Oι αγορές γυρνούν την πλάτη τους στο διχασμό και την διαίρεση της Ε.Ε
Δεν έπεισαν τα χρηματιστήρια η συμφωνία των ηγετών των 27 χωρών της Ε.Ε. ξεγυμνώνοντας τον διχασμό και τη διαίρεση που κυριαρχούν στους κόλπους της ΕΕ. Ψαλιδίστηκαν 22% οι επιχορηγήσεις έναντι της αρχικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης που συστήθηκε για να αντιμετωπίσει την ύφεση που προκαλεί ο covid-19.
Είναι αξιοσημείωτη η συμπεριφορά των μεγάλων χρηματιστηρίων της ευρωζώνης που ενώ ξεκίνησαν με αξιόλογα κέρδη όσο περνούν οι ώρες των συνεδριάσεων μειώνονται τα κέρδη. Για παράδειγμα στη Γερμανία ο Dax ενισχύεται 1,79%, στο Λονδίνο τα κέρδη του Ftse 100 είναι μόλις 0,57%. Στο Παρίσι η άνοδος κινείται στο +1,33%.
Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι τα περισσότερα κεφάλαια που θα διατεθούν θα έχουν την σφραγίδα του δανεισμού αφού για παράδειγμα στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 2021 το εθνικό δημόσιο χρέος θα εμφανιστεί αυξημένο κατά 20 δις. ευρώ.
Σημειώστε ότι η συμφωνία αφορά σε ένα μπουκέτο επιχορηγήσεων ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια που ανέρχονται στα 360 δισ. ευρώ, τα οποία συνθέτουν ένα πακέτο ύψους 750 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους για το πού έγειρε η ζυγαριά, στο μείγμα του πακέτου ανάκαμψης των χτυπημένων από την κρίση οικονομιών των 27 της ΕΕ.
Πρόκειται για μια αλλαγή από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που είχε αρχικά προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό μεταφράζεται σε ένα γερό ψαλίδισμα 22% στις επιχορηγήσεις έναντι της αρχικής πρότασης και για να ισορροπήσει το συνολικό ποσό, παραμένοντας στα 750 εκατ. ευρώ, τα δάνεια πάνε 44% παραπάνω από την αρχική συζήτηση.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν την αδυναμία των χωρών να ανταπεξέλθουν στην ύφεση και επειδή τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί αποτυπώνουν ακριβώς τη σημερινή πραγματικότητα.
Στην Αθήνα μπορεί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση αλλά με το φετινό τουρισμό να παραπαίει και την ύφεση στο καλύτερο σενάριο να ξεπερνά το 9% η χρηματιστηριακή αγορά ετοιμάζεται από αύριο να ξαναβυθισθεί με την βιομηχανική παραγωγή να συρρικνώνεται και τις εξαγωγές να μειώνονται συνεχώς.