Η πρώτη εισαγωγή εταιρίας στο Χρηματιστήριο, έπειτα από πολλά χρόνια, θα γίνει πράξη, με επίκεντρο τον ΑΔΜΗΕ, καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης αρχίζει να υλοποιείται, έπειτα από την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών.
Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η προθεσμία των 60 ημερών, μέσα στην οποία οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος (τράπεζες, πιστωτές, ομολογιούχοι) είχε το δικαίωμα να υποβάλλει ένσταση επί της απόφασης που έλαβε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Η προθεσμία παρήλθε χωρίς να κατατεθεί κάποια ένασταση.
Αυτό σημαίνει ότι αφενός ξεκινά η υλοποίηση του σχεδίου για παραμονή του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο, μέσω της νεοσύστατης εταιρίας «Ενεργειακή Συμμετοχών», η οποία θα ελέγχει το 51% των μετοχών του Διαχειριστή και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.
Αφετέρου, με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, και με την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην Κινεζική State Grid, η ΔΕΗ θα καταγράψει μία γενναία «ένεση» ρευστότητας, με περίπου 700 εκατ. ευρώ «ζεστό χρήμα» να εισρέει στο ταμείο της.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που αφορά στον ΑΔΜΗΕ, είναι:
- Η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με τη ΡΑΕ να έχει στείλει τη σχετική απόφασή της στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν (DG Energy) προς έγκριση.
- Η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Competition) της εξαγοράς από τους μελλοντικούς μετόχους του ΑΔΜΗΕ (Ελληνικό Δημόσιο και κινεζική State Grid).
- Η εξαγορά μεριδίου 25% στον ΑΔΜΗΕ, που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ, από την «Δημόσια Ενεργειακή Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ», η οποία ανήκει κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο.
- Η εξαγορά μεριδίου 24% του ΑΔΜΗΕ, που ανήκει στη ΔΕΗ, από την State Grid.
- Η είσοδος της Ενεργειακής Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο, που θα αποτελέσει την πρώτη δημόσια εγγραφή στο Χ.Α., μετά από πολλά χρόνια.
Με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, το Δημόσιο θα κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ (26% ως μέτοχος της ΔΕΗ και 25% μέσω της Ενεργειακής Συμμετοχών), καθώς «αποτελεί φυσικό μονοπώλιο γεωστρατηγικής σημασίας», όπως επισημαίνει το υπουργείο, τονίζοντας επίσης ότι «η κυβέρνηση φέρνει εις πέρας μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα το σχεδιασμό της για τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στον ΑΔΜΗΕ, ανατρέποντας το σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων για πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ».
Ιδιαίτερη σημασία δίνει η κυβέρνηση στο γεγονός ότι το 24% του ΑΔΜΗΕ εξαγοράζει από τη ΔΕΗ, έναντι 320 εκατ. Ευρώ, «η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα της Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η κινέζικη State Grid», υπολογίζοντας ότι η μεταφορά τεχνογνωσίας θα καταστήσει πιο αποτελεσματικό τον ΑΔΜΗΕ και θα επιφέρει άμεσα οφέλη στον Έλληνα πολίτη, μέσω των επενδύσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν στα επόμενα χρόνια».
Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους Θεσμούς μπαίνει στις ράγες της υλοποίησης και μάλιστα με βάση το σχέδιο της Αθήνας κι όχι με βάση τις ορέξεις ή τις επιδιώξεις των δανειστών και των φίλων τους, εντός και εκτός ελληνικού ενεργειακού συστήματος…