Ο “λαγός” του Μαξίμου και η αλλαγή του εκλογικού νόμου
Για πολλά μπορεί να κατηγορηθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, ωστόσο του αναγνωρίζεται ότι δεν κρύβει τις σκέψεις και τις προθέσεις, αποκαλύπτοντας παράλληλα κρίσιμες πτυχές και σχέδια της κυβέρνησης. Με άλλο λόγια είναι ο λαγός του Μαξίμου σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων για τις πολιτικές εξελίξεις.
Όπως χθες για παράδειγμα, καθώς ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος την κυβερνητική σταθερότητα τόνισε “Η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα εκλογικό σύστημα πλειοψηφικό που θα δίνει στο πρώτο κόμμα αυτοδυναμία. Η Ελλάδα και η κατάσταση της κοινωνίας δεν σηκώνει πολιτική αστάθεια και συνέχισε λέγοντας στα Παραπολιτικά 90,1 ότι “όποιος θα είναι υπεύθυνος για να πέσει η χώρα σε κατάσταση πολιτικής αστάθειας θα πάρει πολύ μεγάλο ιστορικό βάρος πάνω του.
“Αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Εργατικοί κυβερνούν με απόλυτη πλειοψηφία και έχουν πάρει 33,6%. Έχει πει κανείς ότι ο Κ. Στάρμερ δεν είναι πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου; Ίσα- ίσα που όλη η πλευρά της Αριστεράς θεωρεί τον Στάρμερ προοδευτικό και αριστερό κλπ. 33,6% πήρε απλώς έχουν πλειοψηφικό σύστημα. Για μένα η πολιτική σταθερότητα είναι για τη χώρα ζήτημα επιβίωσης” υπογράμμισε.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Μαξίμου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε ότι για το ζήτημα του εκλογικού νόμου δεν υπάρχει κανένα θέμα για την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Υγείας ερωτήθηκε και εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις.
Πάντως η παρέμβαση Γεωργιάδη προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες ότι το Μαξίμου μελετά δύο σενάρια:
– την αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5% , ώστε να μείνουν εκτός μικρότερα κόμματα και ιδίως από το χώρο της ακροδεξιάς και
– την μείωση του ορίου της αυτοδυναμίας που με το ισχύοντας εκλογικό νόμο βρίσκεται περίπου στο 38%.
Σύμφωνα με πληροφορίες της 1Voice η αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίσκεται πάνω στο γραφείο του πρωθυπουργού και
είναι θέμα timing και εξελίξεων ο κ. Μητσοτακης να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος σημειωτέον διαφωνεί με τη αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή, προκειμένου να δρομολογηθεί η ενεργοποίηση η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Εφόσον κατατεθεί αν ψηφιστεί από τα 2/3 της Ολομέλειας, γεγονός μάλλον απίθανο, θα εφαρμοστεί στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές, διαφορετικά στις μεθεπόμενες.
Τουτέστιν ο κ. Μητσοτάκης εφόσον συνεχιστεί η κυβερνητική φθορά όχι μόνο θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, αλλά θα επιλέξει και τον δρόμο των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, πιθανότατα πριν από τη λήξη της 4ετίας, καθώς θεωρείται απίθανη η αυτοδυναμία της ΝΔ με το ισχύοντα εκλογικό νόμο. Αρκεί βέβαια η ΝΔ να είναι πρώτη τουλάχιστον.