Μίχαλος: Βαρίδι για επιχειρήσεις, νοικοκυριά η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους
Για το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στην e-εκδήλωση ΕΒΕΑ και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για το πρόγραμμα «Γέφυρα».
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ επισήμανε πως «η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Ένα πρόβλημα που ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς. Και συνεχίζει να αποτελεί βαρίδι για τις επιχειρήσεις, για τα νοικοκυριά, για την οικονομία και για την ελληνική κοινωνία».
«Σας καλωσορίζω στη σημερινή ενημερωτική τηλεδιάσκεψη, που διοργανώνουμε με την πολύτιμη βοήθεια της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Το θέμα της αφορά τα κριτήρια και τις διαδικασίες συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα «Γέφυρα». Ένα πρόγραμμα που παρέχει τη δυνατότητα σε όσους έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, να αιτηθούν κρατική επιδότηση δανείων με υποθήκη την 1η κατοικία, για διάστημα εννέα μηνών.
Θέλω να πω κατ’ αρχήν, ότι πρόκειται για μια παρέμβαση άκρως απαραίτητη, με δεδομένες τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην πραγματική οικονομία, τους τελευταίους έξι μήνες.
Δυστυχώς, η πανδημία του πέρα από μια πρωτοφανής κρίση υγείας, εξελίσσεται και σε μια σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση, για την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 είχαμε 25% μείωση του κύκλου των εργασιών, στο σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας.
Για τις δε επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, η πτώση σε σχέση με πέρυσι αγγίζει το 56%.
Αυτό σημαίνει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας για ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που σήμερα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, κινδυνεύοντας να χάσουν ακόμη και τα ίδια τους τα σπίτια.
Επιδοτώντας ένα μέρος αυτών των υποχρεώσεων, το κράτος μπορεί να παρέχει μια ανακούφιση στους συγκεκριμένους δανειολήπτες. Να δώσει ένα χέρι βοήθειας μέχρι – όπως όλοι ελπίζουμε – να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Το συγκεκριμένο μέτρο – πέραν του ότι απαντά σε πιεστικές ανάγκες – περιλαμβάνει και μια σειρά από θετικά στοιχεία, σε επίπεδο σχεδιασμού, τα οποία θα ήθελα συνοπτικά να επισημάνω.
Το πρώτο είναι ότι δεν καλύπτει μόνο τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, επιβραβεύοντας μάλιστα τους συνεπείς δανειολήπτες.
Το δεύτερο είναι ότι έχει σχεδιαστεί μια απλούστερη διαδικασία υποβολής της αίτησης, η οποία διευκολύνει σημαντικά τους ενδιαφερόμενους. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στον πρώτο μήνα της λειτουργίας της πλατφόρμας υποβλήθηκαν πάνω από 50.000 αιτήσεις.
Τρίτον, ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι με την υποστήριξη των δανειοληπτών σε αυτή τη συγκυρία, περιορίζεται ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων εξαιτίας της πανδημίας.
Η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Ένα πρόβλημα που ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς. Και συνεχίζει να αποτελεί βαρίδι για τις επιχειρήσεις, για τα νοικοκυριά, για την οικονομία και για την ελληνική κοινωνία.
Υπάρχει, λοιπόν, ζωτική ανάγκη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, αλλά και ενός σύγχρονου πτωχευτικού κώδικα.
Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο το οποίο θα δίνει ανάσα σε συνεπείς οφειλέτες, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση.
Θα προστατεύει όσους έχουν πρακτικά ανάγκη, θα επιβραβεύει τους συνεπείς και θα αποτρέπει, με ισχυρές δικλείδες, τα φαινόμενα κατάχρησης.
Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο που θα δίνει σε βιώσιμες επιχειρήσεις, τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να εξυγιάνουν έγκαιρα τη λειτουργία τους.
Θα δίνει, παράλληλα, σε όσους δεν τα καταφέρουν, μια δεύτερη ευκαιρία για να επανέλθουν στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς το στίγμα της αποτυχίας.
Αυτό που έχει ανάγκη η αγορά είναι ένα πλαίσιο το οποίο θα αντιμετωπίζει τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους – αλλά και την οικονομική αποτυχία και την αφερεγγυότητα – με ξεκάθαρους κανόνες. Με τρόπο δίκαιο, ρεαλιστικό, βιώσιμο και αξιοπρεπή.
Το τελευταίο που θέλουμε είναι να βλέπουμε βιώσιμες κατά τα άλλα επιχειρήσεις να κλείνουν. Ή έντιμους επιχειρηματίες να καταστρέφονται και να στιγματίζονται για μια ζωή, επειδή είχαν μια κακή χρονιά.
Το νέο πρόγραμμα Γέφυρα υπηρετεί, πιστεύω, αυτή την ανάγκη. Και ελπίζω ότι θα μπορέσει να αξιοποιηθεί σωστά, από όσο το δυνατόν περισσότερους δανειολήπτες.
Σας ευχαριστώ. Και ευχαριστώ επίσης τον κ. Κουρμούση, που είναι για μια ακόμη φορά μαζί μας, προκειμένου να παρέχει χρήσιμη, έγκυρη και ακριβή πληροφόρηση».