Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Ο «μυστικός» όρος της συμφωνίας για την PraxiaBank

0 8

Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις περί οριστικοποίησης της μεταβίβασης της Praxiabank στην εταιρία VivaWallet, το παιχνίδι εισόδου στο τραπεζικό κλάδο «από το παράθυρο» του επιχειρηματία Χάρη Καρώνη μόλις άρχισε.

Διότι ναι μεν οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι επήλθε οριστική συμφωνία και το 100% της PraxiaBank περνά στην ιδιοκτησία της Viva , αλλά μέχρι της οριστικοποίησης των τελικών εγκρίσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα απαιτηθεί χρόνος μέσα στον οποίο μπορούν να συμβούν (ή να μην συμβούν) πολλά.

Στην περίπτωση της VivaWallet και της προσπάθειάς της να αποκτήσει τραπεζική υπόσταση μια πλατφόρμα που διαθέτει άδεια Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος (e-Money license), από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα πράγματα μόνο απλά δεν είναι.

Θα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει όλα τα εχέγγυα να διατηρήσει στην «ομπρέλα» του μια τραπεζική άδεια και να παρουσιάσει προς τούτο τις απαραίτητες διασφαλίσεις καθώς και τα στελέχη που θα «τρέξουν» το εγχείρημα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι το πλαίσιο που θέτει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή για να εγκρίνει την μεταβίβαση μιας τράπεζας είναι συγκεκριμένο και δεσμευτικό . Παράλληλα απαιτείται και η θετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος που και αυτή από την πλευρά της θέτει εξίσου αυστηρούς κανόνες .

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μια πλατφόρμα ανάπτυξης ηλεκτρονικών εφαρμογών όπως είναι η VivaWallet θα πετύχει να μετεξελιχθεί κατά τους επόμενους μήνες ( οι σχετικές εγκρίσεις αναμένεται να δοθούν προς το φθινόπωρο ) σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών. Απάντηση σε αυτό προς τον παρόν είναι παρακινδυνευμένο να δοθεί.

Αυτό φαίνεται είχαν υπόψη τους και οι δύο συμβαλλόμενες πλευρές , αφού όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στη συμφωνία πώλησης της PraxiaBank από την AtlasCapital του Μ. Νταϊαμοντ προς την VivaWallet υπάρχει σαφής όρος που περιγράφει τι θα συμβεί σε περίπτωση που αυτή δεν εγκριθεί: Τότε οι δύο συμβαλλόμενοι αναλαμβάνουν το βάρος να καλύψουν κατά το ήμισυ τις ζημιές που θα έχουν προκύψει μετά τη αγορά της τράπεζας από την εταιρία που διευθύνει ο κ. Χάρης Καρώνης .

Όμως η υπόθεση έχει και άλλες περισσότερο αθέατες πλευρές τις οποίες θα αναδείξουμε στην εφημερίδα μας στο φύλλο αυτής της Πέμπτης.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More