Νέα απρέπεια Μητσοτάκη προς Μόσχα: Δεν συνάντησε τον Ρώσο πρωθυπουργό!

0 9

Με δεδομένες τις κρίσιμες συνθήκες που επικρατούν στην Ανατολική Μεσόγειο και γνωρίζοντας ότι η Ρωσία είναι ένας από τους ισχυρούς παράγοντες στην περιοχή, η Αθήνα προχώρησε σε μία πρωτοφανή απρέπεια έναντι της Μόσχας.

Ενώ έχει συναντήσει εκπροσώπους πολυεθνικών, κυβερνητικούς παράγοντες διαφόρων χωρών (ακόμη και σπάζοντας το πρωτόκολλο υποδεχόμενος υπουργούς Εξωτερικών, ακόμη και τον Χάφταρ, ο οποίος δεν έχει επίσημη κυβερνητική ιδιότητα), δεν βρήκε ούτε πέντε λεπτά της ώρας, για να βρεθεί τετ α τετ με το Νο 2 της ρωσικής ηγεσίας.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν βρέθηκε στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα, για να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στο Άγιο Όρος, ώστε να εκπληρώσει ένα προσωπικό τάμα, όπως αναφέρουν τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης.

Διασταυρωμένες πληροφορίες της fmvoice.gr αναφέρουν ότι εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες υπήρξε σειρά επαφών στις δύο πρωτεύουσες, για την προετοιμασία της επίσκεψης, έστω κι αν είχε αποδοθεί ο τίτλος της ιδιωτικής. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι στην Αθήνα επικράτησε η άποψη να μην διαταραχθεί η σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς λίγο μετά από την απόφαση για επίσκεψη του Μ. Μισούστιν στο Άγιο Όρος, ανακοινώθηκε η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά!

Τελικά, χάθηκε μία εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία για την ελληνική πλευρά να αναπτύξει τις θέσεις της σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε έναν από τους «παίκτες» της περιοχής, που διαθέτει αποτελεσματική παρέμβαση στις εξελίξεις. Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν, βάρυνε περισσότερο η διατήρηση των σχέσεων με τον αμερικανικό παράγοντα, αν και η διγλωσσία που χρησιμοποιεί (άλλα λέει ο Τραμπ κι άλλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δια των εκπροσώπων του στη Ουάσιγκτον και Αθήνα) αφήνει περιθώρια περαιτέρω προκλήσεων στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το ρεπορτάζ της fmvoice,gr από τα μέσα Αυγούστου (βλ. «Ελληνοτουρκικά: Niet στον Βλαδίμηρο, Ja στην Άνγκελα!») η Μόσχα είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει στην Άγκυρα, με στόχο να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και επαναπροσέγγισης με την Αθήνα, αλλά τελικά η ελληνική πλευρά δεν απάντησε ποτέ στη ρωσική προσφορά…

Σημειώνουμε ότι λίγο πριν από την επίσκεψη Μισούστιν στο Άγιο Όρος, είχαν διαπιστωθεί κρούσματα κορονοϊού, σε Μοναστήρια, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί καραντίνα, αλλά τελικά η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται το ΑΠΕ, ο Μ. Μισούστιν παρέδωσε στους Αγιορείτες μεγάλες ποσότητες υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας από τον κορονοϊό, τα οποία έφερε από τη Ρωσία, ενώ επισκέφθηκε τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία αποτελεί μοναστική κοινότητα του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχασε (ή παρέλειψε σκόπιμα) μία εξαιρετική ευκαιρία να μεταφέρει στη ρωσική ηγεσία τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η στάση της ελληνικής πλευράς δημιουργεί νέο χάσμα στις ελληνορωσικές σχέσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται!

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More