fbpx

Ο Χρήστος Σταϊκούρας πανηγυρίζει για την πρόταση των τραπεζιτών

0 92

Η σοβαρότητα τείνει να εξελιχθεί σε ζητούμενο στη σημερινή κυβέρνηση. Ακόμα και τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη, και εκ θέσης υποχρεωμένα να λαμβάνουν αποφάσεις μη αρεστές στους εκπροσώπους του κεφαλαίου, να διαπραγματεύονται σκληρά μαζί τους, ακόμα και να τους απειλούν -και όλοι ξέρουμε πως το κράτος έχει αυτή τη δύναμη-, δείχνουν να προσέχουν μήπως… τσιγκλήσουν το χρήμα, σκεπτόμενα την δική τους πολιτική επιβίωση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βγήκε χθες και διέρρευσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως… μπινελικώθηκε με τους εκπροσώπους των τραπεζών επί διώρου, εμφανιζόμενος κάτι μεταξύ Ρομπέν των δασών και Ζορό υπέρ των δανειοληπτών, δίνοντας συνέχεια στην προηγούμενη «τσαμπουκαλεμένη» στάση του απέναντι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όταν αρνήθηκε να δεχθεί εισήγηση και να περάσει τροπολογία που να παρακάμπτει την απόφαση του Αρείου Πάγου για περιορισμό των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Και ήρθε χθες για να πει ότι συνεχίστηκε η σθεναρή αντίσταση, από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, με τα πρώτα σημάδια… κόπωσης των τραπεζών να είναι εμφανή. «Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω. Ειναι λυση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000» είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός.

Να δούμε τι έλεγε το ρεπορτάζ πριν τη συνάντηση Σταϊκούρα-τραπεζών; «Με βάση την πρόταση που έχουν έτοιμη οι τράπεζες και θα παρουσιάσουν σήμερα στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, από το πρόγραμμα στήριξης υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν έως 30.000 δανειολήπτες με ενήμερο ή και σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών στεγαστικό πρώτης κατοικίας» έγραφε το έγκυρο οικονομικό euro2day, σχεδόν 24 ώρες πριν τη συνάντηση με τα μπινελίκια, ενώ περίπου παρόμοια εικόνα είχαν και άλλα οικονομικά ΜΜΕ, όπως ο Οικονομικός Ταχυδρόμος (του Μαρινάκη όχι του… Βαξεβάνη) πριν τέσσερις μέρες.

Δηλαδή, ο υπουργός διαπραγματεύτηκε σκληρά και… πλακώθηκε με τους τραπεζίτες για να περάσει την πρόταση τους, για την οποία μάλιστα πανηγύριζε μετά τη συνάντηση! Και μιλάμε για τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν και σώθηκαν με τα λεφτά των φορολογούμενων, που στηρίχτηκαν με κρατικές εγγυήσεις μέσω του προγράμματος Ηρακλής για να κλείσουν τις παλιές πληγές, για τράπεζες δηλαδή που χρωστούν στη χώρα και στους πολίτες της και όχι το ανάποδο. Και σε αυτές τις τράπεζες, που δανείζουν με 10 και 15 % επιτόκιο και δίνουν… ζερό στις καταθέσεις, αντί να τους χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να τους επιβάλει να μην πειράξουν σπίτια και επαγγελματικές στέγες, ο υπουργός βγαίνει και διατυμπανίζει ότι «μπινελικώθηκαν» για να περάσει η πρόταση τους για τη σωτηρία των δανειοληπτών! Το χειρότερο; Η σκληρή διαπραγμάτευση έχει και συνέχεια την επόμενη εβδομάδα…

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More