Μόνος φόβος, κάτι απρόβλεπτο στο διεθνές περιβάλλον
Του Χρήστου Ιωαννίδη*
Αν και εξαιρετικά δύσκολο και με αρκετά ανοιχτά ζητήματα, σε εσωτερικό αλλά και εξωτερικό περιβάλλον, εξαιρετικά εξελίσσεται το 2023, με τον Γενικό Δείκτητου Χ.Α., μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, να σκαρφαλώνει σε υψηλά 9 ετών, έχοντας μια πλήρως θετική τάση, με όλες τις προϋποθέσεις η αγορά να δει υψηλότερα επίπεδα.
Μάλιστα, με όλα να δείχνουν πως ο πολιτικός κίνδυνος έχει απομακρυνθεί, κάτι το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στις ερχόμενες εκλογές, θα λέγαμε πως αν η ελληνική αγορά έχει κάτι να φοβηθεί, αυτό είναι ένα ξαφνικό, πολύ αρνητικό γεγονός διεθνώς, το οποίο θα διατάρασσε συνολικά το κλίμα στις αγορές, επηρεάζοντας φυσικά και το ελληνικό Χρηματιστήριο.
Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο Γ.Δ. του Χ.Α. καταγράφει αυτή τη στιγμή άνοδο 30% το 2023, που είναι και η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, κάτι από μόνο του εντυπωσιακό.
Μια άνοδος της αγοράς, την οποία σε μεγάλο βαθμό οδηγεί και η διαφαινόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, ένα σενάριο όλο και πιο πιθανό μετά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την απομάκρυνση του πολιτικού κινδύνου. Αν και εύλογα ένα μέρος των επενδυτών θέτει το ερώτημα, αν η συγκεκριμένη είδηση έχει προεξοφληθεί στην άνοδο της αγοράς, κατά τους τελευταίους μήνες.
Θα απαντούσαμε πως η επενδυτική βαθμίδα έχει αρκετή «ουρά» για το Χ.Α., αφού θα φέρει και αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε αναπτυγμένη αγορά. Μια εξέλιξη, στην οποία δεν αποκλείουμε να υπάρχουν κρυμμένες υπεραξίες, πέραν της ανόδου που ήδη έχει καταγραφεί στην αγορά μας.
Διαγραμματικά, μετά από ένα αναμενόμενο consolidation στις 1.100 μονάδες, το εκλογικό αποτέλεσμα ώθησε την αγορά σε νέα υψηλά, με τον Γ.Δ. να διασπά και τις αντιστάσεις στις 1.140-1.150 μονάδες, αναρριχώμενος στις 1.200 μονάδες. Από αυτά που κρατάμε είναι η πλήρως θετική κεντρική τάση. Ένα bullish trend, το οποίο με ευκολία μπορεί να οδηγήσει την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.
Μάλιστα, θα πρέπει να σταθούμε στην έλλειψη σημαντικών αντιστάσεων, από τις τρέχουσες τιμές μέχρι τα υψηλά του Μαρτίου του 2014 και τις 1.380-1.390 μονάδες. Επίπεδα, τα οποία θα θέταμε ως τον επόμενο μέσο-μακροπρόθεσμο στόχο. Επίπεδα περίπου 15% υψηλότερα, κάτι το οποίο καταδεικνύει και τα περιθώρια ανόδου για τις επιμέρους μετοχές.
Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στη διαγραμματική εικόνα του FTSE 25, κρατώντας την εμφανή έλλειψη αντιστάσεων μέχρι περίπου τις 3.090-3.100 μονάδες, δηλαδή περίπου 6% υψηλότερα.
Στο stock picking τώρα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υπεραποδίδει της αγοράς το 2023 (+50% o τραπεζικός δείκτης, στο +29% ο Γ.Δ.) θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί. Ένας κλάδος που φανερά βρίσκεται σε μια νέα εποχή, κάτι το οποίο φάνηκε και στα πρόσφατα αποτελέσματα α’ τριμήνου των τεσσάρων τραπεζών, σε συνέχεια της σημαντικής εξυγίανσης των ισολογισμών τους κατά το 2022. Τι πιο χαρακτηριστικό από το ότι, μετά από περίπου 14-15 χρόνια, μιλάμε για επιστροφή στα μερίσματα, με αναμενόμενη μάλιστα αισθητή απόδοση, ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η Eurobank, όπου η μερισματική απόδοση θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 4,5% με 5%, με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας.
Πέραν όμως των τραπεζών, growth story συνεχίζει να υπάρχει και σε αρκετές μετοχές της μεγάλης (όπως για παράδειγμα Mytilineos, ΟΠΑΠ), μεσαίας και κάποιες περιπτώσεις μικρής κεφαλαιοποίησης. Βέβαια οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, συνεχίζοντας να επιλέγουν καλές μετοχές, οι οποίες στο όποιο απρόοπτο της αγοράς, ναι μεν θα κατέγραφαν απώλειες, ωστόσο όπως έχει συμβεί σε όλες τις απρόοπτες καταστάσεις των αγορών, τα καλά assets ανακάμπτουν, προσφέροντας αργά ή γρήγορα υψηλές αποδόσεις, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων, τα οποία δεν θα πρέπει να υποτιμούν οι επενδυτές.
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, παραμένουμε αισιόδοξοι για την αγορά, πιστεύοντας πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα, με επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο, όπως αναφέραμε παραπάνω, τις 1.380-1.390 μονάδες, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο διεθνές περιβάλλον, με αρκετά ανοιχτά ζητήματα στην παγκόσμια οικονομία.
* πιστοποιημένο στέλεχος, Καραμανώφ ΑΧΕΠΕΥ