Moody’s: Ανθεκτική η κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών
Στο συμπέρασμα ότι η κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών είναι ανθεκτική, καθώς καμία δεν απαιτείται να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια, ώστε να καλύψει δυνητικές ελλείψεις, καταλήγει η Moody’s, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των stress tests.
Η εξέλιξη αυτή είναι θετική για την πιστοληπτική τους ικανότητα (credit positive), όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης στην ανάλυσή του.
Σύμφωνα με τη Moody’s, καμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι το δυσμενές σενάριο αποκάλυψε πλήγμα 15,5 δισ. ευρώ, καθώς ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 παραμένει πάνω από το 5,5%.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος «τα αποτελέσματα είναι credit positive, γιατί απο τη στιγμή που δεν απαιτούν την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων, δίνουν στις τέσσερις τράπεζες τη δυνατότητα να εστιάσουν στη μείωση του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Πάντως, στην ανάλυση υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στα 65 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 από περίπου 96 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017 (ποσό που αντιστοιχεί στο 49% του συνόλου των δανείων).
Η Moody’s επισημαίνει, ωστόσο, ότι παρά το γεγονός ότι τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών εμφανίζονται ανθεκτικά, ένα σημαντικό μέρος αυτών συνδέεται με τους αναβαλλόμενους φόρους (DTAs).
Αυτό το άυλο ενεργητικό εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα της κυβέρνησης, η οποία θεωρείται «σχετικά αδύναμη», όπως αναφέρει.
Ενδεικτικά, οι DTAs αντιστοιχούσαν περίπου στο 55% των κεφαλαίων των τεσσάρων τραπεζών τον Δεκέμβριο του 2017, κάτι που υπονομεύει την ποιότητα ενεργητικού και την ικανότητα να απορροφηθούν ζημιές.