Οι μετοχές «τρέχουν», τα ομόλογα έκαναν παύση
Η αγορά χρειάζεται καλές ειδήσεις, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο G7.
Γράφει ο: Νώντας Ψαρράς
Δεν χάνουν την φόρα τους οι μετοχές, καθώς συνεχίζονται οι σημαντικές εισροές κεφαλαίων στο ΧΑ. Την ίδια ώρα, όμως, το ράλι στην αγορά ομολόγων φαίνεται ότι… μένει από καύσιμα, ύστερα από τη μεγάλη πτώση των αποδόσεων τις τελευταίες ημέρες.
Το κομμάτι που λείπει για να συμπληρωθεί το παζλ του καλού σεναρίου για την Ελλάδα είναι οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, για τις οποίες ως τώρα δεν υπάρχει επαρκής ορατότητα, παρά το γεγονός ότι οι «παίκτες» των αγορών προεξοφλούν ότι θα δοθεί κάποια λύση, που θα επιτρέψει να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Όπως εκτιμά η Citi, απηχώντας την κοινή συνισταμένη των απόψεων των περισσότερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων, η πιστοποίηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να γίνει στις 22 Μαΐου στο Eurogroup και αυτό αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης πριν τις λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο. Ωστόσο παραμένει αβέβαιο κατά πόσο θα γίνει αρκετή πρόοδος στο θέμα της ανάληψης δεσμεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν νέες, σημαντικές εξελίξεις ή «διαρροές» από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το χρέος, κάτι που θέτει εκ των πραγμάτων ερώτημα αν είναι υπερβολικές οι κινήσεις που έχουν γίνει στο Χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων τις προηγούμενες ημέρες.
Θετικά ερμηνεύεται η πρωτοβουλία της Κομισιόν να σταματήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, αλλά έχει περισσότερο συμβολική αξία, ενώ με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G7, από αύριο ως τις 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, καθώς θα δώσει την ευκαιρία για μια πρώτη συζήτηση μεταξύ των πιστωτών για το ελληνικό χρέος.
Στην αγορά ομολόγων άρχισε να αντανακλάται σήμερα η έλλειψη «φρέσκων», καλών ειδήσεων σχετικά με το χρέος και η απόδοση των 10ετών τίτλων, υποχώρησε ελάχιστα, στο 5,640%, αλλά στην τριετία σημειώθηκε σημαντική άνοδος απόδοσης, κατά 162 μονάδες βάσης.
Στο Χρηματιστήριο η διαδικασία της τοποθέτησης νέων κεφαλαίων, καθώς όλοι συμμερίζονται την εκτίμηση ότι η αγορά έχει εισέλθει σε ανοδικό κανάλι, δεν άφησε πολλά περιθώρια σκέψεων για διόρθωση.
Ένα ακόμη τεχνικό όριο αντίστασης, στις 790 μονάδες, διασπάσθηκε με σχετική άνεση, καθώς ο Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,75% στις 791,97 μονάδες. Μεγάλη ήταν και πάλι η αξία των συναλλαγών, που ξεπέρασε τα 128 εκατ. ευρώ.
Ο τραπεζικός Δείκτης ήταν και πάλι στο στήριγμα της αγοράς, κερδίζοντας 1,78%, με τη μετοχή της Εθνικής να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο (2,39%). Από τις μετοχές που συγκέντρωσαν τις περισσότερες συναλλαγές, αξιοσημείωτες ήταν οι κινήσεις Motor Oil και ΕΛΠΕ (άνοδος 4,78% και 3,63% αντίστοιχα), όπως και του ΟΠΑΠ (άνοδος 2,04%).