Οι 25 συμμορίες ανηλίκων που δρουν στην Αττική
Πρόκειται για ομάδες 10-20 ατόμων, ηλικίας 13-18 ετών, που επιτίθενται με τοπικιστικά κριτήρια και υποτιθέμενες «μάχες γειτονιών» από τα Σεπόλια, τον Κολωνό, το Παγκράτι, μέχρι την Ηλιούπολη και το Ελληνικό
Περίπου 25 συμμορίες από μία σε κάθε μεγάλη περιοχή (Σεπόλια, Κολωνό, Παγκράτι, Καλλιθέα, Βύρωνα, Καισαριανή, Ζωγράφου, Γαλάτσι, Αγιο Δημήτριο, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ελληνικό κ.ο.κ.), που προχωρούν σε τουλάχιστον 20-30 ξυλοδαρμούς συμμαθητών τους ή άλλων παιδιών και εφήβων κάθε μήνα δρουν στην Αττική, με δεκάδες ακόμη περιστατικά να μην δηλώνονται καν στις Αρχές, υπό τον φόβο αντιποίνων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, 218 ανήλικοι ξυλοκοπήθηκαν και 211 ληστεύτηκαν από μέλη τέτοιων συμμοριών. Κάθε χρόνο, δε, τα δικαστήρια της Αθήνας απασχολούν περίπου 1.700 υποθέσεις με κατηγορούμενους ανηλίκους, εκ των οποίων οι περισσότεροι κατηγορούνται για κλοπές, σωματικές βλάβες και διακίνηση ναρκωτικών.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ιδίως το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και προκαλεί σοκ, μετά και την αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης «άγουρων» συμμοριών σε Κολωνό, Βύρωνα και Ελληνικό. Τα στελέχη των αρχών ασφαλείας, μάλιστα, με έκπληξη ανακαλύπτουν στα κινητά των συλληφθέντων μηνύματα τύπου «ετοιμασθείτε ξεκινάει πόλεμος», «να δείτε τι θα γίνει όταν τους πιάσω», «αύριο έχει σφαγείο», «οπλισμένοι όλοι» αλλά και βίντεο από τα… κατορθώματά τους, ως δείγμα κυριαρχίας σε συνομηλίκους τους.
Πρόκειται για ομάδες 10-20 ατόμων, ηλικίας 13-18 ετών, που επιτίθενται με ιδιόμορφα τοπικιστικά κριτήρια και υποτιθέμενες «μάχες γειτονιών». Επιπλέον, όπως έχει αποδειχτεί από τις έρευνες, διαπράττουν εκατοντάδες ληστείες στον δρόμο σε βάρος συνομηλίκων τους που ξυλοκοπούν – εντός κι εκτός σχολείου – και διακινούν μικροποσότητες ναρκωτικών για να αυξήσουν το «χαρτζιλίκι».
Αύξηση της βίας
Τα στελέχη των Αρχών και οι ειδικοί, από την πλευρά τους, συσχετίζουν την αυξητική τάση στη βία των ανηλίκων στην έλλειψη αθλητικών χώρων ή στην αποχή από άλλες δραστηριότητες που λειτουργούν εκτονωτικά.
Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά στη σύλληψη τεσσάρων αγοριών, 15 έως 17 ετών Ελλήνων και δεύτερης γενιάς μεταναστών από Αλβανία και Ρουμανία, που είχαν δημιουργήσει την πολυμελή συμμορία «Colonos hooligans», η οποία προχωρούσε ακόμη και σε αιματηρές επιθέσεις μέσα σε σχολεία, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε οπαδική ή πολιτική ταυτότητα – πέρα από αναφορές σε έναν σύνδεσμο οπαδών που σχετίζεται με ακροδεξιούς. Το εντυπωσιακό σε αυτήν την υπόθεση, μάλιστα, είναι ότι οι ανήλικοι φαίνεται να αντελήφθησαν τη μεθοδική έρευνα που πραγματοποιούσαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών και στα κινητά τους έφθασαν εντολές από τους «αρχηγούς» τους για «γενικό αφοπλισμό», απόκρυψη των όπλων, διαγραφή στιχομυθιών ή φωτογραφιών από τις επιθέσεις τους κ.ο.κ.
Στις 23 Οκτωβρίου η ίδια αστυνομική υπηρεσία, εξάλλου, είχε εξαρθρώσει άλλη συμμορία ανηλίκων που δρούσε σε Παγκράτι, Καισαριανή και Βύρωνα, συλλαμβάνοντας 12 άτομα, 14 έως 19 ετών, που επίσης προχωρούσαν σε ένοπλες επιθέσεις εναντίον συνομηλίκων τους, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, μέχρι και σε ξυλοδαρμούς… delivery προκειμένου να αρπάξουν τα φαγητά που μετέφεραν.
