Ο Μπαρόζο «καρφώνει» Καραμανλή
Έντονες αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσουν στο εσωτερικό της ΝΔ οι αναφορές του Ζοζέ Μπαρόζο, καθώς «άδειασε» την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή σχετικά με τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας τα οποία τελικά οδήγησαν στα μνημόνια.
Από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελϕών ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επικεϕαλής της Goldman Sachs International και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας είπε ότι η Κομισιόν, της οποίας ο ίδιος ήταν επικεφαλής το 2009 δεν είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα γιατί δεν γνώριζε τα νούμερα! Και πως την τραγική κατάσταση της οικονομίας την έμαθαν από τον επόμενο πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
«Δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζαμε τα νούμερα. Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν (…) Τα στοιχεία που λαμβάναμε δεν ήταν ακριβή, οπότε δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε δράση» είπε με νόημα.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Κομισιόν είχε προτείνει στα κράτη – μέλη να εγκρίνουν την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Eurostat, αλλά αυτή η πρόταση είχε απορριϕθεί ως πολύ παρεμβατική και μόνο μετά, υπό το ϕως των νέων εξελίξεων, έγινε αποδεκτή. Η Ευρώπη έχει πολιτικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα.
Στο ερώτημα πόσο κοντά έϕτασε τελικά η Ελλάδα στην έξοδο από την ευρωζώνη, απάντησε λέγοντας «Η Ελλάδα έϕτασε πολύ κοντά στο Grexit» και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι υπήρχε από πολλές πλευρές ξεκάθαρη θέση και πίεση για την έξοδό της (μεταξύ άλλων από μέρος του πολιτικού συστήματος στη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά και από πλευράς στελεχών του ΔΝΤ), η Κομισιόν ήταν πάντα υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, μεταξύ άλλων, γιατί υπήρχε και ο ϕόβος ότι αν η Ελλάδα «έπεϕτε», θα ακολουθούσε η Πορτογαλία και μετά η Ιταλία και η Ισπανία.
«Αν η Ελλάδα έϕευγε από την ευρωζώνη, αυτό θα ήταν χειρότερο και για την ίδια και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Έγιναν λάθη από την ελληνική πλευρά, αλλά και από την ευρωπαϊκή. Κάποιες χώρες έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρες και να δείχνουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη» υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως το γεγονός ότι δεν υπήρχε συναίνεση στην Ελλάδα, σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, ήταν μεγάλο κακό, αϕού με τη σωστή πολιτική κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις θα είχαν αποϕευχθεί.«Η Ευρώπη έχει πολιτικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα, γιατί ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές, ο ελληνικός λαός έδειξε την αϕοσίωσή του στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, επισήμανε ότι σήμερα δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας και αυτό για 2 λόγους «Ο πρώτος είναι ότι η κυβέρνηση άλλαξε την αρχική της πολιτική, που ήταν πλήρης καταστροϕή (…) δηλαδή άλλαξε τον υπουργό της (σ.σ. τον Γ. Βαρουφάκη). Ο δεύτερος είναι, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ότι οι αγορές περιμένουν μια πιθανή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές, κι αυτό εξηγεί γιατί υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ελλάδας» επεσήμανε.
Τέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές του 2019 στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να αποδείξει τη δέσμευση και την αϕοσίωσή της στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και μόνο μετά να διεκδικήσει μια αναθεώρηση των συμϕωνηθέντων για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη μείωση των ϕορολογικών βαρών.
Α.Μ