Ο Ναβάλνι στην εντατική, ο Nord Stream 2 στον… «πάγο»
Δεν ξέρουμε αν ο Αλεξέι Ναβάλνι θα καταφέρει τελικά να επιβιώσει από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με νευροτοξικό παράγοντα. Το βέβαιο, ωστόσο, είναι πως οι αναταράξεις που έχει ήδη πυροδοτήσει η υπόθεση στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου νοσηλεύεται, καθιστούν σαφές πως οι γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες θα είναι σοβαρές.
Το μήνυμα που έστειλε προς το Κρεμλίνο χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας, μέσα από τη συνέντευξη του στην κυριακάτικη Bild, απαιτώντας ουσιαστικά πλήρη συνεργασία από τους Ρώσους για τη διαλεύκανση της υπόθεσης επιβεβαιώνει πως οι πιέσεις που δέχεται πλέον η Καγκελαρία είναι ασφυκτικές. Οι πιέσεις δε, αυτές προέρχονται από το σύνολο του πολιτικού σκηνικού, τους κυβερνητικούς εταίρους, την αντιπολίτευση αλλά και το ίδιο το συντηρητικό κόμμα της κυρίας Μέρκελ, όπως φάνηκε καθαρά από την «εξέγερση» που έχει ξεσπάσει κατά του αγωγού Nord Stream 2.
Η ευθεία δε, απειλή του κύριου Μαας για πιθανές κυρώσεις από τη Γερμανία και τους συμμάχους της, δεδομένου πως υπάρχει και η ανοιχτή πληγή της Λευκορωσίας, δεν αφήνει αμφιβολίες ότι ο κλοιός έχει σφίξει με τρόπο που πιθανότατα ούτε η ίδια η Καγκελαρία ήθελε. Και αυτό με δεδομένες τις πολύ στενές οικονομικές σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας και κυρίως το γεγονός πως η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Το τελευταίο ακριβώς είναι που έβαλε στο στόχαστρο όσων επιθυμούν μια σκληρή απάντηση από το Βερολίνο, το φιλόδοξο project του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη γερμανική αγορά μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ήτοι δηλαδή παρακάμπτοντας την τωρινή διαδρομή μέσω Ουκρανίας. Πρόκειται για ένα έργο που είχε ήδη προκαλέσει προ πολλού αντιδράσεις, όπως φάνηκε από τις κυρώσεις που επέβαλαν πέρυσι οι Αμερικανοί, εναντίον των εμπλεκόμενων εταιριών.
Τις προηγούμενες ημέρες η κυρία Μέρκελ δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις από όλο το πολιτικό φάσμα της Γερμανίας να «σκοτώσει» το project προκειμένου έτσι να εκφραστεί έμπρακτα η δυσαρέσκεια του Βερολίνου προς τη Μόσχα. Ανάμεσα στις φωνές αυτές ήταν και ο Χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της πολύ ισχυρής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, Νόρβερτ Ρέτγκεν, ο οποίος σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Πούτιν είναι η γλώσσα του φυσικού αερίου».
Η κυρία Μέρκελ προσπάθησε αρχικά να είναι πιο προσεκτική και να διαχωρίσει τα δύο ζητήματα. Αν και βέβαια έχει επισημαίνει δημοσίως πως η Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστεί με τις γερμανικές αρχές για την υπόθεση Νοβάλνι. Έτσι, η χθεσινή συνέντευξη του Μάας ερμηνεύτηκε από τους εγχώριους πολιτικούς αναλυτές ως αναδίπλωση της κυβέρνησης και σκλήρυνση της στάσης της, ακριβώς επειδή διαπίστωσε ότι πολιτικά και επικοινωνιακά δεν την… παίρνει να αποφύγει να στείλει ένα ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα προς το Κρεμλίνο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Άμυνας και μέχρι πρόσφατα αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών, Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η οποία σε χθεσινές δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters υποστήριξε ότι το έργο του Nord Stream 2 δεν ήταν ποτέ ένα project κοντά στην… καρδιά της και πως αναγνωρίζει ότι υπήρχαν βάσιμες ενστάσεις και ανησυχίες από την πλευρά των κρατών της ανατολικής Ευρώπης.
Μάλιστα, ανεβάζοντας τον πήχη ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Γιόχαν Βάντεπουλ, σε συνέντευξη του στην Berlin Tagesspiegel υποστήριξε ότι ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος μετά την αποχώρηση του από τη γερμανική πολιτική σκηνή έχει ξεκινήσει να εργάζεται για τους Ρώσους και σήμερα είναι πρόεδρος της πετρελαϊκής Rosneft, θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του και όλες τις επαφές του με τη Ρωσία.
Με την άποψη αυτή συμφώνησε και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης σε δημοσκόπηση της Augsburger Allgemeine, όπου το 53,4% εμφανίστηκε να θέλει από τον πρώην Καγκελάριο να παραιτηθεί από κάθε συνεργασία με ρωσικές επιχειρήσεις.