Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας: Στην Αθήνα ο Σολτς
Στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη θα βρίσκεται στα τέλη Οκτωβρίου ο Όλαφ Σολτς! Ο Γερμανός καγκελάριος θα επισκεφτεί για πρώτη φορά την Αθήνα ως πρόεδρος του κυβερνητικού σχηματισμού -είχε παραβρεθεί για μερικές ώρες στη Θεσσαλονίκη στις αρχές καλοκαιριού στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης για τη συνεργασία στη Νοτιανατολική Ευρώπη- έναν χρόνο μετά την τελευταία επίσκεψη της προκατόχου του Άγκελα Μέρκελ.
Τόσο οι συνειρμοί, όσο και η «βαριά ατζέντα» δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επικείμενη επίσκεψη του στα μέρη μας, σε μια κρίσιμη φάση για μια σειρά ζητημάτων, από την επόμενη μέρα στην ενέργεια μέχρι τα αμυντικά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η επίσκεψη Σολτς δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από το Μαξίμου, όμως πρέπει να θεωρείται «κλεισμένη», αφού έχει ενταχθεί στο μηνιαίο πρόγραμμα της καγκελαρίας. Πρόκειται για αποδοχή της πρόσκλησης Μητσοτάκη εδώ και αρκετούς μήνες και μια καλή ευκαιρία για να συζητηθούν από κοντά ζητήματα που αφορούν τόσο στις ελληνογερμανικές σχέσεις όσο και στα ευρωπαϊκά ζέοντα θέματα. Αν και τα περασμένα χρόνια το κλίμα ήταν βαρύτερο εξαιτίας του δημοσιονομικού στραγγαλισμού που επέβαλαν στη χώρα μας ο Σόιμπλε και το οικονομικό σύστημα του Βερολίνου, και σήμερα το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στα δυο κράτη δεν θεωρείται ιδανικό.
Κατ’ αρχάς και η σημερινή κυβέρνηση της Γερμανίας διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα. Μπορεί ο καγκελάριος Σόλτς να εξανέστη με αφορμή τη συμμετοχή της Τουρκίας στην τελευταία σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης με συμμετοχή της Μόσχας -αλλά και του Πεκίνου και της Τεχεράνης- υπό το πρίσμα του «διπλού παιχνιδιού» του Ερντογάν, ωστόσο αναγνωρίζει στον… γείτονα μας τον εποικοδομητικό ρόλο που παίζει στη ρωσοουκρανική διένεξη.
Γενικότερα, το Βερολίνο σέβεται υπέρμετρα την τουρκική διπλωματία και το status της ως περιφερειακή γεωπολιτική δύναμη, κάνοντας της «πλάτες» από το μεταναστευτικό μέχρι τον επεκτατισμό της στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, οι δεδομένες οικονομικές σχέσεις τόσο σε διακρατικό επίπεδο όσο και μέσω των μεικτών εταιρειών και των επιχειρηματικών συμφερόντων που διατηρούνται εκατέρωθεν, συνεχίζονται άρρηκτες. Και βέβαια, υπάρχει το ανοιχτό ζήτημα του εξοπλισμού της Τουρκίας με υλικά made in Germany. Από τους βασικότερους προμηθευτές όπλων στον τουρκικό στρατό, η Γερμανία έχει περιορίσει αισθητά τις εξαγωγές της σήμερα -μέχρι το 2020 το ύψος των αγορών γερμανικού οπλισμού άγγιζε το ένα δις!- όμως «τρέχει» ακόμα ένα σημαντικό πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρκικού στόλου με 6 υποβρύχια τύπου Τ-214 (έχει παραδοθεί το πρώτο), το οποίο βρέθηκε και στο επίκεντρο της συζήτησης Δένδια-Μπέρμποκ στην πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.
Μarder και συμπάθεια
Στα αμιγώς καθ’ημάς, η επίσκεψη Σολτς θα συμπέσει με την παραλαβή των πρώτων τεθωρακισμένων Marder στο πλαίσιο αντικατάστασης των τεθωρακισμένων BMP-1 που κατευθύνονται by pass από τη Γερμανία στο ουκρανικό μέτωπο.
Με το… πορτοφόλι ανοιχτό για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Βερολίνο, άλλοτε πρωταγωνιστής στα εξοπλιστικά προγράμματα μας, θεωρεί ότι έχει «ριχτεί» αφού η Αθήνα κοιτά προς Παρίσι και Ουάσιγκτον. Οι γερμανικές προτάσεις για τις φρεγάτες δεν «περπάτησαν» και απομένουν μόνο τα τεθωρακισμένα ως αφορμή για deal, με τις πληροφορίες να θέλουν τον Σολτς να φέρνει πρόταση δημιουργίας μονάδας και συμπαραγωγής τεθωρακισμένων (Leopard) στην Αθήνα.