Ντράγκι: Χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη, ηλίθιοι…
Τι «είπε» ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του για την αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας;
Τα αυτονόητα.
Και δεν χρειάζεται κάποιος να είναι οικονομολόγος για να καταλάβει ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά η κατακερματισμένη Ευρώπη… στραβά αρμενίζει.
Για να μην το κουράζουμε.
Χρειάζεται κάποιος να είναι οικονομολόγος για να καταλάβει ότι η Ευρώπη έχει χάσει το… τρένο στον τομέα της καινοτομίας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και την αναδυόμενη Ινδία, σε ότι αφορά τις οικονομικές δυνατότητες της;
Πίσω βρίσκεται επίσης και στον τομέα της τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, σημειώνει ο Ντράγκι σε πρόσφατο άρθρο του στον «Economist», «για να μπορέσει να επιστρέψει στο παιχνίδι η Ευρώπη θα πρέπει το μερίδιο των επενδύσεων να αυξηθεί στα επίπεδα του 1960 και του 1970, κάτι που σημαίνει μια αύξηση 5 μονάδων του ΑΕΠ».
Κάπως έτσι, λοιπόν, εισηγείται στην Ε.Ε. να εκδώσει νέο κοινό χρέος προκειμένου με 800 δισεκ. ετησίως να χρηματοδοτήσει βιομηχανικές και αμυντικές ανάγκες.
Η ενίσχυση της καινοτομίας, η αύξηση της χρηματοδότησης για πιο επικίνδυνα εγχειρήματα (εμπορικά, χρηματοοικονομικά ή επιστημονικά) και η δημιουργία μιας οικονομίας κλίμακας φέρνοντας σε επαφή τις μέχρι τώρα κατακερματισμένες αγορές, είναι μερικά από αυτά που, σύμφωνα με τον Ντράγκι (αλλά και άλλους κορυφαίους οικονομολόγους), πρέπει να γίνουν για να βγει η Ευρώπη από το τέλμα.
Ενώ, λοιπόν, ο Ντράγκι εισηγείται όλα αυτά, τι συμβαίνει στην Ευρώπη;
Η ανάπτυξη επιβραδύνεται εδώ και δεκαετίες, εξέλιξη που αναπόφευκτα έχει ως αποτέλεσμα, το χάσμα στο ΑΕΠ να έχει ανοίξει πολύ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.
Όπως λέει ο Ντράγκι, ο κόσμος σε όλη την Ευρώπη έχει αλλάξει, καθιστώντας την έλλειψη ανάπτυξης και καινοτομίας της ηπείρου απειλή για τον τρόπο ζωής της.
«Η ΕΕ έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου, χωρίς δράση, θα θέσει σε κίνδυνο είτε την ευημερία της, το περιβάλλον ή την ελευθερία της» γράφει στο άρθρο για τον Economist.