Morgan Stanley: Bullish για τις ελληνικές μετοχές
H Morgan Stanley, δεν έδειξε ξεκάθαρη θετική της στάση μόνο για τις εγχώριες τράπεζες, αλλά και συνολικά για τις ελληνικές μετοχές, ενώ τονίζει ότι ο δείκτης MSCI Greece έχει υπεραποδώσει έναντι όλων των διεθνών αγορών το τρέχον έτος, με τις αποτιμήσεις τους βέβαια να παραμένουν φθηνές.
Η αμερικανική τράπεζα επομένως, κρατάει τη σύσταση overweight για τις ελληνικές μετοχές εξαιτίας των σημαντικών περιθωρίων για τη συνέχιση της υπεραπόδοσής τους το 2023.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι μεταβλητές που στηρίζουν τις περαιτέρω ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής αγοράς μετοχών είναι οι εξής: τα ισχυρά και ανθεκτικά μακροοικονομικά μεγέθη, η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, η μείωση του risk premium των ελληνικών μετοχών σε σχέση με την Ευρώπη και τις ανεπτυγμένες αγορές, οι ακόμα φθηνές αποτιμήσεις και η δυναμική της κερδοφορίας.
Πιο αναλυτικά, και σε ό,τι αφορά τους καταλύτες, η M.S αναφέρει τα εξής:
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, με τους οικονομολόγους της να αναμένουν σχετική ανθεκτικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη για το 2023 και το 2024. Η νομισματική πολιτική είναι πιθανό να επιβαρύνει την οικονομία, αλλά οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και από την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων. Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναμένουν ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την υπεραπόδοση έναντι της ζώνης του ευρώ το 2023 και το 2024 με ανάπτυξη +2,5% και +2,2% αντίστοιχα. Η πτώση του πληθωρισμού και ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού εισοδήματος αναμένεται να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι σε μια σαφή πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα. Μια κυβέρνηση πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα στην πορεία προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης. H M.S επαναλαμβάνει πως η χώρα θα λάβει την επενδυτική βαθμίδα από τρεις οίκους αξιολόγησης το α’ εξάμηνο του 2024, αλλά εάν η ανάπτυξη εκπλήξει ανοδικά, το ορόσημο μπορεί να έλθει και νωρίτερα. Μία σημαντική επίπτωση της επενδυτικής βαθμίδας είναι η πτώση του κόστους ιδίων κεφαλαίων (COE) για την ελληνική αγορά, όπως τονίζει. Όπως εκτιμά, το CoE για τις ελληνικές μετοχές είναι στο 11,7%, υψηλότερο από τον μέσο όρο 5 ετών του 8,8%. Η αύξηση από τα χαμηλά του 2020-2021 οφείλεται κυρίως στην ισχυρή αύξηση των κερδών και τις θετικές αναθεωρήσεις, ιδίως το 2022.
Εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης του ελληνικού δημοσίου-χρέους, τα στοιχεία από το 2008 έως το 2016 είναι πολύ ασταθή. Έτσι, η M.S. συγκρίνει τα σημερινά νούμερα με τα επίπεδα του 2007, πριν από την κρίση. Αν υποτεθεί ότι το ελληνικό CoE μειωθεί, οπότε το spread φτάνει στο ίδιο επίπεδο του 2007, υποχωρώντας έτσι από 11,7% σε 9,4%, αυτό θα σήμαινε μία ανοδική τάση +32%, δίνοντας μία “γεύση” για το μέγεθος του re-rating των ελληνικών μετοχών βραχυπρόθεσμα.
Επίσης, η θετική δυναμική των κερδών, ειδικά για τις τράπεζες, συνεχίζεται και στηρίζει την υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών. Παρά το sell-off του Μαρτίου, ο MSCI Greece είχε τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων και των ανεπτυγμένων χωρών, χάρη στην πολύ ισχυρή κερδοφορία και τις αναθεωρήσεις των αναλυτών. Η M.S. αναμένει περαιτέρω αναβαθμίσεις το 2023 και το 2024, αν και με βραδύτερο ρυθμό.
Τέλος, ισχυρός καταλύτης για τις ελληνικές μετοχές είναι ότι παραμένουν φθηνές παρά τις ισχυρές επιδόσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Morgan Stanley, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με discount τόσο σε σχετικούς όσο και σε απόλυτους όρους. Ειδικότερα, σε όρους P/E το discount φτάνει το 28% έναντι των αναδυόμενων αγορών και το 31% έναντι της ευρωπαϊκής αγοράς. Σε σχέση με την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, διαπραγματεύονται με ένα μικρό premium, το οποίο δικαιολογείται δεδομένων των σχετικά χαμηλότερων ρυθμιστικών κινδύνων στην Ελλάδα.