Απιστευτα πράγματα συμβαίνουν εξ αιτίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης . Ο Δικηγορικόςς Συλλόγου Χαλκίδας αποφάσισε να καλέσει για εξηγήσεις στο Πειθαρχικό Συμβούλιο νεαρή δικηγόρο που έκανε το τεράστιο… ατόπημα να ανεβάζει βίντεο στο TikΤok, μέσω του οποίου σχολίαζε θέματα της επικαιρότητας και εξέφραζε τη νομική της άποψη!

Ηταν Νοέμβριος του 2023, όταν η δικηγόρος Μαρία Καρλή άρχισε να ανεβάζει βίντεο στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τότε, δεν φανταζόταν ότι δύο μήνες αργότερα θα δεχόταν κλήση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας, του οποίου είναι μέλος, για ζήτημα αντιδεοντολογικής άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος και θα παραπεμπόταν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του συλλόγου.

dikigoros05642
Η εντυπωσιακή δικηγόρος Μαρία Καρλή

Συγκεκριμένα, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. τού Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, στις 26 Ιανουαρίου 2024, αποφασίστηκε η υπόθεση να περιέλθει σε γνώση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, προκειμένου να επιληφθεί και να διερευνήσει το ζήτημα. Σύμφωνα με την απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης του Δικηγορικού Συλλόγου, η κυρία Καρλή αναρτούσε βίντεο, ορισμένα από τα οποία βιντεοσκοπούνταν στην αίθουσα των δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, εντός του δικαστικού μεγάρου του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, στον προσωπικό της δημόσιο λογαριασμό στο TikTok, παρέχοντας δωρεάν νομικές συμβουλές προς το ευρύ κοινό με ταυτόχρονη προβολή και διαφήμιση, κατά παράβαση των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας.

Ολα αυτά, βέβαια, τη στιγμή που σχεδόν όλοι οι Ελληνες πολιτικοί, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκμεταλλεύονται με κάθε δυνατό τρόπο τη δύναμη του TikTok για να κερδίσουν νέους ψηφοφόρους -εν όψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών- και δικηγόροι καταλαμβάνουν σε καθημερινή βάση θέσεις στα τηλεοπτικά πάνελ, εκφέροντας απόψεις επί παντός επιστητού! Η νεαρή δικηγόρος από την πλευρά της απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι δεν παρείχε καμία δωρεάν συμβουλή ούτε διαφήμισε το γραφείο της, αλλά σχολίασε θέματα της επικαιρότητας.

dikigoros05641

Τι λέει η ίδια

«(…) Μου αποδίδετε τη μομφή της παροχής δωρεάν νομικών συμβουλών και της κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων αυτοπροβολής – διαφήμισης, όταν η προσωπική μου σελίδα στο TikTok δεν διαθέτει τα στοιχεία του δικηγορικού μου γραφείου, οι αναρτήσεις μου λαμβάνουν χώρα με το ψευδώνυμο “maira”, και το περιεχόμενο των βίντεο που αναρτώ είναι αμιγώς ενημερωτικό και δημοσιογραφικό, με σχολιασμό θεμάτων της επικαιρότητας, όπως: “Σχολιασμός του χθεσινού επεισοδίου ‘Η Γη της Ελιάς’…”, “η αλήθεια γύρω από τις δύο χειρόγραφες διαθήκες στην ελληνική σειρά ‘Κωνσταντίνου και Ελένης’”, “Υπόθεση Τράπερ Ricta”, “Η σύλληψη του παιδόφιλου με συνεργασία Κοψιάλη και Ελληνικής Αστυνομίας”, “Υπόθεση YouTuber ‘Hayate‘”, “Σύλληψη για αναμετάδοση πράξεων κακοποίησης ΑμεΑ”, “Υπόθεση δολοφονίας του γνωστού επιχειρηματία Χρήστου Γιαλιά”, “Υπόθεση παλαιοχριστιανών”, “Σχολιασμός του στίχου του ηθοποιού Πάνου Βλάχου ‘Μέσα σε έναν σάκο βάλτε Αδωνι και Πορτοσάλτε’” κ.ο.κ» τονιζόταν στο υπόμνημα έγγραφων εξηγήσεων που υπέβαλε η κυρία Καρλή.

dikigoros0564

Ακόμα, η ίδια επεσήμανε ότι σε κανένα από τα περίπου 50 βίντεο που έχει αναρτήσει από τον Νοέμβριο του 2023 δεν παρέχει δωρεάν νομικές συμβουλές. «Σε κανένα βίντεό μου αναρτημένο στο TikTok, επαναλαμβάνω, δεν παρέχω δωρεάν νομικές συμβουλές, δεδομένου ότι σε κάποια από αυτά (πέραν των λοιπών που απλώς σε θέματα επικαιρότητας εκφράζω την προσωπική μου άποψη) γίνεται από πλευράς μου απλώς παράθεση του περιεχομένου της νομικής διάταξης, σχολιάζοντας συγχρόνως δημοφιλείς σειρές. Δεν υφίστανται πραγματικά περιστατικά με υπόδειξη – καθοδήγηση από μέρους μου περί διενέργειας συγκεκριμένων διαδικαστικών ενεργειών και, σε κάθε περίπτωση, αναφέρω “τι μπορεί να γίνει”, πράγμα που δεν παραπέμπει σε σχέση δικηγόρου και εντολέα, καθόσον ο δικηγόρος σε υφιστάμενη πελατειακή σχέση (δικηγόρου – εντολέα) δεν ομιλεί υποθετικά “για το τι μπορεί να γίνει σε μια υποθετική περίπτωση”. Τουναντίον, με βάση τα πραγματικά περιστατικά τής εκάστοτε υπόθεσης, διενεργεί συγκεκριμένες διαδικαστικές πράξεις. Από την άλλη, από μηνός Νοεμβρίου 2023 έχω παρασταθεί σε υποθέσεις, με έκδοση και πληρωμή του αντίστοιχου παραβόλου, πράγμα που επίσης καταδεικνύει ότι ουδεμία νομική συμβουλή – ενέργεια παρέχω δωρεάν» ξεκαθάρισε.

Μετά τα παραπάνω, πάντως, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα αποφασίσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας για τη νεαρή δικηγόρο, που, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Η επιλεκτικότητα της καταδίωξής μου καταδεικνύει ότι υποκρύπτονται άλλα κίνητρα πίσω από αυτήν», αφήνοντας αιχμές για μεροληπτική αντιμετώπιση του συλλόγου απέναντι σε άλλο εγγεγραμμένο μέλος του, το οποίο αναρτά επίσης βίντεο στο TikTok, αλλά «είναι από τους διοικούντες στο απυρόβλητο».

Η αλήθεια είναι πως όλα τα έκανε η ζήλεια γιατί όπως φαίνεται η νεαρή δικηγος δεν έχει κυταριτιδα σε αντίθεση με τα μέλη του ’σύλλογου Αχ αυτό το ΤΙΚ ΤΟΚ