Οι επιχειρηματικές εξελίξεις στο Χ.Α. μέχρι το Πάσχα
Μετράμε αντίστροφα ακριβώς 39 ημερολογιακές μέρες για το Πάσχα και μία σειρά επιχειρηματικών εξελίξεων στο ελληνικό Χρηματιστήριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τότε.
Η «F&M Voice» σας αποκαλύπτει σήμερα τις σημαντικότερες επιχειρηματικές εξελίξεις που θα έχουν αποτέλεσμα μέχρι τις 28 Απριλίου που είναι το Πάσχα και, ουσιαστικά, ολοκληρώνεται και το α’ τετράμηνο του 2019, αλλά και οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα ετήσια αποτελέσματα της παρελθούσης οικονομικής χρήσης.
ΕΛΠΕ
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη που αναμένεται είναι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων. Μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019 θα πρέπει να υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού αποδίδεται στο διερευνητικό, επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς νέων υποψηφίων, της αλγερινής Sonatrach και της αμερικανικής Carlyle, που συμμάχησαν με τους δύο βασικούς διεκδικητές των ΕΛΠΕ, Vitol και Glencore, αντίστοιχα.
ΙΑΣΩ
Πιθανότα την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά σίγουρα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, θα πρέπει να αναμένεται η υποβολή δεσμευτικής προσφοράς από το αμερικανικό fund Oaktree Capital για την εξαγορά της πλειοψηφίας του Ιασώ. Οι πληροφορίες θέλουν, επίσης, να υπάρχει βελτιωμένη προσφορά, ακόμη και πάνω από το 1,5 ευρώ ανά μετοχή. Εάν επιτευχθεί η συμφωνία, θα πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Oaktree στην Ελλάδα στον χώρο της Υγείας, όχι όμως και γενικότερα στη χώρα μας, αφού το επενδυτικό κεφάλαιο, με υπό διαχείριση κεφάλαια που φτάνουν τα 124 δισ. δολάρια, έχει προχωρήσει από το 2014 σε συμφωνία με την εταιρία Σάνη Α.Ε. (συμφερόντων των αδερφών Ανδρεάδη) για την ανάπτυξη πολυτελών resorts, της αλυσίδας Ikos. Η αλυσίδα έχει επενδύσει, ήδη, στη Χαλκιδική, πέρυσι προχώρησε στο άνοιγμα πεντάστερης μονάδας στην Κέρκυρα και στις 15 Μαΐου ετοιμάζεται για το άνοιγμα ξενοδοχείου στην Κω.
ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Τέλος εποχής για τις Μινωϊκές Γραμμές, συμφερόντων του ιταλού εφοπλιστή Εμμανουέλε Γκριμάλντι, καθώς η εταιρία μέχρι το Πάσχα θα έχει αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 5 Απριλίου 2019 ολοκληρώνεται η περίοδος της δημόσιας πρότασης που έχει δώσει η εταιρία στους μετόχους της για να παραδώσουν τις μετοχές τους, με αντίτιμο 2,40 ευρώ για κάθε μετοχή. Μέχρι σήμερα η διαδικασία εξελίσσεται ικανοποιητικά και αναμένεται η διοίκηση των Μινωϊκών Γραμμών να συγκεντρώσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου και να αιτηθεί της διαγραφής από το χρηματιστηριακό ταμπλό.
ΕΒΖ
Όλα δείχνουν ότι, τις επόμενες ημέρες η Τράπεζα Πειραιώς θα καταθέσει αίτηση υπαγωγής της ιστορικής βιομηχανίας στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα. Με την αίτηση αυτή, η τράπεζα, ως ο σημαντικότερος πιστωτής της ΕΒΖ, θα ζητήσει από το δικαστήριο τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας να εισφερθούν σε τρεις ξεχωριστές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού. Παράλληλα, θα αιτηθεί οι προμηθευτές της επιχείρησης να υποστούν βαθύ «κούρεμα» των οφειλομένων της βιομηχανίας προς αυτούς, έως και 90%. Με την πράξη αυτή, εκτιμάται ότι θα τεθεί τέλος στη βιομηχανική δραστηριότητα της κρατικής επιχείρησης.
ΣΙΔΜΑ – ΜΠΗΤΡΟΣ
Ίσως είναι το πιο πολύχρονο τραπεζικό «σίριαλ» στο Χρηματιστήριο, αφού οι επαφές των πιστωτριών τραπεζών για τη συγχώνευση της ΣΙΔΜΑ με την Μπήτρος έχουν εισέλθει στον τέταρτο χρόνο συζητήσεων. Ακόμη και σήμερα δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, γεγονός που καθυστερεί την εξυγίανση των δύο επιχειρήσεων οι οποίες ευελπιστούν να βελτιώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη, συμμετέχοντας, μέσω των προϊόντων τους, στα επικείμενα έργα κατασκευής που έχουν ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
J&P ΑΒΑΞ
Η αλλαγή ονομασίας, όπως και σειρά ενεργειών σε επίπεδο διοίκησης και εργοταξίων εξωτερικού, έχει σαν στόχο να καταστήσει σαφές στην αγορά πως η εισηγμένη έχει ξεχωριστή πορεία σε σχέση με την J&Ρ Overseas, η οποία βρίσκεται πλέον υπό ειδική διαχείριση, εν μέσω δικαστικής διένεξης μεταξύ των μετόχων, δηλαδή των οικογενειών Ιωάννου και Παρασκευαΐδη. Η οικογένεια Ιωάννου, που είχε τα τελευταία χρόνια και τον έλεγχο της J&Ρ Άβαξ, έχει από την πρώτη στιγμή υποστηρίξει πως ο ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος ακολουθεί αυτόνομη πορεία, είχε διοικητική και μετοχική αυτοτέλεια σε σχέση με την J&Ρ Overseas και πως, από την πλευρά της, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη στήριξή του. Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στην επαναληπτική συνέλευση της εισηγμένης, στις 29 Μαρτίου 2019.
ATTICA GROUP
Δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του μεγαλύτερου ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας, αυτού της Αttica Group, δέχτηκε η Τράπεζα Πειραιώς. Tον όμιλο, που εκτελεί δρομολόγια με 30 πλοία σε όλο το Αιγαίο, στο Κρητικό πέλαγος και την Αδριατική, διεκδικούν τρεις αμερικανικοί επενδυτικοί κολοσσοί. Πιθανότατα μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί από την πιστώτρια τράπεζα η συμφωνία πώλησης του στόλου της εισηγμένης ακτοπλοϊκής είτε στην DK είτε στη σύμπραξη Goldman Sachs-Lone Star. Το ύψος της συμφωνίας θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και, ουσιαστικά, η Πειραιώς θα απελευθερωθεί από ένα μεγάλο τραπεζικό βάρος.
Αναδημοσίευση από το τελευταίο φύλλο της F&M Voice (20.03.2019)