Νίκος Παναγιωτόπουλος: Στριμώχτηκε στην Βουλή
Σε δύσκολη θέση έφερε τον Υπουργό Άμυνας ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Γιώργος Τσίπρας την Παρασκευή στην Βουλή. Για το θέμα της εξαιρετικά μειωμένης και καθυστερημένης συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και πυρόσβεση στις πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Η συζήτηση στην Βουλή έγινε μετά από σχετική ερώτηση 35 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Γιώργου Τσίπρα.
Αφορμή για την ερώτηση ήταν η πεποίθηση ότι Υπουργείο Άμυνας δεν είναι βέβαιο ότι προχώρησε εγκαίρως στον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου του 2020 αλλά και στον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου του 2021 με πλήρη συμμετοχή όλων των Δυνάμεων του Δευκαλίωνα και την πλήρη εφαρμογή των προβλέψεων του Σχεδίου Ξενοκράτης, ούτως ώστε το προσωπικό των ΕΔ να έχει καθοριστική συνδρομή στην πυρόσβεση από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στην 1η Μαΐου. Αποτέλεσμα ήταν μέχρι την 5η Αυγούστου να μην υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αναφορά από επίσημα Δελτία και τα ΜΜΕ για την παρουσία του Στρατού Ξηράς στο έργο της κατάσβεσης, παρουσία που ενισχύθηκε, όχι όσο σε άλλες περιόδους, μετά από σύσκεψη την 5η Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ενώ ο Γιώργος Τσίπρας επικαλέστηκε στη Βουλή ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συνέδραμαν με επαυξημένο αριθμό στις πυρκαγιές πολύ καθυστερημένα – κυρίως λίγο πριν και μετά την σχετική σύσκεψη της 5ης Αυγούστου στο Μαξίμου – και αναπαρήγαγε από το σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας τον μειωμένο αριθμό προσωπικού που είχε εμπλακεί ως τότε, ο Υπουργός δεν απάντησε για τον ακριβή αριθμό αλλά υπερασπίστηκε το σθένος των στρατιωτικών που ποτέ δεν αμφισβητήθηκε. Φανερώθηκε ότι ήταν πολιτική επιλογή ο αριθμός του προσωπικού των ΕΔ να είναι εξαιρετικά μειωμένος στο πρώτο μισό της αντιπυρικής περιόδου και τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε είχαν καεί ήδη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και πολλές κατοικίες. Άλλωστε, στην δευτερολογία του ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων διατάχθηκε όταν αυτό ζητήθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό έγινε περί την 5η Αυγούστου (πράγματι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Δευκαλίων» το απόγευμα της 4ης Αυγούστου), όταν οι πυρκαγιές είχαν εξαπλωθεί και οδηγούμασταν στα 933.680 καμένα στρέμματα όπως ανακοίνωσε το Αστεροσκοπείο Αθηνών και στις 20/8/21 στο πρωτοφανές ευρωπαϊκό ρεκόρ αύξησης των καμένων εκτάσεων έως 500% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2020, με συνολική καμένη έκταση 1.264.040 εκατ. στρέμματα. Όμως ακόμα και μετά την καθυστερημένη σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο και την απόφαση της περαιτέρω εμπλοκής των ΕΔ, ο αριθμός της συμμετοχής του προσωπικού και των μηχανημάτων του Στρατού δεν έχει καμία σχέση με τις προβλέψεις του αναθεωρημένου σχεδίου Ξενοκράτης και τις προβλεπόμενες Δυνάμεις Δευκαλίωνα ή με τον αριθμό προσωπικού των ΕΔ που είχε εμπλακεί στην πυρόσβεση την περίοδο 2015-2019 που ήταν σημαντικά μεγαλύτερος. Το προσωπικό και μηχανήματα του Στρατού Ξηράς, ποτέ δεν αποφασίστηκε να συνδράμουν με τα έως 60 βαριά μηχανήματα διάνοιξης οδών και τις μερικές χιλιάδες προσωπικού των ΕΔ που επιτήρησαν και έδρασαν στα δάση στην περίοδο 2015-2019. Το προσωπικό και τα μηχανήματα έκτος από την επιτήρηση, συμβάλλουν καθοριστικά στην αποτροπή αναζωπυρώσεων (διάνοιξη δρόμων, εκρίζωση δέντρων).
Το Υπουργείο Άμυνας είναι υπεύθυνο για τις πτήσεις και τη συντήρηση των Canadair. Ο Υπουργός στη Βουλή απέφυγε να απαντήσει γιατί στις 7 Μαΐου 2021 σε επίσημο δελτίο Τύπου του Υπουργείου δήλωσε ότι τα διαθέσιμα Canadair στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου ήταν μόλις έξι και στη συνέχεια θα γίνονταν εννιά και απέδωσε τότε την ευθύνη στην ΕΑΒ – που απαξιώνεται συνειδητά – σαν να μην έχει εμπλοκή το Υπουργείο Άμυνας στην υπερπροσπάθεια του εξειδικευμένου, αλλά μειωμένου, προσωπικού της ΕΑΒ σε όλο το διάστημα. Ποτέ, στη διάρκεια των οξυμένων πυρκαγιών του καλοκαιριού, δεν πέταξε το σύνολο του στόλου των παλιών και νέων Canadair που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία γιατί η ΕΑΒ που τα συντηρεί, συνειδητά απαξιώνεται. Τα Canadair 415 δεν ήταν ποτέ πάνω από τέσσερα διαθέσιμα. Τα 215 ήταν λίγο παραπάνω. Επιπλέον, μία ματιά στις ώρες πτήσης αεροπυρόσβεσης των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στο διήμερο πριν τη σύσκεψη της 5ης Αυγούστου – όταν εξαπλώνονταν οι φωτιές στην Αττική, την Εύβοια και την Μεσσηνία και ξεσπούσαν νέες πυρκαγιές στην Ηλεία υπό της κραυγές απόγνωσης των πολιτών και των τοπικών αρχών για την έλλειψη εναέριων μέσων – σε σχέση με το επόμενο διήμερο (194 ώρες πτήσης και 288 αντίστοιχα) αρκεί να πείσει για τι πραγματικά συνέβη ως προς την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και τον συντονισμό των δύο αρμόδιων Υπουργείων.