Ομπάμα: Επιδεινώνεται με μεγάλη ταχύτητα η κατάσταση στη Συρία

0 3

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα πως είπε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν χθες Δευτέρα ότι η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται ταχύτατα και ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα αυτή.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε την κατάσταση να επιδεινώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, κι εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν συντονιστούν στη διατήρηση και στη συνέχιση της διαδικασίας της πολιτικής μετάβασης, τότε ενδέχεται να γυρίσουμε πίσω στην κατάσταση όπου βρισκόμασταν πριν από τρεις, τέσσερις εβδομάδες», είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και μεταδόθηκε σήμερα.

«Αυτό δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα καμιάς από τις δύο χώρες μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Χθες Δευτέρα η Ουάσινγκτον και η Μόσχα συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης στη Συρία, όπου μαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος εδώ και πέντε χρόνια. Σε μια «έντονη συνομιλία», όπως την περιέγραψε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν στον στενότερο συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών και των υπουργείων Άμυνας των δύο κρατών τους, εν μέσω της επιδείνωσης του κλίματος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης.

Στη συνέντευξή του στο CBS ο Ομπάμα είπε ότι στη θεωρία, η Ουάσινγκτον δεν αντιτίθεται σε αυτό στο οποίο επιμένει η Ρωσία: το συριακό κράτος να διατηρήσει τις τρέχουσες δομές του. Αλλά, πρόσθεσε, «αυτό για το οποίο συγκρουόμαστε συνεχώς, και αυτό συμβαίνει εδώ και έξι χρόνια, είναι η ρωσική επιμονή ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί η απομάκρυνση του Άσαντ (από την εξουσία), ότι αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν ο Άσαντ και οι Σύροι».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More