Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Τσίπρα για τις πολιτικές εξελίξεις

0 44

Απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η ραγδαία κυβερνητική φθορά μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις.

Ποιος θα επιβεβαιωθεί θα φανεί εν ευθέτω χρόνω. Προς το παρόν ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει την 4ετία, ενώ  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ακόμη και εντός του έτους ανάλογα και της πορείας της πανδημίας και κυρίως των επιπτώσεων της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες το επιτελικού κράτους, την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Μητσοτάκης:  Καμία κουβέντα για εκλογές

“…Η πανδημία μπορεί να δημιουργεί νέα δεδομένα και στο πολιτικό σκηνικό και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως εάν φλερτάρετε καθόλου με την ιδέα για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο” ρώτησε η Μάρα Ζαχαρέα (STAR) τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος τόνισε “Όχι. Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω “όχι” κατηγορηματικά. Και θα εξηγήσω το σκεπτικό μου. Πρώτον, έχω εκφραστεί πάρα πολλές φορές δημόσια υπέρ της ανάγκης οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Άρα θα ήμουν ασυνεπής ως προς αυτά έχω πει ο ίδιος…”

“Έχετε αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας δηλαδή…” ξαναρώτησε και ο πρωθυπουργός σε μια μακροσκελή απαντηση ανέπτυξε το σκεπτικό του λέγοντας:

“Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

Έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, και έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης.

Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση.

Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας.

Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό”.

Και υπογράμμισε “Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα. Και μου κάνει μάλιστα εντύπωση γιατί κάθε φορά κατηγορηματικά και όλο και πιο κατηγορηματικά κλείνω αυτή τη συζήτηση και η συζήτηση επανέρχεται. Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου”.

Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι…
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτι΄Συμμαχία παρουσίασε τη δική του εκδοχή λέγοντας “Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία” και “η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας”.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται σε καιρούς πανδημίας, με ανεμβολίαστη τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, να στηθούν πρόωρες κάλπες,  ωστόσο εμφάνισε το κόμμα του έτοιμο να δώσει την εκλογική μάχη, αν πάρει τέτοια απόφαση ο πρωθυπουργός.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή, με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους καθώς και την προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας” είπε, σημειώνοντας τα σημαντικά προγραμματικά “όπλα” του κόμματος γι’ αυτή τη μάχη, δηλαδή την πρόταση για το “Νέο ΕΣΥ” και την πρόταση για την επανεκκίνηση της οικονομίας με προστασία  της εργασίας, του οκταώρου και του μισθού,  που θα παρουσιαστεί την προσεχή εβδομάδα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής η αντιπολίτευσης έδωσε έμφαση στα ζητήματα Δημοκρατίας που έχουν αναδειχθεί τον τελευταίο, ειδικά, χρόνο, με άλλοθι την πανδημία και υπογράμμισε “Η κυβέρνηση συνειδητά υποβαθμίζει και ακυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου, με κορυφαίο παράδειγμα τον τρόπο ψηφοφορίας που ακυρώνει τη γνώμη των βουλευτών. Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση όπως έχουμε ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής και δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά, μέσω τηλεδιάσκεψης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες”!

“Είναι θεσμική μας υποχρέωση να μην επιτρέψουμε η πανδημία να μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε τόσο για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου όσο και για τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος”, τόνισε και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάθεση του νομοσχεδίου από τον Κωστή Χατζηδάκη για τα εργασιακά ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε “Τα εργασιακά θα αποτελέσουν τη “μητέρα των μαχών” για την επόμενη περίοδο και το σύνολο των κομματικών μας δυνάμεων οφείλει να ετοιμαστεί για αυτή την εξέλιξη”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More