Μπορούμε να τα πάμε καλύτερα με τις πυρκαγιές, αν κάνει ο καθένας σωστά τη δουλειά του
Του Δημήτρη Παπαστεργίου*
Κι αυτό το καλοκαίρι, η χώρα μας δοκιμάζεται από τις συνέπειες μεγάλων πυρκαγιών, χωρίς ευτυχώς μέχρι σήμερα να έχουμε θρηνήσει νεκρούς εξαιτίας αυτών. Όμως το ότι δεν έχουμε ζήσει τραγωδίες με απώλεια ανθρώπινων ζωών, όπως συνέβη δυστυχώς στο πρόσφατο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι.
Προτεραιότητά μας, πέραν από την προστασία της ανθρώπινης ζωής, είναι να προστατεύσουμε το περιβάλλον, τα δάση και τις περιουσίες μας.
Για να το πετύχουμε, χρειάζεται να δουλεύουμε με σχέδιο και υπευθυνότητα.
Η εύκολη δικαιολογία, είναι να ρίχνουμε το φταίξιμο κάθε φορά στην κλιματική αλλαγή και στον κακό μας τον καιρό. Όμως έτσι δεν πρόκειται να διορθώσουμε τα πράγματα και κάθε χρόνο, θα μετράμε αν οι εκτάσεις που κάηκαν είναι πολλές δεκάδες ή πολλές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.
Για να μην κλαίμε λοιπόν πάνω από τις καμένες εκτάσεις, οφείλουμε όλοι μας, να κάνουμε τη δουλειά μας.
Η Αυτοδιοίκηση, κάνει τη δουλειά της. Από τις αρχές Μαΐου, που ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, στους Δήμους όλης της χώρας οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε κατάσταση “κόκκινου συναγερμού”.
Ασκώντας τις αρμοδιότητες μας, στους περισσότερους δήμους έχουμε προχωρήσει στον καθαρισμό των δημοτικών εκτάσεων, των κοινόχρηστων χώρων, αλλά και σε περιαστικά πάρκα και άλση για τα οποία έχουμε την ευθύνη.
Παράλληλα, κινήσαμε τις διαδικασίες που προβλέπονται προκειμένου να γίνει ο καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους, όπως έχουν υποχρέωση. Κι όπου αυτό δεν επετεύχθη, στις περισσότερες περιπτώσεις τα καθαρίσαμε εμείς, στέλνοντας τους το λογαριασμό.
Αυτή είναι η βασική ευθύνη των Δήμων, όσον αφορά την αντιπυρική προστασία. Δεν έχουμε αρμοδιότητα ούτε να καθαρίζουμε δάση και να ανοίγουμε δασικούς δρόμους, ούτε να κλαδεύουμε δέντρα, πάνω από τα οποία περνάνε δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Ούτε φυσικά, να σβήνουμε φωτιές. Οι Δήμοι δεν κάνουν τη δουλειά της Πυροσβεστικής.
Επίσης οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως όλα όσα κάνουμε στον τομέα της πρόληψης, τα χρηματοδοτούμε κατά βάση με δικά μας χρήματα, σε βάρος των προϋπολογισμών μας κι άλλων έργων που έχουν οι πόλεις μας ανάγκη, γιατί τα χρήματα που παίρνουμε κάθε χρόνο από το Κεντρικό Κράτος είναι ελάχιστα, σε σχέση με αυτά που πραγματικά απαιτούνται.
Η αλήθεια είναι πως διατίθενται στους Δήμους πολύ λίγα χρήματα για την πολιτική προστασία σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά απαιτούνται από μας τόσα πολλά. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι όσα μας δίνουν επαρκούν, ας τα κρατήσουν εκείνοι κι ας αναλάβουν την αρμοδιότητα. Κι όχι να ψάχνουμε σε κάθε στραβή, σε ποια χέρια θα μείνει ο «μουτζούρης».
Επίσης, κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει πως είναι δυνατόν να έχουμε στη διάθεσή μας πόρους άνω του 1 δισ. ευρώ για αγορά εξοπλισμού, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, και τα χρήματα αυτά να μην τα αξιοποιούμε άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και διαδικασίες. Ποιος φταίει γι αυτό; Προφανώς όχι οι Δήμοι.
Οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε πως τα επόμενα χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα έχουμε περισσότερες φωτιές. Το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε, είναι να βρούμε με ποιον τρόπο οι φωτιές αυτές δεν θα ξεφεύγουν, πως θα τις προλαβαίνουμε στην αρχή, γιατί αν ξεφύγουν, κι όλα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα της Ευρώπης να έχουμε, δεν θα μπορούμε να τις σταματήσουμε, πριν κάψουν μεγάλες εκτάσεις.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι η πρόληψη. Πρόληψη σημαίνει μεταξύ άλλων:
- Να καθαρίζουμε τις αυλές και τα οικόπεδά μας και να μην περιμένουμε κάποιος άλλος να μας τα καθαρίσει.
- Να ενημερωνόμαστε και να εκπαιδευόμαστε για το πως αντιμετωπίζουμε τις φωτιές. Σήμερα στα σχολεία μας γίνονται ασκήσεις για το σεισμό. Από αύριο θα πρέπει να γίνει το ίδιο για τις φωτιές και τις πλημμύρες. Οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Αν γνώριζαν, δεν θα θρηνούσαμε τόσα θύματα.
- Να ενισχύσουμε το εθελοντικό κίνημα και να δώσουμε κίνητρα και κατάλληλη εκπαίδευση στους εθελοντές, αξιοποιώντας το πλεόνασμα και τη διάθεσή προσφοράς τους.
- Να μην αναπτύσσουμε επικίνδυνες δραστηριότητες σε δασικές εκτάσεις, όταν επικρατούν καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών.
Οι Δήμοι μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης, το θέμα όμως είναι να μην αρκεστούμε ως Πολιτεία μόνον στην προσπάθεια των Δήμων, πρέπει όλοι να κάνουν τη δουλειά τους.
Αν γίνει αυτό, τα πράγματα σίγουρα θα πάνε καλύτερα στο μέλλον.
* Δήμαρχος Τρικκαίων, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος