Ο Άρης Βασιλόπουλος θέλει το γήπεδο, αλλά με τροποποιήσεις
Από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ και όχι από το φυσικό του χώρο το Δημαρχείο, ο Άρης Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Ν.Φιλαδέλφειαςεπέμενε ότι είναι θετικός στην κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια, αλλά θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις.
Σε μια συνέντευξη Τύπου, που διήρκησε περισσότερο από 1,5 ώρα, έριξε το…μπαλάκι των ευθυνών τόσο στην Πολιτεία και την Περιφέρεια όσο και στην ΑΕΚ, υποστήριζοντας-μεταξύ άλλων-ότι η εταιρία που έχει αναλάβει το έργο, η «Δικέφαλος» εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχει παρουσιάζει το τελικό σχέδιο παρά μόνο το προσχέδιο.
Στην αρχή της ομιλίας του έκανε λόγο για παραποίηση της αλήθειας και σκόπιμη συκοφαντία..
«Η προπαγάνδα, η ψευδολογία και η συκοφαντία στο πρόσωπό μου έχει φτάσει στα όρια της πολιτικής δολοφονίας. Έχω χαρακτηριστεί βαμμένος Ολυμπιακός, γαύρος, άνθρωπος του Μαρινάκη τη στιγμή που έχω πάρει θέση, τη στιγμή που ξέρουν πως ποτέ δεν είχα σχέση με το ποδόσφαιρο. Λένε ότι δήθεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα κόντρα στο όνειρο της ΑΕΚ. Οι συμπολίτες γνωρίζουν τις προσπάθειες για να αλλάξει πρόσωπο η πόλη μας. Τη μέρα των εκλογών του 2014 είχαμε το αλησμόνητο Χ στο πρόσωπό μου από οπαδικό έντυπο. Τι λέγαμε προεκλογικά; Η ιστορία του γηπέδου εμφανίστηκε το Σεπτέμβριο του 2013. Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει ‘ναι’ για το γήπεδο. Ψηφίστηκε η έγκριση προμελέτης του γηπέδου και μελέτης υπογειοποίησης σε ένα συμβούλιο που σημαδεύτηκε από τραμπουκισμούς. Στην προεκλογική περίοδο του 2014 διαφωνήσαμε ανοιχτά με το ρυθμιστικό σχέδιο και εκφράσαμε τις θέσεις μας. Λέγαμε και λέμε ‘ναι’ στον ιστορικό χώρο της ΑΕΚ, αλλά όχι με συρρίκνωση στον πράσινο χώρο, διαφωνήσαμε με την παραχώρηση χώρου σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και ζητούσαμε τροποποίηση του ύψους του γηπέδου. Το επιχείρημα ότι το γήπεδο ήταν πάντα εκεί είναι εν μέρει σωστό. Τώρα είναι στο κέντρου του ιστού της πόλης μας. Ζητήσαμε επαρκή χώρο στάθμευσης για να μην υπάρχει κομφούζιο στις μέρες των αγώνων. Η μεθοδικά καλλιεργημένη εικόνα της φτωχής ψωροκώσταινας Νέας Φιλαδέλφειας που έχει μαραζώσει είναι ψευδής. Ζητήσαμε κι ακόμη ζητάμε τη στέγαση των ερασιτεχνικών τμημάτων. Ζητήσαμε από το 2010 τη μεταφορά του σταθμού μεταφόρτωσης και του αμαξοστασίου μακριά από το γήπεδο κι έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ».
Η προσφυγή στο ΣτΕ
«Η προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ ουδόλως καθυστέρησε την έκδοση της άδειας. Για τη γνωμοδότηση που μας ζητήθηκε τον Ιούλιο κάναμε χρήση του δικαιώματος παράτασης μην έχοντας το προσωπικό, αλλά ζητήσαμε τη συμβολή ειδικών. Καλέσαμε σε τριμερή διάλογο την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και την ΑΕΚ. Δεν υπήρχε κανένα κλίμα συνεννόησης από την πλευρά της ΑΕΚ. Παρά την προσπάθεια εξευτελισμού μας, τεχνικοί σύμβουλοι του Δήμου κάθισαν άλλες δύο φορές στο τραπέζι. Μέχρι στιγμής έχουν επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης και τον χρεώνουν σε μας. Για να δείτε ποιος είναι σταθερός στις θέσεις του και ποιος όχι, ακούστε και το εξής: υπήρχε η ρητή δέσμευση από πλευράς ΑΕΚ ότι δεν θα ακουμπήσει κανείς το άλσος και για 2.000 θέσεις στάθμευσης σε παρακείμενο χώρο. Κανένα από τα δύο δεν τηρήθηκε. Στην προπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, κ. Αλεξίου, δεσμεύτηκε πως θα φιλοξενήσει τα ερασιτεχνικά τμήματα, κάτι που αναιρέθηκε.
Οι υψομετρικές διαφορές
Για τα υψομετρικά, όποια άποψη κι αν έχει η δημοτική αρχή για το γήπεδο, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε το νόμο. Δυστυχώς έχει πολιτικοποιηθεί ένα ζήτημα φτάνοντας σε απειλές εναντίον υπαλλήλων που δεν φταίνε σε τίποτα. Η υπηρεσία μας, όταν έχει στα χέρια της τα απαραίτητα χαρτιά, θα κάνει ό,τι απαιτείται. Να σταματήσει ο ιδιότυπος αποκλεισμός του κέντρου της πόλης μας. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του. Όλα αυτά δυσχεραίνουν την εξεύρεση λύσης. Ο Δήμος έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Ζητάμε ό,τι ζητάμε για το καλό της πόλης μας. Αν θέλουν να προχωρήσουν, ας το κάνουν, λαμβάνοντας υπόψη πως θα έχουν την πολιτική ευθύνη».
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, απάντησε σε ερωτήσεις:
Για τις απειλές που έχει δεχθεί για τη ζωή του: «Οι απειλές είναι εκατοντάδες. Υπάρχει ένας φάκελος 600 σελίδων με τέτοια μηνύματα. Η κατάσταση άλλοτε εντείνεται και άλλοτε όχι. Όμως δεν πρόκειται να υποκύψουμε στην τρομοκρατία».
Αν θέλει πραγματικά το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια: «Η προσφυγή μας στο ΣτΕ ήταν για τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης, όχι για την άδεια. Η απόφαση που βγήκε δημιουργεί νέα δεδομένα γιατί μιλά για δημόσια συμφέρον. Εμείς ζητάμε την αντιστάθμιση των στρεμμάτων που χάθηκαν. Μου λέτε πως ζητάμε πράγματα κυρίως από την πολιτεία. Ισχύει αυτό, το ζήτημα είναι η πολιτεία και πώς θωρακίζει το δημόσιο συμφέρον. Το γήπεδο το θέλουμε, η ΑΕΚ είναι κομμάτι της πόλης μας και αρνηθήκαμε εισηγήσεις να φύγει. Θέλουμε το γήπεδο και ζητάμε να ληφθούν πρόνοιες. Για το υψομετρικό όταν προσκομιστούν τα απαραίτητα έγγραφα οι υπηρεσίες μας θα κάνουν αυτό που πρέπει».
Αν πρόκειται για πολιτικό “πόλεμο”: «Η παράταξή μας παραμένει πολυσυλλεκτική και έχουμε ανθρώπους από διαφορετικές παρατάξεις», όσο για το αν πρόκειται για προβοκάτσια τόνισε: «Λένε ότι δημιουργείται από μας εμπρηστικό κλίμα, αλλά έχει φτιαχτεί γραμμή μαζινό που διαχέεται από ένα μέσο σε άλλα δέκα. Αυτό είναι αδιανόητο και δεν ευνοεί τη δημιουργία ενός κλίματος διαλόγου».
Ήταν δείγμα καλής θέλησης της ΑΕΚ στο ΚΕ.ΣΑ: «Ακόμη δεν έχει βγει η απόφαση του ΚΕ.ΣΑ. Αυτό που γνωρίζουμε, είναι πως ζητήθηκε από την ΑΕΚ να αλλάξουν όψεις και να μειωθεί το ύψος του γηπέδου. Είμαστε θετικοί γιατί είναι πράγματα που κι εμείς ζητήσαμε. Είναι προς συμφέρον της πόλης. Όταν τα ζητήσαμε εμείς υπήρξε αδιαλλαξία».
Αν υπάρχει πεδίο σύγκλισης με την ΑΕΚ: «Με όλο αυτό το κλίμα το να γίνουν επαφές είναι δύσκολο. Στο βαθμό που το κλίμα ηρεμήσει, που εμφανιστεί η κυβέρνηση και κάνει αλλαγές και τροποποιήσεις, εμείς είμαστε ανοιχτοί».
Αν ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν υπέρ άλλου υποψηφίου:«Στηρίχτηκαν ανοιχτά υποψήφιοι με φωτογραφίες. Δόθηκε γραμμή. Το Χ στο πρόσωπό μου τι είναι; Έγινε, αλλά απέτυχε».
Αν θα υπάρξει και δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ: «Ο Δήμος έχει αιτήματα. Αυτά τα αιτήματα. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Πολιτικά είπα, όχι νομικά».
Αν υπάρχει εναλλακτικό πλάνο του Δήμου για γήπεδο σε άλλο χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας: «Αντιμετωπιστήκαμε με σκαιό τρόπο για μια πρόταση που ούτε εμείς καταθέσαμε, για γήπεδο της ΑΕΚ σε άλλο χώρο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε εναλλακτικό χώρο χωροθέτησης, αλλά ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα και την αρμοδιότητα να κάνει μελέτες σε τέτοιου είδους θέματα».
Είναι υπέρ ή κατά της υπογειοποίησης; «Δημιουργούνται εμπόδια στους πεζούς και ζώνη αποκλεισμού των πεζών από την πόλη. Και σε αυτά είμαστε αρνητικοί. Να υπάρχουν ράμπες εισόδου για τα υπόγεια πάρκινγκ».
Πάνος: Δέχτηκα μαφιόζικη επίθεση
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Πάνος, αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχτηκε από τους οπαδούς της ΑΕΚ.
«Δέχτηκα μαφιόζικη επίθεση και καταδιώχτηκα, γι’ αυτό ακυρώθηκε η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σε όλους τους τραμπουκισμούς ήταν παρούσα η αστυνομία και δεν έκαναν καμία σύλληψη. Τα πραγματικά θύματα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η ίδια η δημοκρατία. Είναι αδύνατο να λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο έτσι, όταν διάφοροι με κουκούλες ακροβολισμένοι αναζητούν όσους έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις για το άλσος ή το γήπεδο. Έχουν καταληφθεί οι δύο αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι με δραστηριότητα πολλών ετών. Είμαι υποχρεωμένος να σας μεταφέρω την αγανάκτηση όλου του συμβουλίου και η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαταστήσει την ηρεμία και τη δημοκρατία που τίθεται σε αμφισβήτηση. Εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θέλω να ευχαριστήσω τους 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ερώτηση για την πολιορκία της πόλης μας».
Καλαμπόκης: «Ζητάμε κατασκευή χώρου στάθμευσης 3.000 θέσεων»
Τέλος, ο κ. Καλαμπόκης, δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος τεχνικών υπηρεσιών υπογράμμισε:
«Για την προστασία της πόλης μας θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις και κάποια έργα. Φτιάξαμε ένα υπόμνημα προς το ΥΠΕΝ και την Περιφέρεια. Ζητάμε κατασκευή χώρου στάθμευσης 3.000 θέσεων. Τρεις υπόγειοι χώροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να πάνε σε όμορους δήμους. Ζητάμε μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου και των υπηρεσιών καθαριότητας. Εναρμόνιση με την κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου, υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος του Μετρό, κατάργηση ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 5% του άλσους για αθλητικές εγκαταστάσεις. Παραχώρηση της κυριότητας ολόκληρου του άλσους στο Δήμο. Μείωση του ύψους του γηπέδου και τροποποίηση των όψεων. Στέγαση τμημάτων της ερασιτεχνικής ΑΕΚ στο υπό ανέγερση γήπεδο. Μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και μέτρα για την προστασία του άλσους και της περιοχής».