Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει στο πλευρό του τον… Ηρακλή για να επιτεθεί στην κυβέρνηση
Τον κίνδυνο να υπάρξει «λαίλαπα» πλειστηριασμών, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του σχεδίου Ηρακλής από την κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο που προκαλεί τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ, δέχτηκε τα σκληρά πυρά της αντιπολίτευσης, κατά την χθεσινή συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβερνητική πρόταση βοηθάει μόνο τους τραπεζίτες και τους ισολογισμούς τους. Μάλιστα, ο βουλευτής του κόμματος Τρύφωνας Αλεξιάδης, διερωτήθηκε χθες από το βήμα της Βουλής, αν στα κόκκινα δάνεια που θα απομακρυνθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα, υπάρχουν και εκείνα που είχαν δοθεί στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ… «Γιατί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος; Τι φοβάστε; Γιατί αποφεύγετε τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο;» ήταν η απορία που εξέφρασε δημόσια ο κ. Αλεξιάδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Νίκου Παππά, αρμόδιου τομεάρχη Ανάπτυξης του κόμματος. Ειδικά για το ζήτημα των τραπεζικών εγγυήσεων ύψους 12 δισ. ευρώ ο κ. Παππάς χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να μπορεί να δοθούν επιπλέον ποσά ως εγγυήσεις στις τράπεζες «με μια απλή υπουργική απόφαση».
Θέτοντας το ζήτημα της διαφάνειας στη λειτουργία των οχημάτων ειδικού σκοπού, που θα αναλάβουν τη διαχείριση των δανείων, ο Νίκος Παππάς αναρωτήθηκε που θα λογοδοτούν αυτά, «όταν, για παράδειγμα, στην Ιταλία, που επικαλείστε, καλούνται να δώσουν τα σχέδια δράσης τους και να απολογηθούν για την απόδοσή τους στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας». Χωρίς έλεγχο, τα σχήματα αυτά «θα μπορούν, κατά το δοκούν, να πολιτεύονται, να κάνουν χαρές ή να σκοτώνουν επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προέβλεψε «λαίλαπα πλειστηριασμών» που θα έρθει μόλις ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου της επόμενης χρονιάς, η προστασία της πρώτης κατοικίας. « Η ΝΔ φαίνεται να ξεχνάει ότι η μεγάλη εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, που έφτασαν στα 100 δισεκατομμύρια εύρω συντελέστηκε κατά κύριο λόγο την περίοδο 2012-2014», είπε χαρακτηριστικά. «Τούτο είχε να κάνει με την ασκούμενη τότε πολιτική της ακραίας λιτότητας την πολιτική δηλαδή της εσωτερικής υποτίμησης. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση σήμερα επιλέγει μια επιστροφή της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης, την πολιτικήδηλαδή του 2ου μνημονίου».