Περιστατικά
Τα περιστατικά, ωστόσο, δεν έχουν τέλος: Στις αρχές του έτους καταγράφηκε ο άγριος ξυλοδαρμός 17χρονου στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι από παρέα 20 νεαρών. Πίσω στο 2016, εμφανίστηκε σε Νέα Σμύρνη και Καλλιθέα πολυμελής συμμορία ανηλίκων που είχε τελικώς τετραετή δράση (μέχρι και το τέλος του 2020). Απαρτίζονταν από περίπου 10 ανηλίκους, 13-17 χρόνων, ελληνικής και αλβανικής υπηκοότητας, που είχαν συλληφθεί μεμονωμένα ή σε ομάδες πάνω από 20 φορές για κλοπές καταστημάτων, οικιών, δικύκλων αλλά και ληστείες σε βάρος ανηλίκων με απειλή μαχαιριού.
Ορισμένοι από αυτούς, μάλιστα, συμμετείχαν σε 11 διαρρήξεις καταστημάτων – με εμβολισμό με όχημα – σε διάφορες περιοχές της Αττικής και σε πάμπολλες διαρρήξεις καταστημάτων σε Πετράλωνα, Κολωνό, Ηλιούπολη καθώς και σε κλοπές ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια.
Συμμορίες νεαρών αγοριών και κοριτσιών, 14-17 ετών, έχουν εμφανιστεί, επίσης, σε Καισαριανή και Παγκράτι, με εμπλοκή σε βίαια περιστατικά με αντιπάλους συνομηλίκους τους από σχολεία του Ζωγράφου. Πιο χαρακτηριστική ενέργεια θεωρείται η αιματηρή συμπλοκή στις 17 Ιουνίου 2020 στου Ζωγράφου, που είχε σαν αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 16χρονου.
Σε αυτή συμμετείχαν πέντε ανήλικοι από την Αλβανία, την Αίγυπτο και τις Φιλιππίνες, όπως και τρεις ενήλικοι. Επιπλέον, δύο τέτοιες ομάδες εγκληματικής δράσης ανηλίκων έχουν εμφανιστεί και στην περιοχή των Εξαρχείων που λυμαίνονταν ανά περιόδους διάφορα σημεία κοντά στο Πολυτεχνείο (δεν έχουν καμία σχέση με ομάδες αντιεξουσιαστών) και με απειλή μαχαιριού προχωρούσαν σε σωρεία βίαιων ληστειών. Επιπλέον, τουλάχιστον 15 βίαιοι οργανωμένοι ανήλικοι, αντίστοιχων ηλικιών, έχουν εμφανισθεί στην περιοχή του Γκύζη, επιδιδόμενοι σε επιθέσεις με μαχαίρια και άγριους ξυλοδαρμούς.
Αδικήματα
Για να γίνει αντιληπτή η κλιμάκωση της βίας των ανηλίκων, σημειώνεται ότι για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με πρόθεση το 2018 κατηγορήθηκαν δύο ανήλικοι, το 2019 επτά και το 2020 έφτασαν τους 13. Σε ό,τι αφορά τις κλοπές, οι ανήλικοι δράστες ήταν 920 το 2018, 1.024 το 2019 και 875 το 2020, έτος που, όμως, σημαδεύτηκε από πολύμηνες καραντίνες.
Ακόμη, για ληστείες κατηγορήθηκαν 140 ανήλικοι το 2018, 187 το 2019 και 158 το 2020, ενώ το 2020 κατηγορήθηκαν 444 ανήλικοι για υποθέσεις ναρκωτικών, 335 για παράνομη οπλοφορία, 48 για λαθρεμπόριο, 160 για εξύβριση, 363 για επικίνδυνες σωματικές βλάβες (οι 14 ήταν ηλικίας μέχρι 12 ετών), επτά για ληστεία με αρπαγή, 49 για κλοπή με αρπαγή και 16 για εκβίαση!
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το πρώτο οκτάμηνο του 2021 σε όλη την Ελλάδα έχουν σημειωθεί 703 περιπτώσεις ληστειών και κλοπών, για τις οποίες κατηγορήθηκαν 1.191 ανήλικοι. Ανάμεσα στα θύματά τους ήταν 428 ανήλικοι.
Ο νομικός εκπρόσωπος ορισμένων από τους κατηγορουμένους για τη συμμορία ανηλίκων των Σεπολίων, Σταύρος Γεωργόπουλος, μιλώντας στα «ΝΕΑ» σημειώνει ότι «το φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων δεν μπορεί να θεραπευθεί με την αυστηροποίηση της καταστολής. Χρειάζεται πολυδιάστατη παρέμβαση».