fbpx

NBG Securities: Ελκυστικό το story του ελληνικού Χρηματιστηρίου

0 136

Η NBG Securities προβλέπει “ένα έτος δύο… μισών” για τις ελληνικές μετοχές, κι αυτό γιατί μετά από το ισχυρό ράλι που έχουν σημειώσει από τις αρχές του 2023, συστήνει μία πιο συγκρατημένη στάση, τουλάχιστον μέχρι να τελει΄σουν οι εκλογές, εξαιτίας των αβεβαιοτήτων.

Στη συνέχεια βέβαια, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως το ελληνικό story θα επανέλθει δριμύτερο. Καταλύτες σε αυτό η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, η πολιτική σταθερότητα και η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που θα “ανεβάσει”” και το Χ.Α στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η NBG Securities, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε 2023 με θετικό ρυθμό (άνοδο 9% από τις αρχές του έτους), κυρίως λόγω των τραπεζών (αύξηση 17%), καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να κοιτάξουν πέρα από μια ζοφερή προοπτική για την παγκόσμια οικονομία, τη χειρότερη επιδημία Covid της Κίνας και τα πεισματικά υψηλά πληθωρισμού στην Ευρώπη.

Κατά την άποψή της NBG Securities, οι βασικοί μοχλοί που θα καθορίσουν την απόδοση της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς το 2023 περιλαμβάνουν τους εξής:

Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε ένα παγκόσμιο υφεσιακό περιβάλλον
Συνολικά, αυτό είναι υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές: Το μακροοικονομικό σενάριο της χρηματιστηριακής παραμένει αρκετά ευνοϊκό (αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,0%-2,0% ετησίως), με την επιβράδυνση να αποδίδεται κυρίως στην προβλεπόμενη αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας της ζώνης του ευρώ, στην υστέρηση του αντίκτυπου του πληθωριστικού/ενεργειακού σοκ και τις λιγότερο ευνοϊκές επιδράσεις βάσης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό το ανθεκτικό μακροοικονομικό περιβάλλον υποστηρίζει την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών και, ως εκ τούτου, τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.

Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2023. Δεδομένου του τροποποιημένου εκλογικού νόμου που εισάγει ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, η NBG Securities πιστεύει ότι καθώς είναι πιο πιθανοί δύο γύροι εκλογών, θα χρειαστούν εβδομάδες για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση. Πάντως, συνολικά, σε ένα φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα εκλογών, βλέπει χαμηλό κίνδυνο όσον αφορά τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων ή/και μια ουσιαστική αλλαγή στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές. Ωστόσο, μια κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορούσε να εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους μεταρρυθμίσεων και οικονομικής πολιτικής.

Στο βασικό σενάριο της NBG Securities, η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή στο β’ εξάμηνο του 2023, μετά τις εκλογές, επιτυγχάνοντας έναν σημαντικό στόχο, ειδικά στο πλαίσιο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και των διεθνών χρηματοοικονομικών συνθηκών που είχαν ανοδική επίδραση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. “Αναμένουμε ότι η αναβάθμιση θα οδηγήσει σταδιακά σε επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών και την ενδεχόμενη επανένταξή τους σε δείκτες ανεπτυγμένων αγορών – ένας αναμφίβολα θετικός καταλύτης απόδοσης, ο οποίος, ωστόσο, μπορεί να απαιτήσει μερικά χρόνια για να υλοποιηθεί”, όπως σημειώνει η χρηματισηριακή.

Η προσδοκία της NBG Sec για φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα εκλογών και η επακόλουθη επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας παρέχουν αμφότερα την απαραίτητη αφήγηση για θετικές αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Αυτό υποστηρίζεται επίσης από την καλή δυναμική στην αύξηση των εταιρικών κερδών και τις ελκυστικές αποτιμήσεις σε πολλούς τομείς. Συνεπώς, μετά το ράλι που έχουν σημειώσει οι ελληνικές μετοχές από τις αρχές του έτους, παραμένει πιο επιφυλακτικοί για τις προοπτικές τους για τους υπόλοιπους λίγους μήνες μέχρι τις εκλογές, καθώς η παγκόσμια μακροοικονομική προοπτική (εξέλιξη πληθωρισμού, αντίδραση της κεντρικής τράπεζας και γεωπολιτική) παραμένει αβέβαιη. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο σε μετοχές υψηλής ποιότητας ή/και αμυντικές μετοχές που δίνουν μερίσματα, με πιο ανθεκτικούς ισολογισμούς που συμβάλλουν στον περιορισμό της πτώσης κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διόρθωσης της αγοράς.

Οι κορυφαίες επιλογές της NBG Securities περιλαμβάνουν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ρευστότητα και καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo), που ταιριάζουν με την αμυντική της πρόταση και την πρόταση αξίας για το α΄εξάμηνο του 2023.

Επιπλέον, περιλαμβάνει εταιρείες που προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο Ενεργειακό Τομέα (Μυτιληναίος), καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η Ενεργειακή Μετάβαση, η ανάπτυξη και η αναδιάρθρωση ΑΠΕ, καθώς και ποιοτικές, μεσαίου μεγέθους εταιρείες με υποστηρικτικά θεμελιώδη στοιχεία και καλές δυνατότητες ανάπτυξης (Autohellas) ή συνδυάζοντας πολλές από τις παραπάνω ιδιότητες (Cenergy Holdings).

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, παραμένει θετική λόγω των βελτιωμένων θεμελιωδών μεγεθών, της θετικής δυναμικής των κερδών και της πιθανής διανομής μερισμάτων. Το Top Pick από τον τραπεζικό είναι η Τράπεζα Πειραιώς κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπει ένα πιο συναρπαστικό προφίλ ανταμοιβής – κινδύνου μετά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση των βασικών λειτουργικών της περιουσιακών στοιχείων.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More