fbpx

Ν. Παναγιωτόπουλος: “Θυμήθηκε” να ενημερώσει τη Βουλή για τα όπλα στην Ουκρανία

0 104

Σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης και καχυποψίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημερώνει σήμερα την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.

Μια συνεδρίαση η οποία αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους και να είναι “κλειστή” εν μέρει για τα ΜΜΕ, εάν και εφόσον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφασίσει να ανταποκριθεί στο αίτημα της αντιπολίτευσης για αναλυτική και πλήρη ενημέρωση.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της ΚΟ του κόμματος Θοδωρή Δρίτσα, ο κ. Παναγιωτόπουλο προτίμησε να μην ενημερώσει το λαό και τη Βουλή για τον βαθμό εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο μέσω της αποστολής αμυντικού υλικού λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν είμαι διατεθειμένος να παραθέσω στοιχεία. Ούτε στη Διαύγεια, βγαίνουν, ούτε ανακοινώνονται φορτωτικές και δελτία αποστολής. Μας ζητάνε διάφορα να στείλουμε, σε άλλα λέμε ότι μπορούμε, σε άλλα λέμε ότι δεν μπορούμε. Σε αυτά που θεωρούμε ότι επηρεάζεται η αμυντική μας δυνατότητα και θα υπάρχει αποδυνάμωση λέμε ευθαρσώς όχι”.

Τι είδους όπλα εστάλησαν και θα σταλούν, τι ποσότητες, με ποιο κόστος και κυρίως με ποια προβλεπόμενη διαδικασία από την ελληνική νομοθεσία και τους κανονισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην άμυνα της χώρας είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η αντιπολίτευση με τον υπουργό Άμυνας να αποφεύγει να δώσει απαντήσεις, πετώντας το μπαλάκι στις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η στάση Παναγιωτόπουλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Δρίτσα, ό οποίος τόνισε ότι “η Κυβέρνηση υποχρεούται να δώσει πλήρεις και αναλυτικές απαντήσεις” επισημαίνοντας ότι “οφείλει να απαντήσει γιατί η Κυβέρνηση επιλέγει τις μισές αλήθειες, το ψέμα, την απόκρυψη και την παραπλάνηση, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να ενημερώνεται πότε από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, πότε από τον Καγκελάριο της Γερμανίας, πότε από ουκρανικά tweet, πότε από κάθε άλλη απίθανη ή πιθανή πηγή, ποτέ όμως από την υπεύθυνη Κυβέρνηση”.

Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι:

– η Κυβέρνηση ύστερα από απόφαση του ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού προς την Ουκρανία, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ του αμυνόμενου και συντασσόμενη με τους εταίρους και τους συμμάχους της χώρας.

– στο πλαίσιο της απόφασης αυτής ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Γερμανίας συμφωνήθηκε και η αντικατάσταση των παλαιών ανατολιτικογερμανικών τεθωρακισμένων που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, με νεότερα γερμανικής κατασκευής και την ταυτόχρονη παράδοση των παλιών στην Ουκρανία.

– η αποστολή των παλιών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία θα γίνεται αφού παραληφθούν από τη Γερμανία τα νεότερα και πιο σύγχρονα τεθωρακισμένα που θα τα αντικαταστήσουν.

“Δεν δημιουργείται επομένως απολύτως κανένα κενό στην άμυνα της χώρας. Είναι κατ’ επέκταση παντελώς αβάσιμες οι δήθεν «ανησυχίες» για κενό στην άμυνα των νησιών που προβάλλονται υποκριτικά και ανεύθυνα από το ΣΥΡΙΖΑ και είναι τουλάχιστον παράδοξο να διατυπώνονται από εκείνους που αφενός δηλώνουν ότι η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός και αφετέρου δεν ψήφισαν την απόκτηση των επιπλέον Rafale που αναβαθμίζουν σημαντικά την αμυντική και αποτρεπτική ικανότητα της χώρας” τονίζουν οι ίδες πηγές.

Η θέση της κυβέρνησης εν κατακλείδι είναι ότι “Αναβαθμίζεται η αμυντική ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων με την παραχώρηση στην Ουκρανία παλαιότερων τεθωρακισμένων και την αντικατάστασή από πιο σύγχρονα γερμανικής κατασκευής” και προς τούτο επικαλούνται την τοποθέτηση, ενός ανθρώπου γνωρίζει καλά το ζήτημα, του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου, ο οποίος σε σχετική ανάρτησή του στο διαδίκτυο αναφέρει “Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, την Κυβέρνηση το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ, για τη απόφαση αντικατάστασης των παλαιών σοβιετικών ΤΟΜΑ BMP-1, γνωστής περιορισμένης επιχειρησιακής αξίας με νεότερα, σύγχρονα και αξιόπιστα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder. Το ελληνικό πεζικό, επιτέλους εξοπλίζεται και με τα κατάλληλα οχήματα μάχης”.

Προκειμένου μάλιστα να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι η ελληνική κοινή γνώμη έμαθε από το Βερολίνο την αποστολή τεθωρακισμένων στη Ουκρανία, αναφέρουν ότι “Η τελική συμφωνία, μετά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν, επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Καγκελάριο της Γερμανίας και ανακοινώθηκε τόσο από τον Καγκελάριο, όσο και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας μας. Δυο μέρες αργότερα (Τετάρτη 1 Ιουνίου) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα ομόλογό του Christine Lambrecht, συζήτησαν για τα επόμενα βήματα και συμφώνησαν να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία, για την ταχεία υλοποίηση της Συμφωνίας.

“Σε τελική ανάλυση -λένε κυβερνητικοί κύκλοι- η συμφωνία Ελλάδας -Γερμανίας υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς παραλαμβάνονται πολύ πιο σύγχρονα τεθωρακισμένα από εκείνα που παραχωρούνται” και ταυτόχρονα “είναι σημαντική και για τους Ουκρανούς, καθώς έχουν εκπαιδευμένα πληρώματα στα ανατολικογερμανικά οχήματα, αλλά και δυνατότητες συντήρησης, σε αντίθεση με άλλα, άγνωστα σε αυτούς δυτικής κατασκευής οχήματα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More