«Μπαλάκι» οι ευθύνες του Brexit ανάμεσα σε Κάμερον – Ευρωπαίους
«Κατηγορώ» από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας για τη στάση των Βρυξελλών. Φωνές αντίδρασης κατά της «ηγεμονικής Γερμανίας».
Σε μια πρωτόγνωρα φορτισμένη ατμόσφαιρα εκτυλίχθηκε η πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με έγκυρες κοινοτικές πηγές -οι οποίες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα διαδραματιζόμενα-, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, μετέχοντας σε ένα ανηλεές blame game (παιχνίδι ευθυνών), κατηγόρησε ευθέως τα ηγετικά κλιμάκια της Ε.Ε. ότι δεν έπραξαν τίποτα ουσιαστικό για να ανακοπεί το Brexit.
Οι «σκληρές» και φιλο-γερμανικές τάσεις της Συνόδου Κορυφής ανταπέδωσαν τις αιτιάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, προβάλλοντας ότι την αποκλειστική ευθύνη την έχει –πρώτα και κύρια- ο ίδιος ο κ. Κάμερον, ο οποίος λόγω λανθασμένων χειρισμών επέτρεψε να εξοκείλει το κύμα των ευρωσκεπτικιστών στην χώρα του. Στο τέλος της βραδιάς, πάντως, όπως σημείωναν στην fmvoice.gr ουδέτεροι παρατηρητές, «ο Ντέιβιντ Κάμερον βγήκε από την αίθουσα καβάλα πάνω στ΄ άλογο», καθώς η αμηχανία και ο εκνευρισμός κυριάρχησαν.
Στις σημαντικές στιγμές της πρώτης μέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής κατατάσσεται η έντονη κριτική που άσκησαν ορισμένοι ηγέτες χωρών της Ε.Ε. εναντίον των επιλογών του Βερολίνου. Σύμφωνα με τις φωνές αυτές, «η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις ηγεμονικές τάσεις της». Είναι αξιοσημείωτο δε, πως ήταν η τρίτη μόλις φορά, τα πολλά τελευταία χρόνια, που το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε έγινε δέκτης έντονων επικρίσεων.
Τσίπρας: Ιστορικό σοκ το Brexit
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε «σοκ ιστορικών διαστάσεων» το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο δείπνο των ηγετών, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με το δημοψήφισμα αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης, αλλά «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους», διότι τα αίτια της εθνικής αναδίπλωσης και του ευρωσκεπτικισμού είναι βαθιά και δεν είναι άλλα από το δημοκρατικό έλλειμμα, τη λιτότητα και την κοινωνική κρίση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας ωστόσο ότι φαίνεται πως η Βρετανία δεν είχε την παραμικρή προετοιμασία σε περίπτωση που κέρδιζε το Brexit.
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι είναι προφανής η διακριτική αντιμετώπιση της Ε.Ε. μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας. Υπενθύμισε ότι όταν η Ελλάδα ζήτησε ευελιξία, η απάντηση ήταν «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή ή Grexit», ενώ η αντιμετώπιση της Μ. Βρετανίας είναι διαφορετική. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν, αλλά δεν θα πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που μένουν.
Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχει μάλλον «εικόνα διάλυσης», με τέσσερις διαφορετικές διακυβερνητικές συσκέψεις και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα.