fbpx

O Καραμανλής, ο Σαμαράς και το deal του Δένδια

0 247

Το παρατεταμένο χειροκρότημα από τις πρώτες σειρές των καθισμάτων και τα τηλεοπτικά χαμόγελα των κορυφαίων υπουργών στην ομιλία Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν αρκετά για να «κρύψουν» τα προβλήματα της Πειραιώς.

Προβλήματα που έγιναν μεγαλύτερα από τις απουσίες του Κ. Καραμανλή και του Αντ. Σαμαρά στην πρωθυπουργική φιέστα και στα αστειάκια τύπου «άλλη δουλειά δεν είχα να παρακολουθώ τη γραμματέα μου» που έλαβαν χώρα στα κεντρικά του κόμματος.

Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί επέλεξαν για ακόμα μια φορά να μην παραβρεθούν σε ένα κακόγουστο σόου της ηγετικής ομάδας του κόμματος, την ώρα που πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των πάντων από ένα παρασύστημα πλησίον του Μαξίμου. Κι αν για τον Κ. Καραμαλή ήταν σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα έκανε τη χάρη στον νυν πρωθυπουργό να εμφανιστεί στην Πολιτική Επιτροπή, για τον Αντώνη Σαμαρά υπήρχε η κρυφή ελπίδα στο Μαξίμου ότι θα παρουσιαζόταν ώστε με το χειροκρότημα του να δώσει «πόντους» εσωκομματικής στήριξης στον Κ. Μητσοτάκη. Φευ. Παρά τις διαρροές που καλλιεργούν κλίμα αποκατάστασης στις σχέσεις των δυο τελευταίων πρωθυπουργών της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως μετά τις δυο συνεχείς παρουσίες του κ. Σαμαρά σε εκδηλώσεις με πρωταγωνιστή τον Κ. Μητσοτάκη (στο Ελληνικό και στα εγκαίνια του μετρό στον Πειραιά), ο Μεσσήνιος πολιτικός έλαμψε δια της απουσίας του στην Πολιτική Επιτροπή.

Τώρα πλέον τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις προσεχείς εμφανίσεις Καραμανλή και Σαμαρά, εμφανίσεις που μπορεί να κρύβουν νέες παρεμβάσεις και να προκαλέσουν νέους πονοκεφάλους στο μονίμως… συννεφιασμένο, το τελευταίο διάστημα, Μαξίμου. Κατ’ αρχάς ο Κώστας Καραμανλής θα παραβρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» στη Λάρισα, στις 20 Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται και νέα έστω και ολιγόλεπτη ομιλία/χαιρετισμός του.

Από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει στα εγκαίνια του Ιδρύματος Αντ. Σαμαράς, στις 7 Δεκεμβρίου, μια ομιλία που δεν μπορεί παρά να αφήνει αποτύπωμα, καθώς μέσα από την παρουσίαση των στόχων του Ινστιτούτου, τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και των σημαντικών εθνικών γεγονότων, μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να περάσει τις θέσεις αλλά και τα μηνύματα του για τα εθνικά θέματα, το ιδεολογικό πρόσημο της σημερινής Ν.Δ. αλλά και τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.

Πάντως την ώρα που Καραμανλής και Σαμαράς «τρομοκρατούν» το πρωθυπουργικό περιβάλλον, η νέα δήλωση στήριξης του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια προς τον πρωθυπουργό φέρνει χαμόγελα στο Μαξίμου. Σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον Μητσοτάκη, ο Δένδιας σπεύδει για ακόμα μια φορά να προσφέρει σανίδα σωτηρίας διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις περί παρακολούθησης του και τονίζοντας τη συνεργασία των δυο τους, «μια συνεργασία διαρκής που χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Η επιλογή Δένδια να σηκώσει ασπίδα προστασίας στον βαλλόμενο από δημοσιεύματα πρωθυπουργό, που τον εμπλέκουν στην παρακολούθηση του ΥΠΕΞ του και μάλιστα θέλουν θορυβημένες τις πρεσβείες ξένων χωρών από τη συγκεκριμένη αποκάλυψη, ερμηνεύεται με δυο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στον «φορέα» της αποκάλυψης, την εφημερίδα το Βήμα, η οποία τις πρώτες ημέρες της ουκρανικής κρίσης, μαζί με τα «αδερφά» Νέα, είχαν εξαπολύσει δριμεία επίθεση κατά του Ν. Δένδία. Ο δεύτερος σχετίζεται με τη φημολογία περί παρασκηνιακής συνεννόησης των δυο προκειμένου ο κ. Δένδιας να εκκινήσει στην κούρσα διαδοχής του Κ. Μητσοτάκη με τις ευλογίες του προκατόχου του, όποτε κι αν τεθεί θέμα «απόσυρσης» του νυν πρωθυπουργού.

Γιάννης Χρυσικόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More