Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής των φωτοβολταϊκών σταθμών του Ομίλου ΔΕΗ σε Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα. Αξιοποιώντας τις εκτάσεις των πρώην λιγνιτωρυχείων, ο Όμιλος προχώρησε σε κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2.130 MW, ικανά να παράγουν 3.150 GWh ετησίως, που αντιστοιχεί στο 6% σχεδόν της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, και εξασφαλίζουν τις ετήσιες ανάγκες σχεδόν 750.000 νοικοκυριών. Η λειτουργία των εν λόγω φωτοβολταϊκών σταθμών θα αποτρέπει την εκπομπή πάνω από 1.500.000 tn CO2 σε ετήσια βάση.
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε ότι «σε ένα ρευστό γεωπολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά περιβάλλον, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν το υψηλής αξίας εγχώριο προϊόν που εξασφαλίζει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί ένα πραγματικό case study επιτυχίας, καθώς από το 2019 και σε λιγότερο από επτά χρόνια, το μερίδιο της θερμικής παραγωγής μειώθηκε από 67% σε 50% και η συμμετοχή του Ομίλου ΔΕΗ σε αυτό το επίτευγμα είναι καίρια. Η Δυτική Μακεδονία γίνεται ο νέος πράσινος ενεργειακός κόμβος της χώρας με το μεγαλύτερο cluster φωτοβολταϊκών έργων στην Ευρώπη, που κατασκευάστηκαν στους χώρους των πρώην λιγνιτορυχείων, και μονάδες αποθήκευσης που διασφαλίζουν τη βέλτιστη αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας και συμβάλουν στη σταθερότητα του συστήματος».
Eτοιμάζονται άλλοι 10 μικρότεροι φωτοβολταικοί σταθμοί
Επιπλέον, άλλοι 10 μικρότεροι φωτοβολταϊκοί σταθμοί στην ευρύτερη περιοχή των παλαιών λιγνιτικών περιοχών παράγουν ρεύμα από τον ήλιο καλύπτοντας τις ανάγκες χιλιάδων νοικοκυριών
Η διάθεση του ομολόγου ύψους 5 εκατ. Ευρώ στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας
Κάνοντας συμμέτοχους σε αυτή την προσπάθεια τους κατοίκους των νομών Κοζάνης και Φλώρινας, ο Όμιλος ΔΕΗ, όπως είχε δεσμευτεί κατά την παρουσίαση του επενδυτικού του πλάνου για τη Δυτική Μακεδονία τον Απρίλιο του 2025, ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου τη διάθεση του Ομολόγου ύψους €5 εκατ., δίνοντας αποκλειστικά στους κατοίκους τη δυνατότητα να συμμετέχουν μαζί με τη ΔΕΗ στις επενδύσεις που υλοποιεί στην περιοχή, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα υψηλή και σταθερή απόδοση.
Οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν έως τις 17 Απριλίου 2026. Η ονομαστική αξία κάθε ομολογίας είναι €100, με ελάχιστη συμμετοχή τις πέντε και μέγιστη τις 250 ομολογίες. Η ετήσια απόδοση εγγυημένη απόδοση είναι 8%, με το κεφάλαιο του επενδυτή να αυξάνεται κατά 40% (προ φόρων) μέσα σε μία πενταετία.
Αποθήκευση ενέργειας: το επόμενο βήμα του Ομίλου ΔΕΗ
Η ανάπτυξη και ένταξη φωτοβολταϊκών σταθμών μεγάλης ισχύος στο ηλεκτρικό σύστημα θα υποστηριχθεί από συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ηλεκτροχημικά και υδραυλικά), τα οποία απορροφούν το πλεόνασμα της παραγόμενης ενέργειας και το αποδίδουν όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη της παραγωγής από ΑΠΕ, ενώ συμβάλουν καθοριστικά και στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος.
Αντλησιοταμιευτικά έργα
Τα αντλησιοταμιευτικά έργα είναι μία σύγχρονη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, μεγάλης κλίμακας, που αντισταθμίζουν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ και συμβάλλουν στη σταθερότητα του δικτύου με έναν αμιγώς πράσινο τρόπο.





































