Νηρέας – Σελόντα: Τα τραπεζικά τερτίπια, ο υψηλός δανεισμός και η καθυστέρηση της εξαγοράς
Τα τραπεζικά τερτίπια αλλά και ο υπέρογκος δανεισμός (300 εκατ. ευρώ) που βαραίνει τον Νηρέα και την Σελόντα «φρενάρουν» την επίσημη ανακοίνωση της πώλησης του Νηρέα και της Σελόντα.
Διάσταση απόψεων φαίνεται ότι υπάρχει στο εσωτερικό των τραπεζών για το ύψος του «κουρέματος» και της αναδιάρθρωσης του δανεισμού. Η καθυστέρηση δεν ωφελεί κανέναν. Οι τραπεζίτες θα πρέπει «να βάλουν νερό στο κρασί τους» και να καταλήξουν σε μια λύση που θα δίνει μια ισχυρή προοπτική στο νέο σχήμα και δυνατά εφόδια για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης μέρας.
Από την πλευρά τους οι δυο υποψήφιοι επενδυτές, η Amerra και η Diorasis παρακολουθούν από πολύ κοντά την διαδικασία και θέλουν το συντομότερο δυνατό να «κλειδώσει» αυτό το μεγάλο deal που θα αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά της ιχθυοκαλλιέργειας εντός και εκτός συνόρων.
Τα μεγέθη
Ο Νηρέας ιδρύθηκε το 1988 από τον Αριστείδη Μπελλέ και είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας στην Ευρώπη, με τζίρο που ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ και 1.200 άτομα προσωπικό.
Διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και στην Ισπανία και εμπορεύεται τα προϊόντα του σε περισσότερες από 35 χώρες στον κόσμο. Είναι ο κυριότερος προμηθευτής των μεγαλύτερων αλυσίδων super market της Ευρώπης για Λαβράκι, Τσιπούρα και Μυλοκόπι, τα οποία πωλούνται ολόκληρα, απεντερωμένα ή σε φιλέτα, φρέσκα ή κατεψυγμένα.
Οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις αποτελούνται από 4 ιχθυογεννητικούς σταθμούς, 3 μονάδες προ-πάχυνσης, 31 μονάδες πάχυνσης, 5 συσκευαστήρια, 1 ερευνητικό κέντρο, 2 εργοστάσια παραγωγής ιχθυοτροφών, 1 εργοστάσιο μεταποίησης και 1 μονάδα παραγωγής εξοπλισμού ιχθυοκαλλιέργειας.
Από την άλλη πλευρά, η Σελόντα ιδρύθηκε το 1981 από τον Γιάννη Στεφανή και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής τσιπούρας και λαβρακιού σε παγκόσμια κλίμακα.
Προμηθεύει σε εβδομαδιαία βάση τους πελάτες της με πάνω από 500 τόνους φρέσκια ελληνική τσιπούρα και λαβράκι ενώ τα ψάρια ταξιδεύουν σε περισσότερες από 25 χώρες ανά τον κόσμο οδικώς και αεροπορικώς.
Διαθέτει 55 θαλάσσιες μονάδες εκτροφής στην Ελλάδα, με συνολική ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 40.000 τόνων τσιπούρας και λαβρακιού, 14 συσκευαστήρια και 2 μονάδες επεξεργασίας, 6 ιχθυογεννητικούς σταθμούς στην Ελλάδα με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 180 εκατομμυρίων τεμαχίων γόνου,1 εργοστάσιο παραγωγής ιχθυοτροφών που διαχειρίζεται από τη θυγατρική εταιρεία Περσεύς, τον μεγαλύτερο παραγωγό ιχθυοτροφών στην Ελλάδα με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 70.000 τόνων.