Οι πολίτες απαιτούν διάλογο και συνεννόηση
Η τελευταία δημοσκόπηση-βαρόμετρο της MRB για το 2017, ενόψει και του νέου έτους αποτύπωσε το κλίμα που υπάρχει πλέον στη κοινωνία μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας και επιτροπείας, αναζητώντας συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των πολικών δυνάμεων για την επίτευξη του στόχου εξόδου από τα μνημόνια.
Στο σχετικό ερώτημα το 76,5% των πολιτών πιστεύει ότι χρειάζεται να υπάρξει εθνικός διάλογος και συνεννόηση για την Ελλάδα της μεταμνημονιακής περιόδου και μόλις το 13,8% εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτό.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι υπέρ του εθνικού διαλόγου και της συνεννόησης τάσσεται το 82,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 75,8% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το 65,9% της Χρυσής Αυγής, το 78,7% της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το 72,7% του ΚΚΕ, το 76,9% του Ποταμιού, το 80,2% των ΑΝΕΛ, το 64,5% της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και το 63,5% όσων τοποθετούνται στη λεγόμενη “αδιευκρίνιστη ψήφο”.
Με άλλα λόγια αυτή την περίοδο καταγράφεται ένα πλειοψηφικό ρεύμα μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων που καλεί τις ηγεσίες των κομμάτων να υπερβούν παραδοσιακές και μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και να ομονοήσουν για να σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια και να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος ιδίως από το πολιτικό σύστημα.
Βέβαια το ζητούμενο είναι πάνω σε ποια στρατηγική κατεύθυνση θα συναινέσουν οι πολιτικές δυνάμεις. Οι διαπραγματεύσεις για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, το Σκοπιανό, το προσφυγικό, η αναθεώρηση του Συντάγματος και η προώθηση μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο μπορούν να αποτελέσουν μέσα στο 2018 πεδία δόξης λαμπρά για τις δημοκρατικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις, διαφορετικά το μαύρο φάντασμα της ακροδεξιάς εκτός από τη Ευρώπη θα πλανάται και πάνω από τη χώρα μας.