fbpx

Οι Έλληνες δεν «βγαίνουν», σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο – Ο Μητσοτάκης μοιράζει… καθρεφτάκια

0 179
Έχεις, από τη μεριά, το «Ευρωβαρόμετρο», τα στοιχεία του οποίου καταδεικνύουν ότι 3 στους 4 Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς. Και έχεις από την άλλη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διαφημίζει το (καλό, πέραν αμφισβήτησης) gov.gr, για να κερδίσει ψηφοφόρους.

 

Εδώ, λοιπόν, ταιριάζει ταμάμ αυτό που έλεγε και ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου: «που πας ρε καραμήτρο».

Γιατί τα πράγματα είναι απλά.

Απλούστατα.

Το 77% των Ελλήνων δηλώνει αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων λογαριασμών, ενώ 2 στους 3 (64%) δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι για τα μέτρα που ελήφθησαν σε ό,τι αφορά στο μέτωπο της πανδημίας.

Άντε, λοιπόν, πήγαινε τώρα εσύ, ως Μητσοτάκης, σε όλους αυτούς να τους πεις, «ξέρετε κυρίες και κύριοι, μπορεί τον χειμώνα να παγώσατε και θα παγώσετε και τον επόμενο, μπορεί να τα έκανα μαντάρα με την πανδημία, μπορεί από εδώ και πέρα η είσοδος στο σούπερ μάρκετ να είναι μόνο για βόλτα χωρίς αγορές, αλλά θα μπορείτε να βγάζετε ηλεκτρονική ταυτότητα».

Φαντάζομαι, την απάντηση την δίνετε από μόνοι σας, όσοι με διαβάζετε. Έρχεται αυθόρμητα στα χείλια σας.

Είναι περιττό, λοιπόν, αλλά επαναλαμβάνω κι εγώ την απάντηση.

– Στα απίδια μας.

Τόσο ξεκομμένος, είναι ο Μητσοτάκης από την κοινωνία (όχι ότι ποτέ ήταν κοντά της, αλλά…) που πλέον αδυνατεί να διακρίνει όσα συντελούνται γύρω του.

Και επιστρέφουμε στο «Ευρωβαρόμετρο», που έρχεται να χαλάσει τη νιρβάνα του πρωθυπουργού, ο οποίος πιστεύει ότι έχει να κάνει με… ιθαγενείς στους οποίους θα μοιράσει καθρεφτάκια (gov.gr) για να κερδίσει την εύνοιά τους…

Τους 1.011 Έλληνες έφτασαν οι Έλληνες πολίτες που απάντησαν στο νέο Ευρωβαρόμετρο το οποίο δημοσιοποιήθηκε για τον χειμώνα 2021-2022 κι αφορά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, διάστημα που δεν περιλαμβάνει, ουσιαστικά, τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αυτό οι Έλληνες δηλώνουν μεγάλη αδυναμία να ανταποκριθούν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, εκφράζουν απαισιοδοξία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κρίνουν ως αναποτελεσματικά τα μέτρα της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κρίσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 1 στους 2 Έλληνες (49%) δηλώνει αγωνία για την κάλυψη των δαπανών της οικογένειας και του νοικοκυριού, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ των 27 (26%).

Αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων λογαριασμών αναφέρουν πάνω από 3 στους 4 Έλληνες (77%, έναντι 33% στην ΕΕ των 27). Η αδυναμία αυτή είναι πάγια για το 29% των Ελλήνων, ενώ για το 48% ήταν το χειμώνα περιστασιακή, δηλαδή πριν την κορύφωση της κρίσης και της ακρίβειας μετά την εκδήλωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή το 66% των κατοίκων στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν αντιμετωπίζουν καμιά δυσκολία στην πληρωμή των λογαριασμών.

Στο μέτωπο της πανδημίας, επίσης οι περισσότεροι Έλληνες κρίνουν αρνητικά τις επιλογές της κυβέρνησης. Σχεδόν 2 στους 3 (64%) δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι για τα μέτρα που ελήφθησαν, όταν στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 48%. Στη χώρα μας υπάρχει και σημαντικά μεγαλύτερη απογοήτευση για τον ρόλο της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για το ίδιο θέμα, καθώς απογοητευμένοι για τα μέτρα που έλαβαν οι περιφερειακές και τοπικές Αρχές δηλώνουν πάνω από 3 στους 5 (61%), έναντι μόλις 39% στην ΕΕ.

Επίσης:

– Εννέα στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι η κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιητική, το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό σε αυτή την έρευνα για την Ε.Ε.

–  Το 85% δηλώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση, το υψηλότερο ποσοστό της έρευνας. Παράλληλα, σε ποσοστό 55% πιστεύουν ότι σε βάθος χρόνου οι συνθήκες διαβίωσής τους θα είναι χειρότερες, ενώ ένα 22% προβλέπει επιδείνωση.

– Αντίστοιχα ένα 37% εκτιμά ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι ίδια ή χειρότερα, ποσοστό που και σε ευρωπαϊκά επίπεδα κυμαίνεται στο 38%.

– Το 99% των Ελλήνων εξέφρασε αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

– Έλλειψη ικανοποίησης καταγράφεται και για τα μέτρα που ελήφθησαν από τις Βρυξέλλες, αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More