fbpx

Ο Σολτς έφυγε, ο Μητσοτάκης… έμεινε

0 187

Το Μαξίμου αρκέστηκε να περιγράψει την ατζέντα των συνομιλιών Μητσοτάκη-Σόλτς, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες περί ενδεχόμενων συμφωνιών στο ενεργειακό ζήτημα, αλλά και στο σκέλος των εξοπλισμών, ενω η DW πιο γλαφυρή και αποκαλυπτική ίσως, ανέφερε “Ένας περίπατος στην Ακρόπολη, μία μάλλον αρμονική συζήτηση και φιλότιμες προσπάθειες να επιδείξουν σύμπνοια στο ζήτημα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης”.

Σύμφωνα με την DW καταγράφηκε πάντως ένα “μήνυμα συνεργασίας σε δύσκολες εποχές” μεταξύ Αθήνας-Βερολίνου, ωστόσο αναδείχθηκε και η δυστοκία στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης.

“Ήταν η πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου ενός Έλληνα πρωθυπουργού και ενός Γερμανού καγκελάριου από την έναρξη της Ευρωκρίσης το 2010, που τη μεγαλύτερη πίεση από τους δημοσιογράφους την ένιωσε ο Γερμανός κι όχι ο Έλληνας. Κι όχι μόνο επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαιζε εντός έδρας. Ο Όλαφ Σολτς ήταν αυτός που έπρεπε να απαντήσει -στο εσωτερικό του ακροατήριο- για την απόφαση να δώσει ένα ποσοστό μιας προβλήτας στο λιμάνι του Αμβούργου στην COSCO, αλλά και για τη δυστοκία της Γερμανίας να συνεργαστεί, ώστε να δοθεί μια ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση” αναφέρει στην ανταπόκριση της η Κάκη Μπαλή από την Αθήνα, τονίζοντας ότι “οι απαντήσεις του, ειδικά στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών πτήσεων στις τιμές του αερίου, ήταν μάλλον ασαφείς”.

“Αντιθέτως, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί από μήνες -μαζί με 15 ακόμη ηγέτες της Ε.Ε.- υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου και υποστηρίζει στο δικό του εσωτερικό ακροατήριο ότι, εάν η πρόταση υιοθετηθεί από την Ευρώπη, το πρόβλημα θα λυθεί” προσθέτει, σημειώνοντας “Μάλιστα, στις εισαγωγικές δηλώσεις του ο Μητσοτάκης επικαλέστηκε ακόμη και μια ρήση του Βίλι Μπραντ από το μακρινό 1975, όταν τιμήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, για να δείξει πόσο απαραίτητη είναι και σήμερα μια ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση. «Έχει απόλυτη προτεραιότητα η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής», είχε πει ο πρώτος μεταπολεμικός Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, “Μητσοτάκης και Σολτς προσπάθησαν φιλότιμα να επιδείξουν σύμπνοια στο ζήτημα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης”, καθώς δήλωσαν “στόχος μας πρέπει να είναι να πέσουν οι τιμές, αλλά και να μην απειληθεί η ενεργειακή επάρκεια” και υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει πρόοδοι στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Σημειώνεται μάλιστα το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έβαλε τον πήχη ψηλά, καλώντας τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. τάχιστα να πάρουν τις αποφάσεις -και να μην ασχοληθεί και πάλι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το θέμα, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος τον χαμήλωσε, λέγοντας ότι ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στις αγορές ενέργειας.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να μιλήσει στο πλάι του Γερμανού καγκελάριου για το τέλος της ευρωπαϊκής επιτροπείας, τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας, την αύξηση των επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και τη μείωση του δημόσιου χρέους. ο Όλαφ Σολτς μάλλον υποτονικά επαίνεσε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, για τον Γερμανό καγκελάριο, προείχε η προβολή της επιτυχίας του λεγόμενου “Ringtausch”, της κυκλικής δηλαδή ανταλλαγής όπλων, με στόχο να στέλνει μέσω τρίτων βαρέα όπλα στην Ουκρανία, για να μη στείλει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- τα σύγχρονα τεθωρακισμένα που ζητάει το Κίεβο.

“Η Ελλάδα είναι μια από αυτούς τους τρίτους και στέλνει σαράντα δικά της σοβιετικής κατασκευής BMP-1 στην Ουκρανία για να πάρει αντίστοιχο αριθμό Marder από τη Γερμανία. Τα πρώτα έξι Marder έχουν φτάσει στη Βόρεια Ελλάδα και θα παρελάσουν αύριο στη Θεσσαλονίκη στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου, ενώ ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στο πλάι του Σολτς ότι τα Marder θα εγκατασταθούν στον Έβρο” αναφέρει το ρεπορτάζ.

Στο ερώτημα που ετέθη από τη γερμανική εφημερίδα Bild και δη σε αντιπαράθεση με τη σαφή στάση της υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, ο Σολτς είπε για τα ελληνοτουρκικά πως “δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν εθνικές κυριαρχίες” και ο Μητσοτάκης έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την “πολύ καθαρή”, όπως είπε, στάση του Γερμανού καγκελάριου.

Τέλος ο καγκελάριος θύμισε τη δέσμευση του Βερολίνου στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης από το 2003, στη διεύρυνση δηλαδή της Ε.Ε. με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ ο πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα των γερμανικών οφειλών, κυρίως του κατοχικού δανείου, τονίζοντας ότι για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό ζήτησε από τον Σολτς μια πρόσκληση στο τραπέζι της διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη. “Θέλουμε να έχουμε άποψη για τη Λιβύη”, είπε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γερμανό Καγκελάριο:

– για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, οι οποίες της έχουν επιτρέψει να συνδυάσει την ανάπτυξη με την πολιτική μείωσης των φόρων, χωρίς να υπονομεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα

– μίλησε, ακόμη, για την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και για την στρατηγική της χώρας μας να συντηρηθεί η σεζόν σε όλη τη διάρκεια του έτους

– συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την ανάγκη συντονισμού ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξή της.

– αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια και για την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αφορμή και τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

– ενημέρωσε για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα, οι οποίες τη μετατρέπουν σε κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας.

– ενημέρωσε επίσης για την επιθετική ρητορική και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της συνεννόησης, στη βάση, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπονομεύει τη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

– συζήτησαν, επίσης, για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής και μέσω της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της οποίας θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 3 Νοεμβρίου.

– συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πρόκληση του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More