Την επανέναρξη των διακρατικών συνομιλιών για τα μεγάλα ενεργειακά έργα με τη Ρωσία, μεταξύ αυτών και του South Stream, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε στη Σόφια ότι η χώρα του και η Ρωσία «συμφώνησαν να δημιουργήσουν Ομάδες Εργασίας για την επανέναρξη των ρωσικών ενεργειακών έργων, στα οποία συγκαταλέγεται και ο South Stream», ενώ περιλαμβάνεται και ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπέλενε, η κατασκευή του οποίου σταμάτησε το 2009.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti, κύκλοι του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας ανέφεραν ότι προς το παρόν δεν έχουν λάβει επίσημη πρόταση από τη βουλγαρική πλευρά για τη δημιουργία των Ομάδων Εργασίας.
Η υπόθεση του South Stream μπήκε στο… ψυγείο από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου, που προέβλεπε την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας, προς τη Σερβία και την Ουγγαρία.
Το συγκεκριμένο σχέδιο κρίθηκε από τη ρωσική πλευρά ως μη υλοποιήσιμο, μετά από τη σφοδρή αντιπαράθεση με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το εάν και κατά πόσο τα ρωσικά σχέδια είναι εναρμονισμένα με το λεγόμενο «Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο», το οποίο αναφέρεται στη λειτουργία των ενεργειακών αγορών στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Ωστόσο, η όξυνση των σχέσεων της Μόσχας με την Άγκυρα, με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στη Συρία, επανέφερε στην επικαιρότητα την ανάγκη για την κατασκευή του South Stream.
Από την πρώτη στιγμή της ρωσο-τουρκικής αντιπαράθεσης, η fmvoice.gr είχε αποκαλύψει κινήσεις και επαφές των ενδιαφερόμενων πλευρών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, για την αναβίωση του σχεδίου του South Stream.
Σημειώνεται ότι οι νέες εξελίξεις έρχονται ως συνέχεια των συναντήσεων μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, στο τέλος Μαΐου, αλλά και της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλγαρία και των επαφών που είχε με τον ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η νέα κατεύθυνση του South Stream θα είναι προς τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και στη συνέχεια προς την Ιταλία, με πρωτοβουλία της οποίας αναβιώνει ένα άλλο σχέδιο, που είχε «παγώσει», αυτό του υποθαλάσσιου αγωγού «Ποσειδών», που θα συνδέσει υποθαλάσσια τη χώρα μας με το ιταλικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.