fbpx

Μουζάκης: Η οικογένεια επιστρέφει… δριμύτερη στα πράγματα

0 318

Η «Πεταλούδα» ανοίγει, μέσω αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της, εκ νέου τα φτερά της. Δύο παραιτήσεις και… επιστροφή ψήφου για μέλη της οικογένειας Μουζάκη. Το δάνειο των 20 εκατομμυρίων και οι τέσσερις εκτελεστές της διαθήκης του ιδρυτή της εταιρείας, Ελευθέριου Μουζάκη.

Μια πεταλούδα διαφορετική από τις άλλες, συντρόφευε και συντροφεύει ολάκερες γενιές, έχοντας αφήσει ο δημιουργός της Ελευθέριος Μουζάκης μια βαριά παρακαταθήκη στο χώρο της κλωστοβιομηχανίας. Ο «βασιλιάς» του ορθού επιχειρηματικού δρόμου, φρόντισε κατά την περίοδο του επιχειρηματικού του βίου, να αποδειχθεί απόλυτα συνεπής απέναντι στο κράτος, τους εργαζομένους, φτιάχνοντας παράλληλα ένα αξιόπιστο προϊόν που κέρδισε το στοίχημα του χρόνου. Παρακαταθήκες ζωντανές και μετά το μεγάλο ταξίδι από την ζωή, αφήνοντας στην σύζυγο του και τις τέσσερις κόρες του, μια βαριά κληρονομιά και συνάμα το 70,81% της εταιρείας Μουζάκη, μοιρασμένο σε ίσα μερίδια.

Η βαριά διαθήκη του Ελευθέριου Μουζάκη, εκτός από την μοιρασιά στους κληρονόμους, προέβλεπε πως μέχρι το τέλος του 2021, κανένα από τα μέλη της οικογένειας του δεν θα μπορούσε να πουλήσει τις μετοχές, αλλά και να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου στην Γενική Συνέλευση της εταιρείας, όπερ και εγένετο όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με τις επιταγές του εκλιπόντος. Ως εκπρόσωποι των μετοχών αυτών ψήφιζαν στις Γενικές Συνελεύσεις τέσσερα στελέχη της εταιρείας, πρόσωπα που κατείχαν και το ρόλο των εκτελεστών της διαθήκης.

Ο χρόνος όμως κύλησε σαν νερό και ήρθε το πλήρωμα ώστε οι πραγματικοί μέτοχοι και να μπορούν τις μετοχές τους να πουλήσουν, αλλά και να μετάσχουν στην επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση, ασκώντας το δικαίωμα ψήφου που πλέον κατέχουν και με το νόμο. Ένα δικαίωμα που οι τρείς από τους μετόχους, φαίνεται πως θα ασκήσουν, ενώ οι υπόλοιποι μέτοχοι της οικογενείας συνεχίζουν να παραχωρούν το δικαίωμα της ψήφου τους, στους διαχειριστές της διαθήκης.

Όσο δε για την πρόβλεψη του Ελευθέριου Μουζάκη, για ένα δάνειο από τους κληρονόμους προς την εταιρεία για τις δύσκολες στιγμές που αυτή θα αντιμετώπιζε, η… παραγγελία εκτελέστηκε κατά γράμμα με ένα δάνειο 20 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο η εταιρεία οφείλει στους μεγαλομετόχους, χωρίς όμως κανείς από αυτούς, να το έχει κάνει μέχρι σήμερα απαιτητό. Ένα κάποιο μέρος από αυτό το δάνειο, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται στους μετόχους της, μέσα από την αύξηση των κερδών της εταιρείας, η οποία κυρίως προέρχεται από την εκμίσθωση των ακινήτων της.

Οι όποιες ζημίες από την δράση στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, που τόσο πολύ έχει αλλάξει, φαίνεται να υπερκαλύπτεται από την αξιοποίηση των ακινήτων, με κυρίαρχο στόχο να ανακτηθεί το όποιο χαμένο έδαφος, μέσα από την χάραξη μιας νέας στρατηγικής για την κλωστοβιομηχανία.

Η προγραμματισμένη Τακτική Γενική Συνέλευση στις 9 του Σεπτέμβρη, θα είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία, μιας και λίγο πριν από την  πραγματοποίηση της, έχουμε τις δύο παραιτήσεις ανεξάρτητων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, σε μια χρονική στιγμή, που κάποιοι μέτοχοι θα ασκήσουν για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου τους.

Οι κ.κ. Χρήστος Βασιλόπουλος και Σπύρος Γκανίας, μη εκτελεστικά μέλη Δ.Σ., αποτελούν πια παρελθόν για την εταιρεία σύμφωνα με την ανακοίνωση της κλωστοβιομηχανίας Μουζάκη, ένα γεγονός που εκπλήσσει για τον χρόνο που συμβαίνει και που κανείς δεν ξέρει αν είναι απλά τυχαίο.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More