Μίχαλος: Τεράστιο το πλήγμα για τον τουρισμό – Ανάγκη στήριξης
«H παγκόσμια πανδημία του Covid-19 και τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αναχαίτιση εξάπλωσης του ιού έχουν προκαλέσει καθίζηση στον τομέα του τουρισμού. Οι απώλειες που μετρούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, εξαιτίας των ακυρώσεων κρατήσεων, αλλά και συνεδριακών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων κ.ά. ανέρχονται ήδη σε εκατοντάδες εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητά τους και ταυτόχρονα οι θέσεις εργασίας χιλιάδων ανθρώπων», τόνισε ο πρόεδρος ΚΕΕ & ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος κατά την ομιλία του στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ παρουσία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
«Παρά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και την αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων, η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Δυσκολεύοντας, προφανώς, τις αποφάσεις των καταναλωτών για την πραγματοποίηση ταξιδιών.
Το μόνο που γνωρίζουμε με σιγουριά, είναι ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι η χειρότερη στην ιστορία για τον κλάδο, πανευρωπαϊκά και βεβαίως στην Ελλάδα.
Η κάμψη στον τουρισμό αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την ελληνική οικονομία. Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, Tourism Trends & Policies 2018, η ελληνική οικονομία εμφανίζει μία από τις υψηλότερες εξαρτήσεις από τον τουρισμό παγκοσμίως. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα είναι η 6η πιο εξαρτημένη οικονομία μεταξύ των 35 κρατών-μελών που παρακολουθεί γι’ αυτόν τον κλάδο ο Οργανισμός.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η συνολική συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ εκπροσωπεί το 9% στη Γαλλία, το 13,1% στην Ιταλία, το 14,9% στην Ισπανία, το 17,8% στην Πορτογαλία, και το 20,2% στην Ελλάδα. Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο τουρισμός εκπροσωπεί το 10% του ΑΕΠ.
Είναι, λοιπόν, προφανές το γιατί η στήριξη του κρίσιμου αυτού τομέα αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας και προτεραιότητας.
Όπως γνωρίζετε, η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει καταθέσει από νωρίς συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Ζητήσαμε να αξιοποιηθούν όλα τα περιθώρια που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, για τη χορήγηση ενισχύσεων προς τις πληγείσες τουριστικές επιχειρήσεις, με τη μορφή άτοκων κεφαλαίων κίνησης για την κάλυψη υποχρεώσεων, την επιχορήγηση τόκων των δανείων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων κ.ά.
Παράλληλα με τις έκτακτες ενισχύσεις, έχουμε προτείνει να διατεθούν κονδύλια που θα επιτρέψουν την υπαγωγή στη δράση «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» όσων επιχειρήσεων είχαν υποβάλει αίτηση και δεν κατάφεραν να ενταχθούν, λόγω έλλειψης πόρων.
Προτείναμε, επίσης, αύξηση του ποσοστού προκαταβολής των υφισταμένων επενδυτικών σχεδίων και την ένταξη του πληττόμενου τουριστικού κλάδου στις ειδικές διατάξεις του άρθρου 12 του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16.
Επιπλέον, υποβάλαμε πρόταση για την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης διακοπών Ελλήνων πολιτών.
Για να μπορέσει να καταστεί βιώσιμη φέτος η λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων θα πρέπει να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο πληρότητας. Η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, με εφαρμογή κατάλληλων κινήτρων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να στηριχθεί η τουριστική κίνηση, να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξουν έσοδα για τις τοπικές οικονομίες.
Όσον αφορά τις προδιαγραφές λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων, το υπουργείο Τουρισμού έχει εκδώσει ειδικά πρωτόκολλα τα οποία προφανώς οι επιχειρήσεις οφείλουν να σεβαστούν.
Από την άλλη, όμως, η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για και τη στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους λειτουργίας που θα επιφέρουν τα πρωτόκολλα αυτά.
Πέρα από τα μέτρα για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κατάστασης, θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί – Πολιτεία, επιχειρηματικοί φορείς και επιστημονική κοινότητα – με σκοπό να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα για τον κλάδο.
Παρά το ότι σήμερα πλήττεται έντονα, ο τομέας του τουρισμού θα παραμείνει σημαντικός για την οικονομία και για την απασχόληση. Ωστόσο, για να καλυφθούν τόσο οι έκτακτες όσο και – κυρίως – οι μακροπρόθεσμες συνέπειες που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί ποιοτικά και να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της χώρας.
Κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών, όπως για παράδειγμα, ο τουρισμός τρίτης ηλικίας, κάτι που θα απαιτήσει ανάλογες προσαρμογές στα ξενοδοχεία, αλλά και ουσιαστική αναβάθμιση των δομών υγείας στις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Πρέπει να συνδέσουμε στενότερα τον τουρισμό με τομείς όπως η αγροδιατροφή και ο πολιτισμός.
Να επενδύσουμε στην τουριστική εκπαίδευση και στην ενίσχυση της τουριστικής συνείδησης σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.
Να αναβαθμίσουμε τις υποδομές της χώρας με επιτάχυνση μεγάλων έργων στους τομείς του τουρισμού, αλλά και των μεταφορών, των ψηφιακών δικτύων και της ενέργειας.
Κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη ενός νέου προτύπου για τον κλάδο. Με όρους ασφάλειας, υπευθυνότητας, ποιοτικής διαφοροποίησης, βιωσιμότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πρόκειται για ένα ζητούμενο υπαρξιακής σημασίας για τον τουρισμό, για τις επιχειρήσεις και για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές και βεβαίως για τους καταναλωτές και για την εικόνα της Ελλάδας, ως τουριστικού προορισμού.
Το ΕΒΕΑ και τα Επιμελητήρια συνολικά θα συμμετάσχουν ενεργά και σε αυτή την προσπάθεια, με τεκμηριωμένες και υπεύθυνες προτάσεις».