fbpx

Ο… περίπατος του Αλέξη και το… κλείσιμο της «Ομπρέλας»

0 144

Τι και αν η συννεφιασμένη Κυριακή ήρθε να αντικαταστήσει τις τρείς μέρες ηλιοφάνειας του τετραήμερου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, η… «Ομπρέλα» άνοιξε αργά για την ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που το Σάββατο μετά το κλείσιμο της κάλπης είδε να καταψηφίζεται μαζικά η πρόταση-τροπολογία που κατέθεσε στο Συνέδριο.

Βροχή οι ψήφοι των λεγόμενων «προεδρικών» μετατράπηκαν σε ορμητικό ποτάμι συμπαρασύροντας με 3.438 ψήφους, έναντι 1.208 της «Ομπρέλας», τις καταστατικές λειτουργίες. Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από την κοινωνία και όχι από ένα στενό κομματικό ακροατήριο, έτυχε από τους συνέδρους συντριπτικής αποδοχής που άγγιξε σε ποσοστό το 73,52% έναντι 25,83% της πρότασης των 14 μελών της «Ομπρέλας». Από τους 5.784 εγγεγραμμένους στο 3ο Συνέδριο του κόμματος ψήφισαν τελικά 4.681 μέλη, ενώ τα λευκά και τα άκυρα που καταγράφηκαν ήταν πραγματικά αμελητέα, με πέντε και τριάντα αντίστοιχα.

Το Συνέδριο στο Κλειστό του Νέου Φαλήρου, που άνοιξε τις εργασίες του το απόγευμα της Πέμπτης με την παρουσίαση των μελών της Γραμματείας του Συνεδρίου και τους χαιρετισμούς ξένων ηγετών, όπως ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και η αντιπρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ, που αναφέρθηκε στο μεγάλο σύγχρονο φιλόσοφο της αυτονομίας Κορνήλιο Καστοριάδη, είχε ως καταλύτη την εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, στην αυτοκριτική που έγινε μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές του 2019, στα σημεία-ορόσημα της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ της χώρας από το 2015 έως το 2019, στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στο σχεδιασμό για την επόμενη μέρα με τους επτά βασικούς άξονες διακυβέρνησης στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί με την ψήφο του εκλογικού σώματος να αναλάβει ξανά την τύχη της χώρας. Ένα «ευχαριστώ» για τη συμβολή του στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών προς το Νίκο Κοτζιά ήταν επίσης στο «μενού» του πρώην πρωθυπουργού κατά την πρώτη ημέρα του Συνέδριου και μαζί ο εναγκαλισμός του με τον Ζόραν Ζάεφ, που ήταν  ο επίτιμος προσκεκλημένος του κόμματος στο Συνέδριο.

Η δεύτερη και η τρίτη μέρα, Παρασκευή και Σάββατο, χαρακτηρίστηκαν από τις τοποθετήσεις προβεβλημένων και μη στελεχών, με ζυμώσεις και πολιτικές εντάσεις και το διακύβευμα του νεολογισμού «κυβερνητική» παράταξη ή «κυβερνώσα», που κανείς θα μπορούσε εύληπτα να το χαρακτηρίσει ως «περί όνου σκιάς», μιας και το πραγματικό διακύβευμα είναι η επόμενη μέρα και η εκπόνηση ενός ρεαλιστικού και συνάμα ελκυστικού κυβερνητικού προγράμματος.

Μικροεντάσεις και συνθήματα από την εξέδρα, ιστορικές επικλήσεις και αναφορές σε ιστορικά στελέχη που δεν βρίσκονται πια στον μάταιο τούτο κόσμο, όπως λέει και ο ποιητής, μα πίσω από τις λέξεις και τις όποιες αναφορές να… κρύβεται πάντα ο Αλέξης. Γόνιμες και άγονες αναφορές, πολυμετοχική διαδικασία, κλίμα ζωντανό που θύμιζε σε στιγμές του συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 2000 και μια αναφορά στον ήλιο που πρέπει να ανατείλει, ήταν μόνο μερικά από τα στοιχεία ενός συνεδρίου που άλλαξε για τα καλά τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Διαφορές, που αν και αποφεύχθηκε να αναφερθούν με αυτό τον όρο, οδηγήθηκαν για να λυθούν σημειολογικά στο ναό του Tae Kwon Do, ίσως για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας και εσωτερικών αμφισβητήσεων επιλογών και στρατηγικών κατευθύνσεων. Κάποιοι μίλησαν για την ανάγκη περιχαράκωσης των ιδεών και του καθαρού πολιτικού αριστερού αίματος, που δεν πρέπει να μπολιαστεί με νέο αίμα από το χώρο του κέντρου, αλλά η πλειοψηφία στην κάλπη -αν και από του βήματος δεν ανέβασε αισθητά τους τόνους- προέκρινε την αναγκαιότητα για άνοιγμα των θυρών προς την ευρύτερη κοινωνία, το εκλογικό σώμα και την αναζήτηση νέου στελεχιακού δυναμικού από όμορους και μη χώρους, που θα ασπαστούν το πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος και θα θελήσουν ενεργά να εμπλακούν στις εσωκομματικές και οργανωτικές λειτουργίες, ως μέλη και φίλοι και στην εκλογή του αρχηγού και τη στελέχωση της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν χθες, όμως οι πολιτικές διαφορές στην προσέγγιση της επόμενης μέρας θα υπάρχουν και αύριο. Αυτή τη φορά όμως σε μια άλλη διάσταση, με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να έχει τα χέρια του πια πολιτικά… λυμένα, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά και την έντονη παρουσία ξένων αντιπροσωπειών και την προβολή βίντεο με χαιρετισμούς και μηνύματα 17 πολιτικών προσωπικοτήτων, πρωθυπουργών, υπουργών και πολιτικών ηγετών.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More