Ομολογία πλήρους αποτυχίας
Μέχρι πριν λίγες ώρες, όλα τα κυβερνητικά στελέχη που εμφανιζόταν στα μέσα ενημέρωσης, όμνυαν ότι τα μέτρα που είχαν ως τότε λάβει κατά της πανδημίας ήταν επαρκή και δεν χρειαζόταν τίποτε παραπάνω.
Χθες το πρωί ξαφνικά, πληροφορηθήκαμε ότι ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ως νέο μέτρο «προστασίας» για την αναχαίτιση του κορονοϊού την επιβολή μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ, στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν ως σήμερα πεισθεί από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και μένουν ανεμβολίαστοι.
Είναι σίγουρο ότι το νέο «επιχείρημα» της κυβέρνησης, θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από τα προηγούμενα. Το χαράτσι των 100 ευρώ το μήνα μπορεί να οδηγήσει στα εμβολιαστικά κέντρα, τους 600.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας, πολύ πιο αποτελεσματικά από τις εξυπνάδες του κάθε Σκέρτσου.
Τη «δουλειά» ανέλαβαν να υποστηρίξουν τα συνήθη δουλοπρεπή μέσα ενημέρωσης, από τα οποία παρελαύνουν διάφοροι παράγοντες και «ειδικοί» για να μας διαβεβαιώσουν ότι η καλή μας κυβέρνηση «δεν είχε άλλη λύση».
Ευτυχώς που βρέθηκε ένας επιστήμονας -με όλη τη σημασία της λέξης- που αμφισβήτησε ανοιχτά τις επιλογές του «μεγάλου τιμονιέρη» Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε αντίθετος με το μέτρο του προστίμου των 100 ευρώ και είπε ότι θα έπρεπε από τον Ιούνιο να είχαν προβλεφθεί μέτρα για να πειστούν οι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν. Τόνισε πάντως ότι είναι θετικός σε μέτρα τύπου voucher στους νέους και όχι σε πρόστιμα.
Και αυτό γιατί, όπως είπε, εγκυμονεί κινδύνους. «Είμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Σε ένα μήνα ποιον θα διαλέγουν οι γιατροί; Έναν 70χρονο που δεν έχει κάνει το εμβόλιο ή έναν 45χρονο εμβολιασμένο;».
Ποιος τον ακούει όμως…