Moody’s: Στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως θα κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες από τη μείωση των επιτοκίων
Το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί μετά την απόφαση της ΕΚΤ να επαναφέρει από τις 29 Ιουνίου το waiver αποδοχής ελληνικών ομολόγων και εντόκων γραμματειών του δημοσίου ως ενέχυρα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Moody’s.
Παράλληλα, ο οίκος εξηγεί πως η εν λόγω απόφαση της ΕΚΤ δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να μεταφέρουν μέρος της ακριβότερης χρηματοδότησής τους από τον ELA στην φθηνότερη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, μειώνοντας επί της ουσίας το κόστος χρηματοδότησής τους και αυξάνοντας την κερδοφορία τους το 2016.
Συγκεκριμένα, εκτιμά πως μετά την εφαρμογή της απόφασης της ΕΚΤ στις 29 Ιουνίου που περιλαμβάνει και χαμηλότερο haircut στους τίτλους που κατατίθενται ως ενέχυρα για χορήγηση ρευστότητας, τίτλοι αξίας περίπου 7 δισ. ευρώ θα μεταφερθούν από τον ELA στον απευθείας φθηνότερο δανεισμό της ΕΚΤ.
Η επιβολή των capital controls στις 29 Ιουνίου του 2015 και η επακόλουθη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τον Νοέμβριο του 2015 μείωσε την χρηματοδότηση από τον ELA στα 65 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2016. Η δε μεταφορά της χρηματοδότησης από τον ELA στην ΕΚΤ μετά την 29η Ιουνίου αναμένεται να μειώσει περαιτέρω την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA στα 60 δισ. ευρώ, βελτιώνοντας την πιστοληπτική τους ποιότητα. Το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών θα μειωθεί επίσης και επειδή το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι μόλις 0,05% έναντι 1,55% που είναι το κόστος δανεισμού από τον ELA.
Με βάση τα προαναφερθέντα, η Moody’s εκτιμά πως το δυνητικό όφελος των τραπεζών από την μείωση των επιτοκίων θα διαμορφωθεί στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους να επιστρέψουν σε κερδοφορία μετά τα λειτουργικές απώλειες στις οποίες έχουν περιέλθει από το 2011.
Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει το haircut που επιβάλλει στους ελληνικούς τίτλους στο 25% – ήτοι στα επίπεδα που ήταν μέχρι τις αρχές του 2015 – από το 45% που είναι σήμερα. Αυτό, θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντλήσουν περισσότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ έναντι του ακριβού Πυλώνα ΙΙ του ELA που συνεπάγεται συνολικό ετήσιο κόστος 3,5%.
Ωστόσο, παρά το θετικό momentum για τις ελληνικές τράπεζες, οι προκλήσεις χρηματοδότησης παραμένουν μεγάλες, σημειώνει η Moody’s. Όπως εξηγεί, οι καταθέσει παραμένουν κάτω από τα 121 δισ. ευρώ με την συνολική χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα (ΕΚΤ και ELA) να ανέρχεται στα 96 δις. ευρώ, ήτοι στο 26% των συνολικών assets από το 14% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, γεγονός που περιορίζει την δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών. Επιπλέον, οι διεθνείς αγορές κεφαλαίου παραμένουν κλειστές για τις ελληνικές τράπεζες, περιορίζοντας την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση και την ρευστότητα.