Ο… «κανένας», δημοφιλέστερος υπουργός
Κλίμα απαισιοδοξίας για το 2025 καταγράφει το δεύτερο μέρος της νέας δημοσκόπησης της ALCO, ωστόσο η κυβέρνηση παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα στην κοινή γνώμη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα!
Στο πρώτο μέρος της έρευνας της ALCO, για λογαριασμό του Alpha, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ λαμβάνει 26,5%, ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 14,5%, το ΚΚΕ με 8,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,7%, η Ελληνική Λύση με 7,7%, η Φωνή Λογικής με 4,9%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,3%, η Νίκη με 3,4%, το Κίνημα Δημοκρατίας 3%, το ΜέΡΑ25 με 2,6% και η Νέα Αριστερά με 1,2%.
Στο δεύτερο μέρος που παρουσιάστηκε χθες σε ερώτηση για το πώς πιστεύουν ότι θα είναι το 2025 για την Ελλάδα, το 33% απαντά “χειρότερα” από το 36% που απαντούσαν για το 2024, το 19% λέει “καλύτερο” από 27%, το “ίδιο καλό” απαντά το 15% και το “ίδιο κακό” απαντά το 25%.
Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους, το 31% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το 2025 θα είναι χειρότερη χρονιά και το 22% πως θα αποδειχθεί το ίδιο κακή με την περσινή. Παράλληλα το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι η φετινή χρονιά θα είναι το ίδιο καλή με το 2024 και το 17% πως θα είναι καλύτερη.
Ως προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2025 οι ερωτηθέντες ζητούν να είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας σε ποσοστό 47%, το 25% το ΕΣΥ, το 9% τη μείωση της φορολογίας και το 6% την πάταξη της διαφθοράς.
Στην ερώτηση πόσο ικανοποιημένοι είστε με την απόδοση της κυβέρνησης, το 23% απαντά “πολύ/αρκετά” παρουσιάζοντας άνοδο τριών μονάδων σε σχέση με τον Δεκέμβριο, το 47% απαντά “καθόλου”, πτώση μίας μονάδας σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ το 29% απαντά “λίγο”.
Για τους ποιους δύο υπουργούς θεωρούν ως τους πλέον επιτυχήμενους, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας έρχεται πρώτος με 37% στις αυθόρμητες απαντήσεις, ακολουθεί ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με 10%, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης με 9%, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης με 5%, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης με 4%, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλιας 4%, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης με 3% και ο “Κανένας” με 52%.