Ν. Νικολόπουλος: Τι τρέχει με Φραγκιαδάκη-Στουρνάρα;
Στη Βουλή φέρνει το θέμα Φραγκιαδάκη-Εθνικής και τη διαμάχη συμφερόντων για την Πειραιώς ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Με την ερώτηση του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τον θέτει προ των ευθυνών του, ζητώντας απαντήσεις.
Εκ του σύνεγγυς και με ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Τραπεζικό Τομέα, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και Ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε και σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών. Συγκεκριμένα ο Νίκος Νικολόπουλος αναφέρεται στην διοικητική κρίση που παρατηρείται στην Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς και επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την εθνική οικονομία, αν δεν στελεχωθούν τάχιστα οι διοικήσεις τους με πρόσωπα κοινής αποδοχής.
Γράφει ο αχαιός βουλευτής στην ερώτησή του:
Οκτώ ερωτήματα για ν’ αποφύγουμε το «κούρεμα» των καταθέσεων!
Όπως είναι γνωστό, η τράπεζα Πειραιώς στερείται σταθερής ηγεσίας εδώ και πολλούς μήνες, καθώς ένα κερδοσκοπικό hedge fund επιχειρεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης. Η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε επίσης σε κενό ηγεσίας, μετά την αδυναμία του Διοικητικού Συμβουλίου και του ΤΧΣ να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου Προέδρου.
Ειδικότερα, την αποκατάσταση της ομαλής συνεργασίας της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με γνώμονα τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και το δημόσιο συμφέρον, ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Ο Αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει στο ζήτημα ανάδειξης της νέας ηγεσίας της τράπεζας, έχοντας εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα και τη σύνεση των εμπλεκομένων μερών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως, διαπιστώνεται η δημιουργία σοβαρού ρήγματος ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλιξη την οποία η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει».
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την ιδιότητα του βασικού μετόχου της τράπεζας στην οποία κατέχει το 40,4%, θεωρεί ότι θα έχει τρωθεί το κύρος του, αν αφήσει αναπάντητες τις αποφάσεις που έλαβε ερήμην του η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της Εθνικής. Τα διαδοχική γενικά συμβούλια του ΤΧΣ δεν έχουν οριστικοποιήσει την… απειλή σύγκλισης έκτακτης γενικής συνέλευσης στην τράπεζα. Από τη δική του πλευρά ο Κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας έχει ταχθεί εναντίον του ενδεχόμενου σύγκλισης έκτακτης γενικής συνέλευσης, τονίζοντας ότι αυτό θα είχε ως συνέπεια να δημιουργηθεί ένα «ντόμινο» διοικητικής αστάθειας στην Εθνική.
Στελέχη του ΤΧΣ υποστηρίζουν ότι η προσφυγή στην έκτακτη Γενική συνέλευση παραμένει στο τραπέζι, αλλά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για τη θεσμική παρέμβαση του Ταμείου. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι οι αποφάσεις δε θα μακρηγορήσουν.
Τα οκτώ κρίσιμα ερωτήματα
Η έκδηλη ανησυχία του ανεξάρτητου βουλευτή συμπυκνώνεται στα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα που ήδη έχει απευθύνει στον Υπουργό Οικονομικών:
1ον Ποιος δίνει εντολές στον Λ. Φραγκιαδάκη και ποιος τον καλύπτει, ώστε ένας διορισμένος υπάλληλος, που δεν είναι ούτε καν μικρομέτοχος της τράπεζας, με την συμπεριφορά του, να προκαλεί ρήγμα με το βασικό μέτοχο;
2ον Ο πολυπράγμων διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, μπορεί να υποδεικνύει στον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη την μη συμμόρφωσή του προς τις κυβερνητικές εντολές;
3ον Υπάρχει σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις τράπεζας και βασικού μετόχου;
4ον Το «αντάρτικο» Φραγκιαδάκη θα μείνει αναπάντητο;
5ον Μπορεί στο βωμό του ατομικού-επαγγελματικού συμφέροντος του κ. Λ. Φραγκιαδάκη, να επισυμβεί μια επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Εθνικής Τράπεζας;
6ον Στα όσα έγιναν με την «υπόθεση Εθνική» τι ρόλο έπαιξε ο Γιάννης Στουρνάρας;
7ον Αληθεύει ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για το άδειασμα του υποψήφιου του ΤΧΣ για την Προεδρία της Εθνικής Τράπεζας και της «μεγάλης διευκόλυνσης που παρείχε στο Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και την ομάδα του;»
8ον Αληθεύει ότι χωρίς την παρέμβαση Στουρνάρα, οι εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα θα ήταν πολύ διαφορετικές, με την εξαρχής αποπομπή Φραγκιαδάκη;
Με βάση τα προεκτεθέντα ο ανεξάρτητος βουλευτής εκφράζει τις ανησυχίες του, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η ολιγωρία αυξάνει τους κινδύνους αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος. Θα είναι καταστροφική μια νέα ανακεφαλαιοποίηση –τονίζει ο Νίκος Νικολόπουλος- γιατί αυτή τη φορά θα σημάνει το «κούρεμα» των καταθέσεων!