fbpx

Οι ΗΠΑ πάνε να ουκρανοποιήσουν την Ταιβάν

0 113

Οι Αμερικάνοι δεν βάζουν μυαλό και διακινδυνεύουν την ουκρανοποίηση της Ταϊβάν, μπαίνοντας στο μάτι των Κινέζων με την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, δηλαδή, οι ΗΠΑ ακολουθούν μέσω της Ταϊβάν την ίδια τακτική που ακολούθησαν μέσω της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας και τα αποτελέσματα είναι η Ουκρανία αργά ή γρήγορα, ολόκληρη ή η μισή, να γίνει ρώσικη επαρχία και οι λαοί της Ευρώπης να διαλυθούν.

Βεβαίως, όπως και στην Ουκρανία, αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να αναμετρηθούν με την Κίνα για την Ταϊβάν, είναι χαμένοι από χέρι. Το μόνο τους μέλημα, τη δεδομένη στιγμή, είναι να μπούνε στο μάτι των Κινέζων, για να δείξουν ότι είναι η μία και μόνη υπερδύναμη στον πλανήτη.

Δυστυχώς γι’ αυτούς όμως, το πουλάκι έχει πετάξει καθώς όλος ο πλανήτης, με εξαίρεση τους χρήσιμους ηλίθιους Ευρωπαίους, δεν τους έχει πλέον σε καμία υπόληψη ενώ καθημερινά η Κίνα επεκτείνει την σφαίρα επιρροής της σε όλη την υφήλιο.

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ξεκίνησε χτες την περιοδεία της στην Ασία, μια περιοδεία η οποία καλύπτεται από μυστικότητα έπειτα από την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Κίνα με αφορμή την Ταϊβάν.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Πελόζι, η οποία θέλει να είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και να διαδεχτεί τον ανύπαρκτο Τζο Μπάιντεν, κάνει την κίνηση να πάει στην Ταϊβάν, παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος μόνο θετικός δεν είναι σε αυτό το ταξίδι.

Ενεργώντας με όρους… γκαουλάιτερ, η Πελόζι θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης στην Κίνα, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι βάζει σε κίνδυνο την Ταϊβάν, κινητοποιεί την τεράστια στρατιωτική μηχανή του Πεκίνου ενώ φαίνεται να μην συνειδητοποιεί ότι από τις εξελίξεις αυτές οι χαμένες θα είναι οι ΗΠΑ.

Με τον μεγαλοϊδεατισμό που διακρίνει τις ΗΠΑ και την λογική πως αυτές είναι οι κυρίαρχες του πλανήτη, κατάφεραν να ανεβάσουν στα ύψη την ένταση ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν.

Από το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) της Τρίτης, οπότε η κα Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊπέι, η περιοχή μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη, με τους Κινέζους να έχουν στρέψει όλη την πολεμική τους μηχανή γύρω από την νησιωτική χώρα, την οποία θεωρούν «δική τους» περιοχή.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που βλέπουν ότι με τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ, ουσιαστικά προκαλούν την Κίνα να κάνει το αμέσως επόμενο βήμα και να προχωρήσει στην προσάρτηση της Ταϊβάν.

Ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Οι εν λόγω ασκήσεις θα ξεκινήσουν αύριο Πέμπτη και θα τελειώσουν την Κυριακή, ενώ οι Κινέζοι αξιωματούχοι ζητούν πλοία και αεροπλάνα να αποφύγουν τις περιοχές όπου θα λάβουν χώρα οι ασκήσεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι «αποφασισμένες», «ικανές» και «πεπεισμένες» ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν τη νήσο έναντι των αυξημένων απειλών της.

Για αυτόν τον λόγο, η Ταϊβάν θέτει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια καθώς η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις της με την Κίνα και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εγείρουν νέους φόβους για την πιθανότητα μιας κινεζικής επίθεσης στο νησί.

Η Ταϊβάν δεσμεύεται να υπερασπιστεί το έδαφός της και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της άμυνάς της με την τακτική διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων πολιτικής προστασίας.

Οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν την σήμανση των καταφυγίων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προστατευθούν σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από την Κίνα –όχι σε μπούνκερ που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για αυτό τον σκοπό, αλλά σε υπόγειους χώρους όπως χώροι στάθμευσης, ο υπόγειος σιδηρόδρομος και υπόγεια εμπορικά κέντρα.

Η πρωτεύουσα Ταϊπέι διαθέτει περισσότερα από 4.600 τέτοια καταφύγια που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More