλη Αυγούστου.
Σήμερα δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας και η Ελλάδα έχει υποχωρήσει τρεις θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους έχει επιδεινωθεί η θέση της χώρας είναι αυτός της φορολογίας.
Δεν είναι μόνο το δυσβάσταχτο ύψος των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που ξεπερνά το 50% των κερδών των επιχειρήσεων, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι μόλις πάνω από 40%.
Είναι, επιπλέον, και το κόστος συμμόρφωσης με τη φορολογική νομοθεσία. Στην Ελλάδα μια επιχείρηση χρειάζεται να δαπανήσει 193 ώρες το χρόνο για την πληρωμή φόρων και εισφορών, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 163,4 ώρες.
Πάγια θέση της Επιμελητηριακής Κοινότητας – που απηχεί τους προβληματισμούς και τις αγωνίες του επιχειρηματικού κόσμου – είναι η δραστική αναθεώρηση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Η συνταγή που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται αντιαναπτυξιακή, αλλά και αντιπαραγωγική σε σχέση με τους στόχους της δημοσιονομικής εξισορρόπησης.
Η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί προ πολλού. Τα στοιχεία για την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ είναι ενδεικτικά: 18% λιγότερες ήταν οι εισπράξεις σε σχέση με τον οφειλόμενο φόρο το πρώτο εξάμηνο του 2016. Αλλά και στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, η απόκλιση των εσόδων σε σχέση με το στόχο έφθασε τα πρωτοφανή επίπεδα του 25%.
Τα τουριστικά έσοδα της χώρας εμφανίζουν δραματική στο πρώτο οκτάμηνο του έτους. Ειδικότερα για το μήνα Αύγουστο, η ποσοστιαία πτώση αποτελεί αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας. Η μείωση αυτή δεν οφείλεται σε κάμψη των αφίξεων, οι οποίες αντίθετα αυξήθηκαν, αλλά σε μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται άμεσα με την κάθετη αύξηση της φορολογίας, η οποία έκανε καλάθι των διακοπών έγινε κατά 10% ακριβότερο.
Στην έρευνα Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, επτά στους δέκα ερωτώμενους δήλωσαν ότι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Πλέον δεν μιλάμε για φοροδιαφυγή, αλλά για αντικειμενική αδυναμία πληρωμής φόρων.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ελληνική οικονομία δεν θα βγει από την ύφεση με αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, σε μια διαρκώς συρρικνούμενη βάση.
Χρειάζεται γενναίες παρεμβάσεις, με στόχο:
• Τη μείωση της φορολογίας
• Την αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής”
Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, ως προς τη φορολογία, το ΕΒΕΑ προτείνει:
• ενιαίο flat rate συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, που δεν θα ξεπερνά το 20%
• σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ
Ζητά επίσης διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων. Αυτό σημαίνει:
• Να υπάρχουν μόνο δύο συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων.
• Να καταργηθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Να διατηρηθεί μόνο ο κύριος και να μεταφερθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
• Να καταργηθούν φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις.
• Να δοθούν κίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και της άμεσης ηλεκτρονικής είσπραξης του ΦΠΑ.
• Να συσταθεί επιτέλους Ειδικό Σώμα Δίωξης για την καταπολέμηση του παραεμπορίου.
“Είναι αδιανόητο να εξακολουθεί το κράτος να χάνει 5 δις το χρόνο από ΦΠΑ που δεν εισπράττεται και 4 δις ευρώ από διαφυγόντες έμμεσους φόρους εξαιτίας του παρεμπορίου”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Και πρόσθεσε:
“Αν μπορούσε το δημόσιο να εισπράξει ένα μέρος έστω από αυτά τα χρήματα, δεν θα χρειαζόταν η επιβολή του ΕΝΦΙΑ.
Η χώρα χρειάζεται ένα σύγχρονο και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, με ανταγωνιστικούς συντελεστές, με ξεκάθαρες και απλές ρυθμίσεις, με δίκαιους και ισότιμους όρους στη σχέση κράτους και φορολογούμενων.
Η συμβολή σας προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική.
Το ΕΒΕΑ, όπως και το σύνολο της Επιμελητηριακής Κοινότητας, προτίθεται να στηρίξει κάθε τέτοια προσπάθεια. Με τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις, που αξιοποιούν τη βαθιά γνώση των συνθηκών και των δυνατοτήτων της αγοράς”.